KÖZEL 24 MILLIÁRDNYI FRISS TŐKE AZ ERSTÉNÉL, BELESZERETTEK AZ ÜGYFELEK A YOU INVESTBE

Budapest, 2014. május 27. – Közel 24 milliárd forint friss tőke érkezett az Erste Alapkezelőhöz 2014 első negyedévében. A rövid kötvényalapok, a megtakarítási alap és a You Invest alapok voltak a legkeresettebbek az első három hónapban. Az Erste Alapkezelő által kezelt vagyon 2014 első három hónapjában 36,9 milliárd forinttal 788,4 milliárd forintra nőtt, ami az előző év végéhez képest 4,91 százalékos növekedést jelent.

Egyértelműen kedvező hatással van az elmúlt időszakban kialakult alacsony kamatkörnyezet az alapkezelői piac teljesítményére. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai is ezt támasztják alá, amelyek szerint az első negyedév végén a lakosság 6575,2 milliárd forintot tartott értékpapírszámlákon, 432,7 milliárd forinttal többet, mint az év kezdetekor. Az Erste Alapkezelő idei első negyedéves eredményei is azt mutatják, hogy a lakossági befektetők egyre aktívabban keresik az attraktív hozamokat ígérő befektetési alapokat. Az Erstéhez 2014 első három hónapjában 23,6 milliárd forintnyi friss tőke érkezett, amelynek döntő többsége az Erste Kamatoptimum Alapban és az Erste Megtakarítási Alapban landolt, de igen népszerű a You Invest konstrukció is, amelybe az indulást követően, alig másfél hónap alatt már 8 milliárd forint érkezett a befektetőktől – mondta el dr. Mesterházy György, az Erste Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója.

Az Erste Alapkezelő által befektetési alapokban kezelt vagyon 2014 első három hónapjában 36,9 milliárd forinttal 788,4 milliárd forintra nőtt, ez az előző év végéhez képest 4,91 százalékos növekedést jelent. Az Erste Alapkezelő első negyedéves állomány-gyarapodása a teljes nyilvános piac növekedésének 10,4 százalékát tette ki. Az Erste Alapkezelő ezzel a teljesítménnyel a piac harmadik legnagyobb szereplője: 16,36 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik.

Az alapok piacán az idei évben a legnagyobb növekedés a kötvény, a vegyes és az abszolút hozamú kategóriákban következett be. Mesterházy szerint a You Invest koncepció népszerűsége azt mutatja, hogy a megtakarítók hosszabb távon alacsony kamatkörnyezettel számolnak, és keresik a magasabb hozam lehetőségével kecsegtető megoldásokat. Ezt az igényt elégítik ki a You Invest portfóliók, hiszen a pénzpiaci és kötvény eszközökön kívül részvényalapokba és alternatív eszközökbe is fektetnek, a kockázatkezelésről pedig az aktív politika gondoskodik, mindezt maximális átláthatóság biztosításával. Az év elején a befektetők még valamelyest óvatosak voltak, hiszen legtöbben a You Invest termékcsaládon belül a legkisebb kockázattal járó Stabil alapot választották.

Az Erste Alapkezelőnél úgy látják, hogy a portfóliómegoldások a privátbanki ügyfelek körében is rendkívül népszerűek, a diszkrecionális magán-portfóliókezelésbe (DPM) eddig már 6 milliárd forint áramlott.

Az elkövetkező hetekkel, hónapokkal kapcsolatos várakozásokról szólva dr. Mesterházy György kiemelte: a második negyedév elejét tekintve a teljes kezelt alapállományuk dinamikusan emelkedik, jelenleg 800 milliárd forintot tesz ki. Ami a főbb eszközosztályokat illeti, a magyar államkötvényekkel kapcsolatban további hozamcsökkenésre számítanak, így meglátásuk szerint ez az eszközosztály jól teljesít majd a jövőben. Emellett a részvénypiactól várnak még emelkedést, illetve a magasabb hozamú vállalati és fejlődő piaci kötvények esetében számítanak kiemelkedő hozamra.