Nyeste Orsolya, makrogazdasági elemző, Erste Bank: Bár arra számítottunk, hogy májusban az éves infláció 0 százalékra emelkedik, az maradt az áprilisi -0,1 százalékos szinten. Az eltérés nem jelentős, azonban a továbbra is negatív tartományban lévő éves fogyasztói árindex jól jelzi, hogy a 3 százalékos középtávú inflációs célhoz való felzárkózás a korábban gondoltnál jóval lassabban fog bekövetkezni.

Havi szinten 0,2 százalékkal csökkentek az árak májusban. Az élelmiszerek, a ruházati cikkek és a szolgáltatások árai a vártnak megfelelően enyhén emelkedtek. Havi szinten a háztartási energia ára csökkent a legnagyobb mértékben, miután elszámolásra került az áprilisi újabb gázár-csökkentés. A tartós fogyasztási cikkek árainak további havi csökkenése alapvetően az alacsony importált infláció hatásait tükrözi.

A szezonális maginfláció is alacsony szinten maradt, 2,5 százalékos volt májusban, jelezve az alapinflációs folyamatok visszafogottságát. Az elkövetkező hónapokban 0 százalék körüli, illetve kisebb mértékben 0 százalék fölé emelkedő éves inflációs indexeket vár Nyeste Orsolya. A 12 hónapos index várhatóan csak az év utolsó hónapjaiban fogja elérni az 1 százalékot, a tavalyi alacsony bázisadatoknak köszönhetően. Az éves átlagos inflációs mutató is igen alacsony lesz, lehetséges, hogy a fél százalékot sem éri el az idén.

Ami pedig a monetáris politikai következményeket illeti, az alacsony infláció, párosulva a még mindig támogató külső piaci környezettel, illetve az EKB múlt héten bejelentett monetáris enyhítéseivel, további teret nyújt a magyar jegybanknak a kamatcsökkentések folytatására. A júniusi kamatmeghatározó ülésen az Erste elemzőinek várakozása szerint újabb 10 bázisponttal csökkenhet a jegybanki alapkamat.