KÉT ÚJ MEGTAKARÍTÁSI KONSTRUKCIÓT INDÍTOTT AZ ERSTE BANK

Az átlagos betéti kamatoknál magasabb, akár 2,50 százalékos kamat (EBKM: 0,00-2,53%) is elérhető az Erste Bank új CélBetét Megtakarítási Számla konstrukciójával. Segítségével rendszeres, kis összegű megtakarításokkal érhetőek el az egyéni célok. A megtakarítás személyre szabható, akár saját elnevezést is adhat céljainak a takarékoskodó. Emellett egy kötvénnyel is megjelent a bank, mely tartós befektetési számlán (TBSZ) vagy nyugdíj-előtakarékossági számlán (NYESZ) keresztül adókedvezménnyel is igénybe vehető, és a jövőbeli piaci környezethez igazodó kamatot biztosít.

Harmati László, az Erste Bank lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese szerint az elmúlt időszakban előtérbe került a takarékoskodás fontossága. A jövőben a gazdaság élénkülésével, a háztartások pénzügyi erejének fokozódásával párhuzamosan még fontosabbá válik a biztonságot nyújtó tartalékok, az egyéni célok, vágyak megvalósításához létrehozott megtakarítások szerepe. Az Erste CélBetét Megtakarítási Számla néven elindított konstrukció előnye, hogy az ügyfelek egy kitűzött cél elérése érdekében kis lépésekkel takarékoskodhatnak, és valósíthatják meg vágyaikat – tette hozzá.

A CélBetét megtakarítás lényege, hogy rendszeres, viszonylag alacsony összegű, akár 5 ezer forint megtakarítással elindítható, sőt, diákok számára már 2 ezer forinttól elérhető. A betét összege havonta rendszeresen vagy egy-egy alkalommal is növelhető, és bármikor – komolyabb kamatveszteség nélkül – hozzáférhető. A betétnek pedig nevet is lehet adni: gyűjthetünk például kerékpárra, autóra, utazásra, bútorra, de számos egyéb célt is megnevezhetnek az ügyfelek, ezáltal még inkább személyre szabható. CélBetét Megtakarítási Számla Erste NetBankon vagy TeleBankon keresztül, valamint a bankfiókokban is nyitható. A megtakarítási célok egyszerűen, mindössze az adott piktogramra kattintva kiválaszthatók és személyessé tehetők.

A májusi adatok szerint a célbetétes ügyfelek hatoda utazásra takarékoskodik, de népszerűek még az ingatlanhoz, tanuláshoz, esküvőhöz, gyerekekhez kapcsolódó célkitűzések is.

A CélBetét Megtakarítási Számla kamata a havi befizetések összegének függvényében változik, 20 ezer forintot meghaladó havi befizetés esetén 2,50 százalék az éves kamat, ami kedvező a jelenlegi piaci környezetben, mivel az áprilisi MNB adatok szerint a magyarországi bankok által kínált forintbetétek éves kamata 2 százalék alatt van. Ha havonta 5 000-19 999 forinttal növekszik a CélBetét összege, akkor a bank 1,5 százalékos kamatot fizet. Diákok esetében a 1,5 százalékos kamat havi 2 000-9 999 forint közötti megtakarítás esetén, míg a 2,5 százalékos kamat 10 000 forint feletti havi megtakarítás esetén érhető el.

A CélBetét elindításával párhuzamosan az Erste Bank egy másik, hosszabb távú megtakarítási konstrukcióval is erősíti a megtakarítási termékek palettáját. A 3 éves futamidejű, tőke- és hozamvédett Erste Fix+ Kamatkövető Kötvény különlegessége, hogy a rögzített és változó kamatozású konstrukciók előnyeit ötvözi.

Az első fél évre garantált 2,5 százalékos kamatot fizet, amely évesítve 5 százalékos kamatot jelent az adott időszakra, ezt követően pedig az aktuális kamatkörnyezettől függően, a BUBOR 1 alakulásának megfelelően gyarapodik a megtakarítás. Az Erste kalkulációi szerint – a piaci változások függvényében – a hároméves futamidő alatt összesen 6-14 százalékos hozamot eredményezhet a kötvény, amely az adókedvezményt élvező tartós befektetési számlákon és nyugdíj-előtakarékossági számlákon keresztül is elérhető.

1 A BUBOR a magyar kereskedelmi bankok által egymás között alkalmazott hitelkamatláb, amely folyamatosan követi a pénzpiac feltételeinek változását.