KIÉLEZETT VERSENYBEN A BEFEKTETÉSI ALAPOK

2014. július 16. – Kiélezett versenyt hozott a nyilvános befektetési alapok piaca az első félévben: a teljes piac 2014 első hat hónapjában 559,1 milliárd forinttal bővült, a nyilvános alapok állománya pedig június végére elérte az 5044,9 milliárd forintot. Az ismét második legnagyobb piaci szereplővé előlépő Erste Alapkezelő által kezelt vagyon 231,5 milliárd forinttal 827,1 milliárd forintra nőtt, ami 38,9 százalékos növekedést jelent a 2013-as év azonos időszakához viszonyítva.

Nincs megállás a befektetési alapok piacán, hiszen a korábban is komoly verseny a nyár elejére még kiélezetté vált. A befektetők már jó ideje elkényeztetett helyzetben vannak, egy-egy jól megválasztott alappal szép hozamokat tudnak elérni most már huzamosabb ideje

Az Erstéhez 2014 első félévében 53,1 milliárd forintnyi friss tőke érkezett, amelynek döntő többsége az Erste Tőkevédett Kamatoptimum Alapban és az Erste Rövid Kötvény Alapban landolt. Pole pozicióból indul neki a második féléves futamnak a You Invest konstrukció is, amelybe az indulást követően, alig másfél hónap alatt már 8 milliárd forint érkezett a befektetőktől, amivel 20,8 milliárdra nőtt az állomány. Jól teljesítenek az Erste Sparinvest alapjai is, ahol az állomány tovább nőtt, és a félév végére átlépte a 22,5 milliárd forintot – értékelte 2014 első félévét dr. Mesterházy György, az Erste Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója.

A lakossági befektetők bátrabban állnak a kockázatosabb befektetésekhez is, a piaci optimizmus egyenlőre töretlen. Ezt támasztják alá az Erste Alapkezelő számai is: a 20,0 milliárddal gyarapodott az általuk kezelt alapok állománya a félév utolsó hónapjában (2013 júniusban: 595,6 milliárd volt), piaci részesedésük pedig 16,4 százalékon áll. Az Ersténél június végén voltak a legaktívabban az ügyfelek, így a várakozások szerint a nyár első hónapjának eredményei is bíztatóan alakulnak majd – tette hozzá a vezérigazgató.

A lakossági ügyfélkörben tapasztalható magasabb kockázatvállalási hajlandóság az Erste Alapkezelő szerint a csökkenő kamatkörnyezet következménye. A legtöbben nem azért keresnek kockázatosabb befektetési lehetőségeket, mert szeretnének izgalmasabban élni, hanem egyszerűen magasabb hozamhoz akarnak hozzájutni. Mesterházy György kiemelte: júniusban például az alapokba beáramló pénzek legnagyobb része, mintegy 3,5 milliárd forint, a prémium és privát banki szegmensből érkezett az alapkezelőkhöz.

Az elkövetkező hetekkel, hónapokkal kapcsolatos várakozásokról a vezérigazgató elmondta: a főbb eszközosztályok közül a magyar államkötvényekkel kapcsolatban további hozamcsökkenésre lehet számítani, így ez az eszközosztály jól teljesít majd a jövőben. Emellett a részvénypiactól vár az Erste még emelkedést, és a magasabb hozamú vállalati és fejlődő piaci kötvények esetében számítanak kiemelkedő hozamra. Az Erste alapkezelői a havi körülbelül 50 milliárd forintos forrásbeáramlásra a jövőben is számítanak az alapok piacán.