Gabler Gergely, vezető elemző, Erste Bank: A KSH ma reggeli közlése szerint 3,9 százalékkal bővült a magyar gazdaság a második negyedévben a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva. Ez jelentősen felülmúlja az Erste 3,3 százalékos és a piac 3,5 százalékos növekedési prognózisait. A negyedéves GDP növekedés 0,8 százalék volt a szezonális és naptárhatással igazított mutató szerint. Az éves gazdasági bővülést a munkanaphatás is segítette, ennek kiszűrésével 3,7 százalék a növekedési szám az első negyedévi 3,2 százalék után.

Az előzetes számokból ugyan még nem látszik a növekedés struktúrája, de a KSH elmondása szerint a fő hajtóerőt az építőipar, illetve az ipari termelés bővülése adta. A Statisztikai Hivatal azonban hozzátette, hogy e két szegmensen kívül is növekedést mutattak a szektorok, beleértve az eddig gyengébben teljesítő szolgáltatásokat, valamint a magas bázisról induló mezőgazdaságot is.

Az év hátralevő részében már lassulás várható, ami egyrészt annak köszönhető, hogy a tavalyi második félév már kedvező növekedési számokat hozott, így magasabb viszonyítási bázist jelent a későbbi negyedévekhez. Ezen kívül az euróövezetben látható lassulás, a gyengébb konjunktúramutatók, az orosz szankciók várható közvetett negatív hatása, valamint a fokozatosan kifutó állami projektek is a lassabb növekedés irányába mutatnak. Ennek ellenére az Erste Bank elemzői úgy látják, hogy a korábban várt éves átlagos 3 százalékos előrejelzésüknél nagyobb GDP bővülés lehet az idei év egészében.