Gabler Gergely, vezető elemző, Erste Bank: A KSH által publikált végleges GDP szám megegyezett az előzetes adattal, 3,9 százalékkal nőtt a gazdaság a második negyedévben, az előző év azonos időszakához képest. A KSH azonban felülvizsgálta az első negyedév növekedését, ami a korábbi 3,5 százalék helyett 3,7 százalék lett, éves összehasonlításban. A szezonálisan és naptárhatással szűrt adatok 3,3, illetve 3,7 százalékos gazdasági bővülésről árulkodnak. Ha a negyedéves összehasonlítást vizsgáljuk, akkor látjuk, hogy a második negyedévben már volt némi lassulás (0,8 százalék) az első negyedévi 1,1 százalékos negyedéves érték után.

A részletes statisztika alapján kiderül, hogy a várakozásoknak megfelelően az ipari termelés húzta a növekedést, vélhetően a feldolgozóipar, és azon belül is az autógyártás, és a kapcsolódó beszállítói iparágak kiváló teljesítménye miatt. Javult a szolgáltató szektor teljesítménye is, a növekedés második legfontosabb komponense volt e terület. Javult az építőipar szerepe is a növekedésben, és kis súlya ellenére a mezőgazdaság is 0,2 százalékpontot magyaráz a GDP bővülésből.

A felhasználói oldalt tekintve messze a legnagyobb súlya a beruházásoknak volt a 3,9 százalékos növekedésből, 2,9 százalékot e szegmens magyaráz. A maradék 1 százalékot a lakossági, illetve a kormányzati fogyasztás adta, a nettó export ezúttal kismértékben rontotta a növekedést. Utóbbi nem is csoda, hiszen a KSH jelentősen lefelé húzta az kivitel növekedési számokat. Az import még az autógyárak miatt továbbra is robosztus exportbővülést is meghaladja, ami részben a fogyasztás, részben a beruházások élénkülésére vezethető vissza.

Továbbra is úgy gondoljuk, hogy az első félév kiemelkedő növekedése átmeneti, az elkövetkező negyedévek lassulást hozhatnak. Ez részben az egyre növekvő összehasonlítási bázisnak, részben pedig a főbb exportpartnereink romló kilátásainak és az állami beruházások (EU pénz lehívások) várhatóan csökkenő dinamikájának köszönhető.