Barczel Vivien, elemző: A várakozásokkal összhangban a Monetáris Tanács a mai ülésén nem változtatott az alapkamat szintjén: továbbra is 2,1 százalékon áll az irányadó ráta. Ahogy a korábbi sajtóközleményekben is elhangzott, a Nemzeti Bank hosszabb távon kívánja fenntartani ezt a kamatszintet.

E mögött több ok is áll. Egyrészről a gazdasági kibocsátás még mindig a potenciális szint alatt van, illetve az inflációs nyomás az idei év egészében alacsony marad. Másrészről Balog Ádám alelnök korábbi véleménye szerint a jelenlegi makrogazdasági kilátások mellett a kamat szinten tartásával középtávon elérhető a jegybank 3 százalékos célja. A várttól elmaradó szeptemberi infláció (-0,5%) sem ad okot a lazításra, ugyanis más tényezők hatása ellensúlyozhatja azt, jegyezte meg az alelnök.

Ha külföldi környezetet nézzük, nyomás az Egyesült Államok felől érkezhet, ahol feltehetően a jövő év közepén emelhetik az alapkamatot. Azonban az Európai Központi Bank gazdaságélénkítő programjai (TLTRO, ABS vásárlások), illetve vártnál is alacsonyabb irányadó kamata fenntarthatja azt a környezetet, amiben az MNB is lazán tarthatja a monetáris kondíciókat.

Az infláció szeptemberben rekordmélységbe süllyedt, a szeptemberi árindex -0,5 százalék az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az év utolsó néhány hónapjában sem várható jelentősebb emelkedés, egyedül decemberben nőhet 1 százalékra az árszínvonal.  Jövőre azonban nagyobb mértékű emelkedést várnak az Erste elemzői az infláció esetében, mellyel éves átlagban elérhető a 3 százalékos cél.

Ami pedig a kilátásokat illeti, ahogy már korábban is említettük, hosszú távon fennmaradhat a 2,1 százalékos kamatszint. Várakozásaink szerint csak 2015 után jöhet szigorítás a monetáris politika részéről.