Barczel Vivien, elemző: Ahogy arra számítani lehetett, a Monetáris Tanács mai ülésén nem változtatott az alapkamat szintjén. Továbbra is 2,1 százalékon áll az irányadó ráta. A korábbi sajtóközleményekkel összhangban, a Nemzeti Bank hosszabb távon kívánja fenntartani ezt a kamatszintet.

A jelenlegi makrogazdasági környezet nem indokolta a kamatszint megváltoztatását, melyet korábban Balog Ádám alelnök is megerősített egy nyilatkozatában. Továbbá a gazdasági kibocsátás még mindig a potenciális szint alatt van, és inflációs oldalról sincs nyomás, ugyanis az év egészére nézve alacsony árszínvonallal számolhatunk. A jegybanki kommunikáció is megerősítette, hogy a 2,1 százalékos alapkamat szinten tartásával középtávon elérhető a 3 százalékos inflációs cél.

A külföldi környezetet nézve, az Egyesült Államokban feltehetően jövő év közepén történhet kamatemelés, ami a hazai döntéshozókat is idővel az emelés irányába fordíthatja. Az Európai Központi Bank gazdaságélénkítő programjai (TLTRO, ABS vásárlások) azonban fenntarthatja azt a környezetet, amiben az MNB is lazán tarthatja a monetáris kondíciókat.

Az infláció még októberben is negatív tartományban volt (-0,4 százalék), és az Erste elemzőinek várakozásai szerint innen még novemberben sem tud kikerülni. Várhatóan decemberben láthatunk először érdemi emelkedést, amikor 0,5 százalékra nőhet a fogyasztói árindex. Jövő évre 2,6 százalékos éves átlagos inflációt várnak, ami azonban alacsonyabb, mint a korábbi 3 százalékos előrejelzés. A várakozást elsősorban az energiaárak globális csökkenése miatt módosították az elemzők.

Véleményük szerint a 2,1 százalékos alapkamat a jövő év során is fennmaradhat, az első kamatemelésre csak 2015 után számítanak.