Ürmössy Gergely, vezető elemző: Újabb meglepetést okozott az inflációs ráta novemberben, hiszen éves összehasonlításban 0,7%-kal csökkentek a fogyasztói árak novemberben. Ezzel párhuzamosan a maginflációs mutató – amely kiszűri a feldolgozatlan élelmiszerek, a hatósági áras termékek és szolgáltatások, valamint energia árak változását – is lassult, csupán 1,2%-os (év/év) emelkedést mutatott az árak változásában.

Továbbra is meghatározó ereje van a rezsicsökkentés hatásának, azonban immáron az üzemanyag árak tartós csökkenése is egyre erősebben jelenik meg a fogyasztói árak változásában. Továbbá fontos azt is kiemelni, hogy a jó mezőgazdasági eredményeknek köszönhetően, illetve az EU és Oroszország között fennálló kereskedelmi szankciók következtében az élelmiszer termékek ára is csökkent. Annak ellenére, hogy a forint folyamatosan, trendszerűen gyengül az euróval szemben, nem látszik az innen várt inflációs hatás begyűrűzése az importált termékek árain keresztül a magyar fogyasztói árakba.

A Magyar Nemzeti Bank szeptemberi inflációs előrejelzése túlbecsülte az infláció pályáját, hiszen míg a harmadik negyedévre átlagosan 0%-os, a negyedik negyedévre pedig 0,4%-os éves árszínvonal növekedést prognosztizáltak. Ezzel szemben a tények azt mutatják, hogy a harmadik negyedévben átlagosan 0,1%-kal csökkentek a fogyasztói árak, a negyedik negyedévben pedig már nem teljesülhet az MNB előrejelzése a negatív tartományban ragadt inflációs ráták miatt.

Várakozásaink szerint decemberben nem változtat az alapkamaton a Monetáris Tanács, azonban az új inflációs előrejelzésük publikálásával párhuzamosan változtathatnak a kommunikációjukon. Véleményünk szerint a decemberi kamatdöntő ülést követően jelzést adhat az MT, hogy újra kívánja kezdeni a kamatcsökkentési ciklust a jövő esztendőben. Ezt támasztja alá az is, hogy a novemberi jegyzőkönyvből törölték azt a mondatot, amely szerint „a jelenlegi monetáris kondíciók fenntartása mellett az infláció középtávon a céllal összhangban alakulhat”.