Ürmössy Gergely, vezető elemző: 

Nem hozott meglepetést a decemberi inflációs adat, hiszen az olajárak meredek zuhanása előrevetítette, hogy 2014 utolsó negyedévében már nem fogunk látni pozitív előjelű értéket. A decemberi tényadat -0,9%-ra zuhant, a 2014-es év egészében pedig -0,2% volt a pénzromlás átlagos üteme. A tavalyi év utolsó hónapjában látott értéket nagyban befolyásolta az üzemanyagárakba begyűrűző olajáresés, illetve az élelmiszerárak csökkenése.

Az idei év nagy kérdése, hogy mikor és milyen szinten áll meg az olajár meredek zuhanása, illetve mennyire lesz tartós ez az alacsony szint. Ez a folyamat lesz az egyik meghatározó eleme a 2015-ös évnek az infláció szempontjából. Továbbá, az is kérdéses, hogy az alacsony üzemanyagárak hatással lesznek-e más fogyasztási cikkek árára, mint például az élelmiszer. Várakozásaink szerint 2015-ben sem fog teljesülni a magyar jegybank inflációs célja, a tavaly decemberi adat fényében 0,4%-ra módosítottuk az idei évre vonatkozó inflációs előrejelzésünket.

Az MNB decemberi inflációs jelentésében megfogalmazott két alternatív forgatókönyvet. Úgy tűnik, hogy ez a két szcenárió, azaz az olajáresés, illetve az eurózónában elmaradó gazdasági fellendülés, nagyobb valószínűséggel fogja formálni az idei évet, mint a jegybank által alappályaként felvázolt eset. Az inflációs jelentésben úgy fogalmaz a Monetáris Tanács, hogy ezen események bekövetkezése „a monetáris kondíciók lazításának irányába mutat”. Úgy véljük, hogy márciusban, amikor közzéteszi az MNB a friss inflációs előrejelzését, változtatni fog a kommunikációján, hogy előkészítsen egy újabb kamatcsökkentési ciklust.

További információ: 
Ürmössy Gergely
+36-1-373-2830
gergely.urmossy@erstebank.hu