Budapest, 2015. február 6. – Újabb jó hír a lakossági öngondoskodásban aktív résztvevőknek. Az Erste Önkéntes Nyugdíjpénztár 2014-ben 7,54 százalékos nettó pénztári hozamrátát ért el pénztártagjai számára, így a 10 éves, átlagos nettó hozamráta 7,14 százalék, a 10 éves nettó vagyonnövekedési mutató pedig 7,31 százalék lett. A 35 ezer tagot számláló önkéntes pénztár vagyona év végére meghaladta a 22,3 milliárd forintot.

Mohr Lajos, az Erste Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója elmondta: Erste Bank által 2014. novemberben indított Erste Nyugdíjprogramnak köszönhetően 2014. utolsó negyedévében közel 1.000 új pénztártag lépett be a Nyugdíjpénztárba, és ez a tendencia folytatódik 2015-ben is.

Az idei évben szintén 20 éves Erste Önkéntes Nyugdíjpénztár kiemelt figyelmet fordít a befektetési stratégia kialakítására és végrehajtására, ezért is büszke a 2014. évben, valamint az elmúlt 10 évben elért befektetési hozamokra, amelyek meghaladták az infláció középértékét, és átlagosan több mint 3 százalék reálhozamot termeltek évente. Az Erste Önkéntes Nyugdíjpénztár 35 ezer tagja számára is jó hír, hogy a pénztártagok egyéni számlájának átlagos hozamát jellemző tíz éves nettó vagyonnövekedési mutató 7,31 százalék lett. Míg a pénztár maga 2014-ben 7,54 százalékos éves nettó hozamot ért el, a vagyonkezelői teljesítményt mutató 10 éves (2005-2014) átlagos nettó hozamráta pedig 7,14 százalék lett.

Mohr Lajos kiemelte: a gazdasági körülmények, illetve a nyugdíjrendszer körüli változások ráirányították a figyelmet az öngondoskodás fontosságára, így az önkéntes pénztári megtakarítások népszerűsége érezhetően nő az utóbbi időben, a pénztártagok által befizetett tagdíjak mértéke 18%-kal haladták meg az előző éves befizetéseket. Az elért hozameredményeknek, illetve a befizetések növekedésének köszönhetően a Nyugdíjpénztár vagyona meghaladta a 22,3 milliárd forintot.

A befizetések után járó 20 százalékos adókedvezmény (maximum 150 ezer forint), az adómentesen elérhető hozam, a megtakarítás örökölhetősége és az alacsony költségek továbbra is komoly vonzerőt jelentenek az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításnak.

Az Erste Group megbízásából készített nemzetközi felmérésből kiderül, hogy a magyarok mintegy 87 százaléka tartja fontosnak a takarékoskodást, az öngondoskodást valamint, hogy minél előbb elkezdjenek spórolni a nyugdíjas éveikre, mert az idejében elkezdett takarékoskodás biztosítja, hogy nagyobb összegből tudjunk gazdálkodni később. Érdemes időben elkezdeni a takarékoskodást, így az évek alatt felhalmozódó hozam és az állami támogatás együtt növeli a megtakarítások összegét. A húsz éves múltra visszatekintő önkéntes nyugdíjpénztárak fontos segítséget jelentenek az öngondoskodásban. Továbbá az Erste Bank tavaly indított Nyugdíjprogramja valamennyi államilag támogatott nyugdíjterméket egy helyen, személyre szabottan kínál, beleértve az önkéntes nyugdíjpénztár megoldásokat is.