Ürmössy Gergely és Barczel Vivien: 

A 2014-es év utolsó negyedévében 3,4%-kal (év/év), míg az év egészében 3,5%-kal (év/év) bővült a magyar GDP. Az adat minden várakozást felülmúlt. A KSH a rövid közleményében kiemelte, hogy az ipar, illetve a mezőgazdaság teljesítménye járult jelentősen hozzá a tavalyi év utolsó három hónapjában mért erős értékhez.

Véleményünk szerint a GDP növekedési üteme lassulni fog 2015-ben, előrejelzésünk szerint 2,1%-ra (év/év). A 2014-es év meghatározó ágazatai, azaz a mezőgazdaság, az ipar, illetve az építőipar a tavalyi év végén már a lassulás jeleit mutatták, ami várhatóan idén is folytatódni fog. Így ezen ágazatok hozzájárulása a GDP növekedéshez elmaradhat a 2014-ben látottaktól.

Hasonló álláspontot képvisel a Nemzetgazdasági Minisztérium, illetve a Magyar Nemzeti Bank is, hiszen mindkét intézmény előrejelzése szerint a tavalyinál jelentősen alacsonyabb növekedésre kell számítani idén. Annak érdekében, hogy a magyar gazdaság minél kisebb lendületet veszítsen, az MNB várhatóan kamatot fog csökkenteni márciustól kezdve, illetve kibővíti a Növekedési Hitelprogramra jogosult vállalatok körét. Nagy kérdőjel azonban a magyar gazdaság legnagyobb külkereskedelmi partnerének, az eurózónának az idei teljesítményét illetően, hiszen, ha az euró övezet gazdaságai recesszióba süllyednek, akkor az a magyar GDP növekedést is gyengítheti.

További információ:

Ürmössy Gergely
+36-1-373-2830
gergely.urmossy@erstebank.hu

Barczel Vivien
+36-1-373-2026
vivien.barczel@erstebank.hu