Barczel Vivien és Ürmössy Gergely:

A KSH megerősítette, hogy a tavalyi év utolsó negyedévében 3,4%-kal bővült a GDP. Az év egészét tekintve az előzetes értéknél erősebb teljesítményről tanúskodó adatot tett közzé a statisztikai hivatal. A februárban közölt előzetes adat szerint a tavalyi évben 3,5%-kal bővült a magyar gazdaság, azonban a végleges adatközlés szerint 3,6%-os volt a tényleges növekedési ütem.

A termelési oldal egységes képet mutatott egész évben, hiszen végig meghatározó szerepe volt az ipari termelésnek, a szolgáltatásoknak, illetve a mezőgazdaságnak. Ezzel szemben a felhasználási oldal nagy változáson ment keresztül a négy negyedév során. Míg az első három negyedévet a beruházások hozzájárulása dominálta, az utolsó negyedévben már jelentősen visszaesett a beruházási aktivitás. Az így keletkezett űrt a háztartások fokozatosan erősödő fogyasztása töltötte be. Továbbá, az utolsó negyedévben a külkereskedelem is újra hozzájárult a növekedési lendülethez.

Pozitívumként lehet értékelni, hogy a háztartások kereslete erősödik, és várhatóan ez az erősödő trend folytatódni is fog az elkövetkező években. Így, a lakosság válhat a növekedés motorjává. Azonban az aggodalomra ad okot, hogy a beruházások volumenének bővülése 3,9%-ra esett vissza 2014 utolsó negyedévében a korábban látott 15-20%-os értékekről. Az EU-s források felhasználásának lassulása valószínűleg rányomja a bélyegét a beruházások dinamikájára 2015-ben. Ezt a hatást bizonyos fokig ellensúlyozhatja az MNB Növekedési Hitelprogramja. A növekedés 2015-ben is folytatódhat, 2 és 3% között lehet.

Az MNB előzetes becslése szerint tavaly a 2013-ban látott szinten, azaz 77,3%-on rekedt a GDP arányos államadósság ráta. Az előzetesnél jobb GDP adatnak köszönhetően valószínűleg egy-két tized százalékponttal csökkenhetett 2014-ben a mutató.

További információ: 
Barczel Vivien
+36-1-373-2026
vivien.barczel@erstebank.hu