Barczel Vivien és Ürmössy Gergely: 

Nem okozott meglepetést a februári inflációs adat, amely a KSH közlése szerint -1% lett. A maginflációs mutató, amely kiszűri a nem-feldolgozott élelmiszer, a hatósági áras termékek, illetve a háztartási energiaárak változását, az árszínvonal 1%-os emelkedését jelezte.

Az elmúlt hónapokban megfigyelt folyamatok határozták meg februárban is az inflációs folyamatok irányát. Éves összevetésben folyatódott az élelmiszer, az üzemanyag, a ruházkodási cikkek, illetve a tartós fogyasztási cikkek árának csökkenése, míg a szolgáltatások, dohányáruk és szeszes italok ára emelkedett. A januárban látottakhoz képest februárban 2,6%-kal emelkedtek az üzemanyagárak. Részben ennek köszönhető, hogy az inflációs ráta elrugaszkodott a januárban látott történelmi mélyponttól, illetve hogy havi alapon már 0,5%-os növekedést láthattunk a fogyasztói árakban.

A februárban mért inflációs ráta azt jelzi, hogy a pénzromlás üteme elindult a pozitív tartomány felé, azonban még hónapokig – akár szeptemberig – 0% alatt ragadhat az infláció. A következő hónapokban nagy kérdés az üzemanyagárak alakulása, hiszen a Statisztikai Hivatal által becsült fogyasztói kosárban jelentős a súlya, így egy kisebb mértékű árváltozás is nagy hatással lehet az inflációs pályára. Amennyiben az alacsony üzemanyagárak következtében begyűrűznek a termékek árába az úgynevezett másodkörös hatások, akkor még a jelenleg vártnál is tovább maradhat 0% közelében az infláció.

További információ: 


Barczel Vivien
+36-1-373-2026
vivien.barczel@erstebank.hu

Ürmössy Gergely
+36-1-373-2830
gergely.urmossy@erstebank.hu