Barczel Vivien és Ürmössy Gergely: 

Nem okozott a meglepetést a Magyar Nemzeti Bank azzal, hogy 15 bázisponttal 1,8%-ra vágta az irányadó rátát. A lépéssel kapcsolatban csupán az okozta a bizonytalanságot, hogy a Monetáris Tanács megtartja-e a márciusban látott 15 bázispontos lépésközt vagy eltér attól. A márciusban újraindított kamatcsökkentési ciklust a nyomott inflációs kilátással támasztotta alá a Tanács, amely továbbra sem enyhült, hiszen a maginflációs mutató az elmúlt hónapokban 1%-nál megtorpant. Az Európai Központi Bank kötvényvásárlási programja által feltüzelt kockázatvállalási kedv erősíti a forintot az euróval szemben, így ez is hátráltatja a hazai inflációs folyamatokat.

Arra számítunk, hogy májusban újra kamatot vág az MNB, a 15 bázispontos lépésközökkel pedig eljuthat a 1,5%-os szintig június végére. Korábban Balog alelnök úr megjegyezte, amennyiben a forint erősödése veszélyezteti az inflációs cél teljesülését, a Monetáris Tanács akár a lengyel kamat (jelenleg 1,5%) alá vághatja az irányadó rátát.

A jegybank márciusi előrejelzése szerint 2017 elején teljesülhet a 3%-os inflációs cél. Véleményünk szerint a júniusi felülvizsgálatkor az MNB számára az a – jelenleg alternatív – forgatókönyv válhat az előrejelzés alapjává, amely szerint az eurózónában elhúzódik a defláció sújtotta időszak, illetve Magyarországon jelentkeznek az alacsony üzemanyagárak másodkörös hatásai. Ezekre a kockázati pályákra a Monetáris Tanács válaszul nem áll meg a 1,5%-nál a Tanács, hanem folytathatja a kamatcsökkentési ciklust júliusban is – kisebb lépésközzel.

További információ: 
Barczel Vivien
+36-1-373-2026
vivien.barczel@erstebank.hu

Ürmössy Gergely
+36-1-373-2830
gergely.urmossy@erstebank.hu