„Erősen kezdtük a 2015. évet, és stabil nettó nyereséget értünk el több pozitív fejlemény együtthatójaként, amelyek közül meg kell említeni, hogy az új hitelek állománya gyarapodásnak indult a gazdasági növekedés beindulása folytán, ugyanakkor a várakozásoknak megfelelőn csökkennek a nem teljesítő hitelekhez kapcsolódó költségek. A kelet-közép-európai régió tanúbizonyságát adta a benne rejlő komoly potenciálnak, hiszen jelentős mértékben, 61,4 százalékkal járult hozzá a bankcsoport üzemi eredményéhez” – jelentette ki Andreas Treichl, az Erste Group vezérigazgatója a 2015 első negyedévi eredmények bemutatásakor.„Ausztriában, Szlovákiában, és Csehországban az eredményeket a lakossági és a vállalati üzletágban egyaránt elért állománynövekedés táplálta. A romániai leányvállalat ismét nyereségessé vált és biztató jelek mutatkoznak a lakossági hitelnyújtás terén is. Magyarországon ugyanakkor a devizahitelek forintosítása a várakozások szerint megteremtheti az új üzleti volumenek bővülését. Meggyőződésünk, hogy Kelet-Közép-Európában a gazdasági növekedés üteme továbbra is stabil marad, s egyre nagyobb mértékben támaszkodik a belföldi keresletre. Ez pedig kedvezően hathat a hitelállomány további növekedésére” – tette hozzá Andreas Treichl.

AZ EREDMÉNYEKRŐL RÖVIDEN

Az Erste Group pozitív eredménnyel zárta az idei első negyedévet, ami a nyereségesség terén is megmutatkozott, hiszen az időszakra vonatkozó nettó nyereségünk a 2014 negyedik negyedévi 103,3 millió euróról 225,8 millió euróra növekedett.

A mérlegfőösszeg 202,6 milliárd euróra emelkedett a 2014. év végi 196,3 milliárd euróról. A bővülés elsősorban annak köszönhető, hogy a hitelállomány 2,2 százalékkal gyarapodott a 2014. év végi állapothoz képest, így nettó volumene 123,4 milliárd eurót ért el, amelyben szerepel a lakossági hitelállomány 1,6 százalékos, valamint a KKV- és a nagyvállalati hitelek 2,6, illetve 9.4 százalékos bővülése is. Emellett a betétállomány is növekedett, 1,8 százalékkal 124,8 milliárd euróra gyarapodott 2015 első három hónapjában, kiemelve az Erste erős betétgyűjtő képességét.

Az eszközminőség szintén stabil javulást mutat, ugyanis a nem teljesítő hiteleknek a bruttó hitelállományhoz viszonyított aránya 8,1 százalékra csökkent az előző év végén jellemző 8,5 százalékhoz képest.

A bankcsoport működési hatékonysága is tovább javult, hiszen az előző negyedévi 57,0 százalékról 56,1 százalékra csökkent a költség/bevétel ráta. Az eredmény alapját a bevételi oldalon jelentkező stabil növekedés jelentette, hiszen üzemi bevételünk 1689,1 millió euró lett a 2014 utolsó negyedévében elért 1690,6 millió euró után (-0,1 százalék), amihez hozzájárult az adminisztrációs költségek terén elért csökkenés is. Ez utóbbi tétel 948,1 millió euróra esett vissza, vagyis 1,6 százalékkal zsugorodott az egy évvel korábbi 963,3 millió euróhoz viszonyítva. Az üzemi eredmény 741,0 millió euró lett, ami megfelel 1,9 százalékos növekedésnek a 2014 első negyedévi 727,3 millió euróhoz képest.

KILÁTÁSOK

Előrejelzésünk szerint a működési környezet elősegíti a hitelezési tevékenység bővülését. A reál-GDP növekedését a stabil belföldi kereslet táplálja, s várhatóan 2-3 százalék körül alakul legfőbb kelet-közép-európai piacainkon, Horvátország kivételével. Ausztriára vonatkozóan 1 százalék alatti reálgazdasági növekedést jósolunk.

A forgótőkére vetített megtérülési ráta (ROTE) előreláthatólag 8-10 százalék körül alakul 2015-ben (a 2014.Az üzemi eredmény a várakozások szerint az egyszámjegyű skála közepe felé található értékkel csökken, mivel a magyarországi üzletág üzemi eredménye – a forintosítás következtében az átlagos állományok visszaesése miatt – várhatóan alacsonyabb, ugyanakkor fenntartható szintre csökken, emellett a romániai üzletág hozzájárulása is vélhetően visszaesik a megszűnő pozíciók hatásának tompulása okán, illetve ebbe az irányba hat az alacsony kamatkörnyezet fennmaradása is.Az idei esztendőben a hitelállomány várhatóan az egyszámjegyű skála alján található mértékben bővül, emellett a kockázati költségek is csökkennek, 1,0-1,2 milliárd euróra. A banki adók a várakozások szerint mintegy 360 millió eurót tesznek ki 2015-ben, ideértve a nemzeti és párhuzamosan az európai bankmentési és betétbiztosítási alapok felé tett hozzájárulást is. Az osztrák kormánnyal továbbra is folynak az erre vonatkozó egyeztetések.

Az Erste Group üzleti terveit befolyásolhatják a fogyasztóvédelmi intézkedések, illetve a geopolitikai kockázatok.