Barczel Vivien és Ürmössy Gergely: Nem ért meglepetésként senkit, hogy az infláció újabb lendületet vett júniusban. A májusban mért 0,5%-os ütemet követően júniusban már 0,6%-ra kapaszkodott az inflációs ráta, míg a maginflációs mutató – amely kiszűri a nagymértékben ingadozó árú termékeket – 0,1 százalékponttal 1,2%-ra mérséklődött.

A júliusban elindult olajár csökkenés lefelé mutató kockázatot jelent az inflációs pályára. Azonban fontos azt is szem előtt tartani, hogy amíg a dollárral szemben gyengül a forint, addig kicsi a valószínűsége, hogy jelentős mértékben begyűrűzzön a fogyasztói üzemanyagárakba az olajáresés. Várakozásunk szerint 0,3% lehet az átlagos inflációs ráta idén. Érdemes megjegyezni, hogy decemberben akár 2,5%-ig gyorsulhat a mutató. Tehát hónapokon belül beköszönthet Magyarországon a negatív reálkamat korszaka, azaz az infláció meg fogja haladni az alapkamatot.

Véleményünk szerint nem a gyorsuló infláció fogja megkötni a Monetáris Tanács kezét a kamatcsökkentési ciklust illetően, hanem a görög adósságtárgyalások miatt elromlott nemzetközi befektetői hangulat. Amennyiben az euró/forint árfolyam tovább araszol a 320-as szint felé és tartósan ott is ragad, a jegybankárok lezárhatják akár már júliusban is a márciusban indított kamatcsökkentési ciklust.

Úgy gondoljuk, hogy a jegybank lazítási ciklusa lassan a végéhez közeledik. Továbbra is 1,2%-nál látjuk a kamatpálya alját, amely szeptember végéig bekövetkezhet. A júliusi kamatdöntő ülést követő közlemény szövegezése fontos lesz, hiszen iránymutatást adhat, hogy augusztusban mire számítsunk. Idén valószínűleg nem fog kamatot emelni a Monetáris Tanács, illetve a jövő évben is legkorábban az utolsó negyedévben kerülhet erre sor – azonban ha az Európai Központi Bank meghosszabbítja a kötvényvásárlási programját, akkor újabb lélegzetvételhez juthat az MNB.

További információ:
Barczel Vivien
+36-1-373-2026
 

Ürmössy Gergely
+36-1-373-2830