Barczel Vivien és Ürmössy Gergely:

Kisebb meglepetést okozott számunkra a jegybank mai kamatdöntése. Arra számítottunk, hogy a korábbi 15 bázisponttól eltérően kisebb mértékben kívánják csökkenteni az irányadó rátát, azonban nem történt lassítás a vágás tekintetében. Ennek megfelelően 1,5%-ról 1,35%-ra mérséklődött az alapkamat.

Matolcsy György továbbá sajtótájékoztató keretében bejelentette, hogy ezzel a mai vágással egyben lezárják a márciusban megkezdett lazítási ciklust, és hosszú távon kívánják fenntartani a jelenlegi alapkamat szintjét. Vélekedésük szerint a második kamatvágási ciklus éreztette hatását a gazdaságban, és jelentős befolyással bírt a növekedésre, a foglalkoztatottságra és a kamatkiadásokra.

Az inflációs számok azt mutatják, hogy gyorsulásnak indult végre a pénzromlás üteme. Továbbá úgy tűnik a jegybank nem tart attól, hogy a mostani nyersanyag árak esésének negatív hatása lenne a fogyasztói árakra vagy érdemben befolyásolná a középtávú előrejelzésüket. A közleményükben megjegyezték, hogy a másodkörös hatások megjelenésének kockázata csökkent, amik lefelé húznák a fogyasztói árindexet. Így a Monetáris Tanács szerint a jelenlegi kamatszint összhangban áll a középtávú inflációs cél elérésével.

Nemzetközi oldalról elmondható, hogy miközben Amerikában a közelgő kamatemelésre készülnek, addig az Európai Központi Bank kötvényvásárlási programja még 2016 szeptemberéig fennmarad. Utóbbi lehetőséget biztosít a magyar jegybank számára is, hogy „nagyon hosszú ideig” fenntarthassa az alacsony kamatszintet. Véleményünk szerint idén nem emel kamatot az MNB, a jelenlegi inflációs és gazdasági kilátások figyelembe vételével legkorábban 2016 utolsó negyedévében kerülhet szigorításra sor.

További információ:
Barczel Vivien
+36-1-373-2026
 

Ürmössy Gergely
+36-1-373-2830