Barczel Vivien és Ürmössy Gergely: A KSH ma reggel publikált részletes ipari adatai alátámasztják azon várakozásunkat miszerint továbbra is az autóipar húzza az ipari termelést. A járműgyártás (21,2% év/év) mellett az ehhez kapcsolódó gép, gépi berendezés gyártása (17,1% év/év), valamint a gumi-, műanyag és nemesfém ásványi termékek (22,7% év/év) termelése mutatott jelentősebb növekedést éves alapon. Mellette a feldolgozóipar többi jelentősebb alágában is bővülésnek lehettünk tanúi, azonban ezek kisebb mértékű növekedést tudtak felmutatni.

Úgy gondoljuk, hogy a következő hónapokban is folytatódhat a bővülés az ipari termelést illetően. Azonban a júliusi és augusztusi adatokban elképzelhető, hogy átmeneti lassulás következik be. A júliusi feldolgozóipari beszerzési menedzser index gyengébb ipari termelést vetít előre a korábbi hónapokhoz viszonyítva. Augusztusban pedig a nyári szabadságolások és gyárleállások éreztethetik hatásukat. 

A nyári szezonális hatásokat leszámítva azonban az éledező európai uniós gazdaságoknak és ezen keresztül az export megrendeléseknek köszönhetően kedvezően alakulhat az ipari kibocsátás a harmadik és negyedik negyedévben. Az év egészében pedig 6-7%-kal növekedhet az ipar kibocsátás. Így arra számítunk, hogy termelési oldalról az ipar továbbra is fontos szereppel bír a GDP növekedésében.

További információ:

Barczel Vivien
+36-1-373-2026
 

Ürmössy Gergely
+36-1-373-2830