Az alacsony kockázatú és könnyen hozzáférhető megtakarítási formákat keressük elsősorban

Az elmúlt néhány évben kialakult alacsony kamatkörnyezet megváltoztatta a hazai megtakarítási és befektetési szokásokat: folyamatosan csökken a bankbetétek népszerűsége, előretörtek az életbiztosítások és töretlenül bővül a lakástakarék-konstrukciók aránya, ennek ellenére azonban továbbra is nagyon sokan tartják készpénzben a megtakarításukat – derül ki az Erste Prémium felméréséből. A szakértők szerint erősödik az öngondoskodásra való hajlandóság, de még így is van hova fejlődnünk pénzügyi tudatosság terén.

A magyarok legfontosabb elvárása a különböző megtakarítási és befektetési termékekkel szemben az, hogy a pénz mindig rendelkezésre álljon, és a befektetés alacsony kockázatú legyen – derül ki az Erste Prémium legutóbbi elemzéséből, amelyet a régió hét országában végeztek el, és amelyben ötszáz magyar lakost is megkérdeztek a megtakarítási szokásaikról. A válaszadók 49 százaléka számára volt döntő szempont, hogy mindig hozzáférhető legyen a megtakarításuk, míg 33 százaléknak az alacsony kockázat az elsőszámú döntési kritérium. A magas hozam a magyarok 12 százaléka esetében határozta meg elsődlegesen a választást, míg csupán 6 százalék számára volt az a legfontosabb szempont, hogy olyan pénzügyi eszközben tartsa megtakarításait, befektetéseit, amely könnyen érthető számára.

„Erősödő tudatosság jellemzi a magyarokat a befektetéseik, megtakarításaik terén, ami egyrészt abban nyilvánul meg, hogy igyekeznek minél változatosabb pénzügyi eszközökben tartani a vagyonukat, másrészt abban, hogy egyre inkább szeretnék megérteni az egyes befektetési formák működését is” – mondja Kállay András, az Erste Bank Privát- és Prémiumbanki vezetője. Hozzáteszi: erősödik az adóoptimalizálásra és az öngondoskodásra irányuló igény is az ügyfelek részéről, amit jól jelez, hogy folyamatosan növekszik a befektetési alapok népszerűsége és továbbra is erős az életbiztosítások aránya, miközben a három év alatt közel megduplázták részarányukat a lakástakarék-konstrukciók. Mindez jelentős fordulatnak tekinthető ahhoz képest, hogy 2013-ban még a bankbetétek álltak az élen a különböző konstrukciók közül.

A megtakarítási és befektetési termékek népszerűségi sorrendje a következő volt tavaly: a betétet választók aránya 32, az életbiztosítást választóké pedig 34 százalékos, a harmadik helyen a nyugdíjcélú megtakarítások állnak 14 százalékos aránnyal, majd a lakástakarék és az értékpapír-befektetések következnek. Itt érdemes megjegyezni, hogy a legtöbbször a nyugdíjcélú megtakarítások esetében is befektetési alapokba fektetik az ügyfelek a megtakarításaikat, így elmondható, hogy a befektetések súlya egyre nagyobb, összességében eléri a 24 százalékot.

Azok aránya viszont, akik otthon, készpénzben tartják a megtakarításukat, még mindig magas: legutóbb a megkérdezettek 27 százaléka így takarékoskodott. Azonban évről évre csökkenő tendenciát mutatnak a számok: 2011-ben még 30 százalék volt a párnaciha-hívők aránya. „Elmondhatjuk, hogy jó az irány, de az átrendeződést természetesen leginkább az általános kamatszint elmúlt években bekövetkezett csökkenése okozza elsősorban. Tehát van még mit és miben segítenünk az ügyfeleknek, hogy jobban bánjanak megtakarított pénzükkel. Erre reagálva, egyfajta edukációs céllal hoztuk létre a nextlevel.hu oldalunkat is.” – teszi hozzá Kállay András.

A megtakarításoknál tapasztalható magas készpénzarány azt jelzi, hogy van hova fejlődnünk a pénzügyi hatékonyság terén. „Ha a prémium szegmenst nézzük, havi 100 ezer forintot megtakarítani képes ügyfél évente több tízezer forint potenciális hozamtól fosztja meg magát, ha készpénzben vagy bankbetétben tartja a megtakarításait” – véli az Erste Prémium vezetője. Hozzáteszi: sokak számára a „bőség zavara” jelent visszatartó erőt, hiszen a magyar piac kifejezetten nyitottnak számít, számtalan termék áll az ügyfelek rendelkezésére, a befektetési szolgáltatók rendszerint egymás termékeit is kínálják, összességében tehát nehéz átlátni a kínálatot. Illetve, még sokan vannak olyanok, akik számára inkább nyűg a pénzügyekkel foglalkozni, ezért nem is fordítanak rá kellő figyelmet. „A magas betéti kamatok elmúlásával az egyszerű megoldások ideje lejárt, aki tehát nem gondolja át ezeket a kérdéseket, sokat veszíthet a megtakarításain,” – hívja fel a figyelmet Kállay András.