Barczel Vivien és Ürmössy Gergely: A várakozásoknak megfelelően a Monetáris Tanács változatlanul hagyta az irányadó rátát a mai döntés alkalmával. Ahogy azt a korábbi ülést követő sajtótájékoztatón Matolcsy György jegybank elnök elmondta, a márciusban elkezdett lazítási ciklust a júliusi vágással lezárták. A jelenlegi kamatszint összhangban áll a középtávú inflációs cél elérésével. 

Ami a jövőbeli kilátásokat illeti, úgy gondoljuk, hogy az MNB hosszabb távon kívánja fenntartani az alacsony kamatszintet. Az infláció esetében a csökkenő olajárnak köszönhetően lefelé mutató kockázatok jelentek meg, ami alátámasztja a laza monetáris politika fenntartását. A júliusi fogyasztói árindexben még nem tükröződött a benzinkutakon tapasztalható üzemanyagár esés, ami következő hónapokban átmenetileg újra nulla százalék környékére nyomhatja az inflációs mutatót.

A nemzetközi környezetet nézve, az Európai Központi Banki kötvényvásárlási programja is teret biztosít a kamat további szinten tartásához. A tavasszal megkezdett lazító intézkedés legkorábban 2016 szeptemberében fejeződhet be. Továbbá a közelgő amerikai kamatemelés időpontja is a korábban vártakhoz képest csúszhat, akár át is tolódhat 2016-ra a kínai lassulással kapcsolatos félelmek következtében. Ennek megfelelően várakozásaink szerint a jövő év végéig fennmaradhat az irányadó ráta a jelenlegi 1,35 százalékos szinten.

További információ:

Barczel Vivien
+36-1-373-2026

Ürmössy Gergely
+36-1-373-2830