Barczel Vivien és Ürmössy Gergely: Az idei év első négy hónapjában történelmi mélységekbe süllyedt a pénzromlás üteme Magyarországon. Ez a süllyedő trend tavasszal megfordult és nyáron már 0,5% körül ingadozott a mutató éves alapon. Azonban az újra meredeken zuhanó üzemanyagárak megállították az infláció gyorsulását, hiszen éves összevetésben változatlan szinten maradt az árszínvonal augusztusban.

Tavaly augusztushoz képest drágultak az élelmiszerek, a szeszes italok és dohányáruk, a tartós fogyasztási cikkek és a szolgáltatások. Ezzel szemben olcsóbbá váltak a ruházkodási cikkek, illetve az üzemanyagárak. Érdemes megjegyezni, hogy a feldolgozatlan élelmiszerek (pl. zöldségek és gyümölcsök) drágulása egyelőre még nem gyűrűzött be a feldolgozott élelmiszerek árába, így ennek a termékcsoportnak a drágulására lehet számítani az őszi, illetve téli hónapokban. Véleményünk szerint nem látunk újra deflációt idén Magyarországon, hiszen az év hátralévő részében fokozatosan gyorsulhat az infláció és decemberre akár elérheti a 2%-ot is, míg a 2014-es átlag 0,2% lehet.

Szeptember végén teszi közzé az MNB a legfrissebb Inflációs Jelentését, amelyben megismerhetjük a jegybank új inflációs és GDP prognózisát. Arra számítunk, hogy mindkét mutatóra vonatkozó előrejelzését csökkenti a jegybank. A Monetáris Tanács hangsúlyozni fogja, hogy nem kíván változtatni a jelenlegi álláspontján, hiszen „az alapkamat aktuális szintje és a laza monetáris kondíciók tartós fenntartása összhangban van az inflációs cél középtávú elérésével”. Így az alapkamat 1,35%-on való tartását várjuk. 

További információ:

Barczel Vivien
+36-1-373-2026
vivien.barczel@erstebank.hu

Ürmössy Gergely
+36-1-373-2830
gergely.urmossy@erstebank.hu