Barczel Vivien és Ürmössy Gergely: A KSH megerősítette az első becslést, mely szerint a magyar gazdaság 2,7%-kal bővült az idei második negyedévben. Már az első negyedéves részletek is óvatosságra adtak okot, hiszen a növekedés szerkezete aránytalanul nagymértékben az exportra támaszkodott. A második negyedévre a kép valamelyest árnyaltabbá vált, azonban a kilátások felett elkezdtek gyülekezni a fekete felhők.

A év elejéhez hasonló képet festett a felhasználási oldal szerkezete a második negyedévben. Nem okozott nagy meglepetést, hogy a beruházási aktivitás továbbra is csalódást keltően zsugorodott. Ennek az oka vélhetően az, hogy befejeződtek az autóipari kapacitásbővítések, illetve az EU-s pénzek akadozva érkeznek Magyarországra, továbbá a jegybank Növekedési Hitelprogramja iránti kereslet egyelőre gyenge maradt. Tehát a növekedés a lakossági fogyasztásból, illetve a külkereskedelmi tevékenységből eredt, nagyjából azonos mértékben. A termelési oldalon az elsődleges motor az ipari termelés maradt, azon belül is az autóipar. Szembetűnő az építőipar lassulása, illetve az is, hogy a szolgáltatások 2014 utolsó negyedéve óta nem tudott érdemben erősödni.

Fenntartjuk az idei évre 2,8%-os növekedési várakozásunkat, azonban figyelembe kell venni a jelentősen lefelé mutató kockázatokat. Ilyen kockázat például a beruházások erőtlensége, illetve azoknak a piacoknak a gyengélkedése, amelyeket a magyar exportőrök célozzák. Nem várjuk, hogy idén változtatna az alapkamaton az MNB, azonban ha a magyar gazdaság lassulása hasonló ütemben folytatódik, akkor nem kizárt, hogy az MT változtat a kommunikációján és nyíltan fontolóra veszi az újabb kamatvágások lehetőségét.

További információ:

Barczel Vivien
+36-1-373-2026
vivien.barczel@erstebank.hu


Ürmössy Gergely
+36-1-373-2830
gergely.urmossy@erstebank.hu