A HAZAI KKV-K VÁRJÁK A PÁLYÁZATI SZAKEMBEREK TÁMOGATÁSÁT

Minden második cég pályázna európai uniós forrásra, 30%-uk eszközbeszerzésre fordítaná az így bevont forrást - derül ki az Erste Bank felméréséből, melyet 800 kis- és középvállalalkozás vezetőjének megkérdezésével végeztek. A pénzintézet EU Irodájának vezetője, Trombitás Zoltán szerint, érthető a vállalkozások érdeklődése, hiszen az elmúlt években a cégek zöme a korábbi eszközeinek megújítását nem tudta megoldani pályázati forrásból. Ráadásul a pályázati nagyüzem tovább bővül, hiszen az ősz folyamán megnyílnak a kutatás-fejlesztési és a mezőgazdasági pályázatok is.  

2014 októberéhez képest nincs érdemi elmozdulás, továbbra is minden második cég pályázna európai uniós forrásra - derül ki az Erste Bank felméréséből. A tavaly őszi felmérésnél lényegesen több, közel 800 cég véleményét felölelő felmérés továbbra is azt mutatja, hogy a hazai kkv-k érdeklődnek az uniós pénzek iránt, ráadásul a bank szakembereinek tapasztalatai szerint ez az érdeklődés a pályázatok kiírásának bővülésével komoly mértékben megemelkedik.

Azon cégek, amelyek már most gondolkodnak uniós pénzek igénybevételén, jellemzően az eszköz és telephelyfejlesztés támogatására pályáznának – a megkérdezettek közel 30 százaléka indulna ilyen pályázaton. Trombitás Zoltán szerint ez teljességgel érthető, hiszen az elmúlt két évben nem volt elérhető vissza nem térítendő forrás hasonló fejlesztési célok támogatására. Emellett – 2015 ősz folyamán – jelennek meg az új kutatás-fejlesztési és mezőgazdasági pályázatok, melyek új fejlesztésekre és a mezőgazdasági, valamint élelmiszeripari szektor részére biztosítanak majd elérhető vissza nem térítendő forrást.

Ami a tavaly őszi – a mostaninál lényegesen kisebb, 150 cég válaszain alapuló – felméréshez képest számottevő különbség, az az, hogy a korábbiaktól eltérően most már csak a cégek alig 6 százaléka pályázna munkahelyteremtő pályázatra, miközben tavaly még a válaszadók 40 százaléka tervezett ilyen jellegű beruházást. A változás egyértelműen jelzi, hogy a pályázatokban gondolkodó vállalkozások zöme termelékenységük további fejlesztésére helyezi a hangsúlyt. Mint ismert, a kiírók a technológiai fejlesztési programok esetében megelégszenek azzal, ha a vállalkozások „csak” fenntartják a korábbi foglalkoztatási szintet – a foglalkoztatást bővítését célzó kormányzati programot támogató pályázatokat a kiírók elkülönítették az általános fejlesztési pályázatoktól.

A felmérés válaszaiból az is kiderül, hogy a hazai kkv-k hangsúlyosabban szorulnak a szakemberek támogatására. Még mindig úgy tűnik, hogy a cégek zöme továbbra is a „gombhoz varrná a kabátot”, noha látni kell, hogy a korábbi pályázati ciklustól eltérően a mostani kiírások valóban az érdemi, megalapozott fejlesztésekre helyezik a hangsúlyt. Ezt a szemléletváltozást nehezebben lehet megoldani pusztán belső erőforrásokra támaszkodva. Szerencsére – hangsúlyozta Trombitás Zoltán – az Erste kkv-ügyfelei előszeretettel veszik igénybe a bank EU Irodájának segítségét: míg az őszi felmérésre válaszolók 41 százaléka jelezte, hogy igényt tartana bankjától ilyen jellegű támogatásra, a mostani felmérés során ez az arány már számottevő bővülést, 60 százalékos érdeklődést mutat.