Barczel Vivien és Ürmössy Gergely:

A várakozásoknak megfelelően változatlanul maradt az alapkamat szintje a mai jegybanki döntést követően. A Monetáris Tanács a szeptemberi közleményben kiemelte, hogy a laza monetáris kondíciók a vártnál hosszabb távon maradhatnak fenn. Ezt megerősítve Nagy Márton egy nyilatkozat során azt mondta, hogy akár 2017 harmadik negyedévéig változatlanul hagyhatják az irányadó rátát.

Az inflációs folyamatok segítik a jegybank törekvését, ugyanis szeptemberben újra negatív tartományba csúszott a fogyasztói árindex (-0,4% év/év). Továbbá úgy gondoljuk, hogy a következő hónapokban is nyomott maradhat az infláció. Várakozásaink szerint folyamatosan emelkedve érheti el decemberbe akár a 1,5%-ot, mellyel együtt az éves átlagos infláció 0% körül alakulhat. Érdemes továbbá megemlíteni, hogy a maginfláció sem mutatott jelentős elmozdulást, április óta az 1,2%-tól nem sikerült érdemben elszakadni. Ahogy arról a jegybanki közleményben is írtak, a 3%-os inflációs célt csak 2017 második felében érhetjük el.

A nemzetközi környezetet szintén támogatja a laza monetáris kondíciók hosszabb távon történő fenntartását. A küszöbön álló Fed (Federal Reserve, jegybanki feladatokat lát el) kamatemelés időpontja továbbra is bizonytalan. A piaci várakozások szerint a kamatemelés áttolódhat jövő évre, lehetséges, hogy csak tavasszal szigorítanak a döntéshozók. Az EKB laza monetáris politikája pedig még jó ideig velünk maradhat. A legutóbbi kamatdöntést követően az inflációs és GDP előrejelzéseket lefelé módosították, így felmerül annak lehetősége, hogy a jelenlegi kötvényvásárlási programot kibővítik.

Ennek megfelelően arra számítunk, hogy a Monetáris Tanács a korábbi kommunikációnak megfelelően hosszú távon fogja fenntartani a jelenlegi 1,35%-os alapkamatot, várakozásaink szerint legalább 2016 végéig.

További információ: 

Barczel Vivien
+36-1-373-2026
vivien.barczel@erstebank.hu

Ürmössy Gergely
+36-1-373-2830
gergely.urmossy@erstebank.hu