A kombinált megtakarítási formákkal a jelenlegi kamatkörnyezetben is lehet mérsékelt kockázattal magas hozamlehetőséget találni

Tízből hét magyar változtatott a megtakarítási és befektetési szokásain amiatt, hogy az elmúlt években jelentősen csökkentek a kamatok, ugyanakkor a befektetési döntéseikben inkább a biztonságra törekednek egy magasabb várható hozammal kecsegtető, de jelentősebb kockázatú termékkel szemben – derül ki az Erste Bank legfrissebb felméréséből. Érdemes is körülnézni a piacon, hiszen a kombinált befektetési formáknak köszönhetően a hagyományos bankbetéteknél magasabb hozamlehetőséget kínáló, ugyanakkor visszafogott kockázatú megtakarítási és befektetési lehetőségeket lehet találni. Ilyenek például a befektetési alapokkal kombinált betétek, mint az októberben induló, a betéti részre 1 hónapos futamidőre évi 6 százalékos kamatot kínáló Erste Kombi Megtakarítás.

2015. október 21. - Tízből hét magyar változtatott a korábbi megtakarítási és befektetési szokásain amiatt, hogy az elmúlt években jelentősen csökkentek a betéti kamatok, azonban igen eltérő megoldásokat választottak – derül ki az Erste Bank legfrissebb felméréséből. A megkérdezettek negyede inkább odaadta a családnak, gyerekeknek, unokáknak a megtakarításait az alacsony kamatok miatt, míg 16 százalék ingatlanba vagy telekbe fektette azt. A válaszadók 14 százaléka a hosszú távú lekötésekben látta a megoldást, ugyanennyien elkezdték a folyószámlájukon parkoltatni a megtakarításaikat, de hasonló nagyságrend fordult az életbiztosítás vagy a nyugdíj-előtakarékosság felé. A részvényeket, a befektetési alapokat és a kötvényeket a lakosság 8 százaléka találta jó eszköznek az alacsony kamatkörnyezet kihívásaira, gyakorlatilag ugyanannyian, mint akik azt válaszolták, hogy inkább elkezdtek többet költeni a pénzükből, mintsem, hogy befektessék azt.

Ugyanakkor a válaszadók közel harmadát egyáltalán nem mozgatta meg, hogy a töredékére olvadtak az elmúlt években a piacon elérhető átlagos betéti kamatok, és nem reagáltak semmit a helyzetre. Ez részben magyarázható azzal is, hogy a hazai ügyfelek inkább konzervatív befektetők: tízből nyolcan az alacsonyabb, de biztos kamatot választanák inkább egy magasabb várható kamattal kecsegtető, de kockázatos termékkel szemben. Másrészről vélhetően nem mindenki rendelkezik olyan magas megtakarítással, amit befektetésre érdemesnek ítél, holott fontos megjegyezni, hogy rendszeres kis összegekkel is érdemes elkezdeni takarékoskodást. „Érdekes kettősség jellemzi a magyarokat a pénzügyek terén. A nagyobb odafigyelést jelzi a részükről, hogy a döntő többségük lépett valamit arra, hogy jelentősen lecsökkentek a bankbetéti kamatok. Nem véletlen, hogy 2013-hoz képest érezhetően csökkent a bankbetéttel rendelkezők aránya a lakosságon belül. Mindamellett a meghozott megtakarítási és befektetési döntéseik azt mutatják, hogy nem feltétlenül látják még át teljesen, hogy milyen alternatív lehetőségek vannak a piacon, és előfordul, hogy nem a legoptimálisabb megoldást választják az egyes élethelyzetekben” – mondja Harmati László, az Erste Bank lakossági vezérigazgató-helyettese. Ezt támasztja alá szerinte a megtakarítások folyószámlán elhelyezésének vagy az elköltésének magas aránya is. De szintén beszédes a változásra nem reagálók magas százaléka a lakosságon belül.

Rövid távon biztos kamat, hosszú távon lehetőség: itt az Erste Kombi Megtakarítás! A jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben kiugróan magas, évi 6 százalékos kamatot kínál egy hónapos betétlekötésre az Erste Bank által bevezetett új, kombinált megtakarítás, az Erste Kombi Megtakarítás. Az ajánlat friss forrásra érvényes – minimum 200 ezer, maximum 50 millió forint – amelynek 50 százaléka kerül a lekötött betétbe, 50 százaléka pedig az Erste Ingatlan Alapba. Egy hónapos egyszeri lekötés esetén 6, két hónapos futamidő esetén 5 százalékos az éves betéti kamat. A betét biztonságát az OBA, az ingatlan alap biztonságát a BEVA garantálja.

„Mindez azonban változhat, a közeljövőben ugyanis még többekben tudatosulhat, hogy átlagon felüli hozam eléréséhez immáron sokkal jobban át kell gondolni, miben tartjuk a megtakarításainkat” – véli Harmati László. Szerinte érdemes a klasszikus megoldásokon túl a „kreatívabb”, kombinált befektetési formákat is figyelembe venni, hiszen ezek között jelenleg is találni a piacon a hagyományos bankbetétek kamatait meghaladó hozamot kínáló, ugyanakkor mérsékelt kockázatú lehetőségeket. Ilyen például az állami támogatással bíró lakástakarékpénztár, vagy a befektetési alapokkal kombinált megtakarítási termékek, mint az októberben induló, a betéti részre 1 havi futamidőre 6 százalékos éves kamatot kínáló Erste Kombi Megtakarítás, ami a rövid távú biztos betéti kamat mellett az Erste Ingatlan Alap által nyújtott hosszú távon elérhető előnyöket egyben kínálja.

Az év vége felé közeledve nem szabad megfeledkeznünk az államilag támogatott megtakarítási megoldásokról sem, amelyek a hosszú távú megtakarításokat és a nyugdíj célú előtakarékosságot ösztönözve nyújtanak jelentős adókedvezményt. Ilyenek például a tartós befektetési számla vagy a nyugdíj előtakarékossági számla, amelyre szintén megvásárolhatjuk az Erste Kombi Megtakarítást, így az adókedvezményekkel további előnyöket érhetünk el.