A Családok Otthonteremtési Kedvezményére (CSOK) pályázók negyede budapesti, leggyakrabban pedig két gyermekre vonatkozóan és 80-160 négyzetméterig terjedő alapterületű ingatlanra igényelnek támogatást az ügyfelek – derül ki az Erste Bank bankfióki tapasztalatokat összegző kimutatásából. Minden második CSOK-kérelemhez hiteligénylést is indítottak. Az ügyfelek részéről a legtöbb kérdés a meglévő lakástulajdonnal és a korábbi ingatlaneladásból származó összeg kötelező beforgatásával kapcsolatban érkezik a banki ügyintézőkhöz, míg a legnagyobb kihívást az összes szükséges dokumentáció megfelelő, egyidejű bemutatása jelenti az igénylők számára.

2015. október 29. Átlagosan 1,2 millió forint támogatást igényeltek eddig a Családok Otthonteremtési Kedvezményére (CSOK) pályázók, a folyamatban lévő kérelmek körülbelül negyede budapesti, míg a többi nagyjából egyenletesen oszlik el országszerte – derül ki az Erste Bank legfrissebb, a bankfióki tapasztalatokat összegző kimutatásából. Leggyakrabban két gyermekre vonatkozóan vesznek igénybe támogatást az ügyfelek – legyen szó akár meglévő, vagy vállalt gyerekről –, valamint B vagy annál rosszabb energetikai besorolású, 80-160 négyzetméterig terjedő hasznos alapterületű ingatlanra. Az esetek túlnyomó részében lakásvásárlási céllal igénylik az ügyfelek a támogatást – ezen belül körülbelül azonos a lakások és a családi házak aránya -, miközben eddig nagyon alacsony azon igénylések száma, amely lakásépítéséhez, vagy bővítéséhez lett benyújtva.

A CSOK-kérelmek többségéhez hiteligénylést is indítottak, így elmondható, hogy az állami támogatás a lakáscélú hitelfelvételi kedvet is jelentősen élénkítette” – véli Tenke Gábor, az Erste Bank lakossági termékfejlesztési igazgatója. Hozzáteszi: a folyamatosan erősödő érdeklődés mellett a bankfiókok arról számoltak be, hogy a kérelmek körülbelül ötödét kellett elutasítaniuk, mert az igénylők nem feleltek meg a jogosultsági feltételeknek. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy banki ügyintézők visszajelzései szerint sok esetben jelentett problémát az ügyfelek számára a CSOK igényléshez a jogszabályok által előírt dokumentáció megfelelő, egyidejű bemutatása. Gyakran előfordult ugyanis, hogy mire az egyik szükséges dokumentumot, igazolást be tudták szerezni, addig a másik elfogadhatóságának határideje lejárt.

Erre mindenképp figyelni kell, hiszen a bank a kérelmet csak hiánytalan és érvényes dokumentációval tudja befogadni. Az OEP és a NAV együttes adóigazolásának például a befogadáskor legfeljebb 15 naposnak kell lennie” – hívja fel a figyelmet Tenke Gábor. Szintén fontos szempont a jogszabály szerint meghatározott határidők szem előtt tartása: ilyen például, hogy az adásvételi szerződés megkötésétől számított legfeljebb 120 napon belül van lehetőség a CSOK kérelem benyújtására, valamint további szabályok érvényesek az építési engedély, vagy a használatbavételi engedély dátumára is.

Az Erste Bank tapasztalatai szerint rengeteg kérdés érkezik az ügyfelek részéről a meglévő lakástulajdonnal kapcsolatban, hogy azzal együtt igénybe lehet-e venni a CSOK-ot. „Itt alapvetően az az előírás, hogy akkor lehet a támogatásért folyamodni, ha nincs lakástulajdona vagy lízingbe vett lakása az embernek, illetve nem bérel önkormányzati lakást. De vannak kivételek, ilyen például, ha az igénylőnek együttesen legfeljebb 50 százalékos tulajdoni hányada van, amely tulajdonközösség megszüntetése, vagy öröklés útján került a tulajdonába, vagy ha több, mint két éve öröklés vagy ajándékozás útján úgy jutott egy haszonélvezettel terhelt ingatlanhoz, hogy a haszonélvező a lakásban lakik” – mondja Tenke Gábor. A lakástulajdonnal kapcsolatos kérdésekre az Ersteotthon.hu tájékoztató honlapon is találnak választ az érdeklődők. Érdemes tisztában lenni a kivételekkel, amelyek fennállása esetén igényelhető a CSOK, hiszen a bankfiókok tapasztalatai szerint az eddigiek során is sok esetben alkalmazták ezeket.

Szintén sűrűn visszatérő kérdés az ügyfelek részéről, hogy a korábban eladott ingatlan árából befolyt összeget milyen mértékben kell beforgatniuk az új ingatlan vásárlásába, ha CSOK-ot igényelnek. „Ezzel kapcsolatban fontos tudni, hogy a támogatás nyújtásának feltétele, hogy az igénylő és az együtt költöző a bekerülési költség vagy a vételár kiegyenlítésére használja fel a CSOK igénylését megelőző 5 éven belül értékesített lakásának, illetve lakás tulajdoni hányadának az eladási árát is. Tehát a teljes összeget. Ez azonban csökkenthető, ha az értékesítésből befolyó összegből valamilyen önkormányzati vagy munkáltatói támogatást fizettek vissza, vagy ha ebből az összegből végtörlesztették az adott ingatlan vásárlására vagy építésére felvett hitelt” – mondja Tenke Gábor. Fentiekről minden esetben érdemes a bankfiókban az ügyintézők segítségét kérni, illetve érdemes az Ersteotthon.hu honlapon is előzetesen tájékozódni.