Barczel Vivien és Ürmössy Gergely:

Októberben jelentősen gyorsult az inflációs ráta (0,1% év/év) az előző hónapokban látott értékekhez képest. Augusztusban (0% év/év) és szeptemberben (-0,4% év/év) megtört az infláció nyáron elkezdődő gyorsuló trendje az üzemanyagárak váratlan esése miatt. A maginflációs mutató, amely kiszűri az üzemanyagárak és a rezsicsökkentés hatását, idén folyamatosan gyorsult, októberben már 1,5% volt.

Októberben megállt az üzemanyagárak esése, így újra a mögöttes folyamatok határozták meg az inflációs főmutató alakulását, mint például az élelmiszer, ruházati termékek vagy a szolgáltatások árának mozgása. Ezek a folyamatok az év meghatározó részében jelen voltak, csupán az átmeneti hatások, mint például az üzemanyagárak zuhanása vagy a rezsicsökkentés elfedték őket.

Éves összevetésben drágultak a szeszes italok és dohánytermékek, a ruházati cikkek, a tartós fogyasztási cikkek és a szolgáltatások is. Velük szemben – még a tavaly év végi rezsicsökkentésnek köszönhetően – olcsóbbá vált a háztartási energia. A tartós fogyasztási cikkek drágulása jelzi, hogy a devizaárfolyam hatása idén érdemben befolyásolta már az importált termékek árát, hiszen például a járművek egy év alatt 4,2%-kal váltak drágábbá októberben.

Várakozásunk szerint idén folytatódhat az inflációs ráta gyorsulása, decemberben akár meghaladhatja a 1,5%-ot, míg az idei év egészében átlagosan 0% lehet a mutató. A jövő évet is az inflációs ráta gyorsulása jellemezheti, hiszen 2016 végére akár 2,7%-ra is emelkedhet a pénzromlás üteme.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa egyértelművé tette, hogy 2017 év végéig nem kíván változtatni az alapkamaton. Azonban mivel az MNB inflációs célja 3% és a cél – az előrejelzésünk szerint – 2017 elején már teljesülni fog, az MT-nek fontolóra kell vennie a kamatemelés lehetőségét, ha nem akarja, hogy inflációs célkövető hitelessége csorbuljon.

További információ:

Barczel Vivien
+36-1-373-2026
vivien.barczel@erstebank.hu

Ürmössy Gergely
+36-1-373-2830
gergely.urmossy@erstebank.hu