Barczel Vivien és Ürmössy Gergely: 

A KSH közlése szerint novemberben 0,5%-ra gyorsult az infláció éves alapon az októberben látott 0,1%-os értékről, havi alapon pedig változatlanok maradtak az árak. A maginfláció tekintetében nem történt jelentős elmozdulás, így az októberihez hasonlóan 1,4%-on állt a mutató év/év alapon. 

Éves összevetésben a szeszes italok és dohányáruk ára emelkedett a legnagyobb mértékben (3,7% év/év). A tartós fogyasztási cikkek szintén drágultak (2% év/év), így folytatódott az áprilisban megkezdett tendencia. Utóbbiak jellemzően külföldről behozott termékek, így az árfolyamgyengülés is segíthette az emelkedést. Az élelmiszerek ára is növekedett tavaly novemberhez képest, melyben a tavalyinál gyengébb mezőgazdasági teljesítmény is szerepet játszhatott. Az egyéb cikkek és üzemanyagok azonban továbbra is lefelé tolják az inflációs főmutatót, éves összevetésben 4,5%-kal csökkentek. 

A következő hónapokban arra számítunk, hogy fokozatosan tovább emelkedhet az inflációs mutató, azonban a jövő évben még nem számolunk a 3%-os inflációs cél elérésével. Ráadásul az olajár esetében újabb esést láthatunk, mely lefelé mutató kockázatként jelenhet meg az üzemanyagárak tekintetében, így pedig az inflációs főszámban is. Idén átlagosan 0%, míg jövőre 1,6% lehet az inflációs ráta, a 3%-os inflációs cél pedig legkorábban 2017 közepén teljesülhet.

Ezek a folyamatok pedig a Monetáris Tanács törekvéseit is segítik, miszerint hosszú távon kívánják az alapkamatot fenntartani a jelenlegi 1,35%-os szinten, akár 2017 végéig. Várakozásaink szerint legalább 2017 első negyedévéig változatlanul maradhat az irányadó ráta, azonban a magyar gazdaságban fokozódó inflációs nyomás és a Fed decemberi kamatemelése keresztezheti az MNB alapkamatra vonatkozó terveit.

További információ:

Barczel Vivien
+36-1-373-2026
vivien.barczel@erstebank.hu

Ürmössy Gergely
+36-1-373-2830
gergely.urmossy@erstebank.hu