Barczel Vivien és Ürmössy Gergely: 

A várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyta a Monetáris Tanács az irányadó rátát 1,35%-on a mai döntés alkalmával. A jegybanki kommunikáció alapján várható volt, hogy a döntéshozók nem élnek a változtatás jogával. Továbbá a novemberi közlemény is erre tett utalást. 

A legfrissebb novemberi inflációs adat alapján elmondható, hogy tovább gyorsult a fogyasztói árindex (az októberi 0,1%-ról 0,5%-ra év/év). Várakozásaink szerint ez a következő hónapokban is folytatódhat, melynek köszönhetően januárban 1,5% fölé emelkedhet a mutató. Fontos azonban megjegyezni, hogy az olajárak újra esésnek indultak, ami az üzemanyagárakon keresztül negatív kockázatot jelent az inflációs mutató esetében is. Ezzel összhangban arra számítunk, hogy a szeptemberi előrejelzéshez képest lefelé módosíthatja a jegybank a jövő évre vonatkozó inflációs előrejelzését. 

Nemzetközi színtéren a holnapi Fed kamatdöntő ülése és sajtótájékoztatója kiemelt fontosságú. A piaci várakozások szerint a szigorítás mellett tehetik le voksukat a döntéshozók, amire 2008 óta nem volt példa a tengerentúlon. Európa esetében az EKB laza monetáris politikájának fennmaradása az irányadó. A legutóbbi döntés alkalmával újabb lazító intézkedéseket jelentett be Mario Draghi, és nem elképzelhetetlen, hogy amennyiben szükséges, jövőre további lépéseket vezetnek be. 

Utóbbi a magyar döntéshozók törekvéseit támogatja, miszerint 2017 végéig kívánják fenntartani a jelenlegi 1,35%-os kamatszintet. Úgy gondoljuk, hogy legalább 2017 első negyedévének végéig változatlanul hagyhatja a Tanács az irányadó rátát. Ugyanakkor alternatív forgatókönyvünkben vázolunk egy olyan eshetőséget, miszerint 2016 második negyedévében újabb kamatcsökkentésbe kezdhet a jegybank. Ez abban az esetben következhet be, ha a várakozásoktól jelentősen elmarad a negyedik negyedéves gazdasági növekedési ütem. 

További információ:

Barczel Vivien
+36-1-373-2026
vivien.barczel@erstebank.hu

Ürmössy Gergely
+36-1-373-2830
gergely.urmossy@erstebank.hu