A HITELÁLLOMÁNY 4,2 SZÁZALÉKOS NÖVEKEDÉSE; 12,3% CET1 ALAPTŐKERÁTA; 0,5 EURÓ RÉSZVÉNYENKÉNTI OSZTALÉK.

„A 2015-ös esztendőt közel egymilliárd eurós nettó nyereség, erős tőkebázis és jelentős mértékben csökkenő kockázati költségek jellemezték, ami jól mutatja, hogy a kitűzött feladatokat elvégeztük” – jelentette ki Andreas Treichl, az Erste Group Bank AG vezérigazgatója a bankcsoport 2015. évi előzetes eredményeinek bemutatásakor. „A kamatkörnyezet továbbra is kihívásokat támaszt, s ennek következményei a működési eredmény visszaesésében jelentkeznek. Pozitív fejleménynek számít viszont, hogy a hitelezési tevékenység komoly mértékben bővült, amelyet egyenlő arányban táplált a lakossági és a vállalati üzletág.”

„Eredményeink azt mutatják, hogy a tőkeköltségeket kitermelni képes bankok kisebb csoportjához tartozunk. Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy javítsunk piaci pozíciónkon az elkövetkező évek során, még akkor is, ha a környezet továbbra is nehézségeket rejt a bankszektor számára.”

„Igazán elégedettek lehetünk, hogy a nyereségességünknek köszönhetően jelentősen javítottuk tőkehelyzetünket. Tőkemegfelelési rátánk 12,3 százalék lett, ami messze meghaladja a szabályozók által előírt 9,75 százalékos mértéket. Az, hogy nyereséget értünk el, három dolgot tesz lehetővé: továbbra is finanszírozni tudjuk növekedésünket a piacainkon, tovább javíthatjuk a tőkehelyzetünket és osztalékot is fizethetünk. Szeretnénk a részvényeseinkkel megosztani a szép eredményeket, ezért részvényenként 50 eurócent osztalék kifizetését javasoljuk” – jelentette be Andreas Treichl.