Az Erste Alapkezelő Zrt. ingatlanalapja vásárolta meg a két épületből álló Mill Park irodafejlesztési projektet a Skankskától. A Nordic Light irodaház 2016-os értékesítésével együtt a Mill Park már a második akvizíciót jelenti a budapesti ingatlanpiacon a Skanska és az Erste között.

A Mill Park több mint 36 ezer négyzetméter bruttó bérbeadható alapterületet kínál Budapest IX. kerületében, a pesti belvároshoz kapcsolódó, jól bevált irodai lokáción, a magyar főváros egyik kulturális és képzési központjában. A komplexum máris 80 százalékos foglaltsági aránnyal büszkélkedhet; a bérlők között – más vállalatok mellett – megtalálható az IT Services Hungary is. A várakozások szerint LEED Gold minősítést elnyerő Mill Park átadására 2018. harmadik negyedévében kerül sor.
„Két év alatt ez már a második iroda-adásvételi tranzakciónk az Erste Alapkezelő Zrt-vel. Nagy megnyugvást jelent számunkra egy ilyen megbízható partnerrel folytatott hosszú távú együttműködés. A Mill Park a Skanska nyolcadik irodafejlesztési projektje Budapesten. A Skanska szisztematikusan épít, ad bérbe és értékesít irodaépületeket a magyar fővárosban, az ingatlanfeljesztéseket a város irodaépület-igényeihez igazítjuk” – közölte Adrian Karczewicz, a Skanska kelet-közép-európai kereskedelmi fejlesztési divíziójának értékesítési vezetője.
„A Mill Park megvásárlása összhangban van azzal a stratégiai célkitűzésünkkel, hogy ingatlanalapunk portfoliójának hozampotenciálját A kategóriás irodaépületekkel növeljük. A tranzakció garantálja a hosszú távon stabil bevételek fenntartását, így szolgálva befektetőink érdekeit - hangsúlyozta - Pázmány Balázs az Erste Alapkezelő Zrt. igazgatóságának elnöke.
A Mill Park 5500 négyzetméteres, többfunckiós kerttel és egyedi létesítményekkel is rendelkezik majd, például kültéri konditeremmel, pingpong- és csócsóasztallal, de vezetékes kapcsolatokkal és Wi-Fi-vel ellátott kültéri munkaállomások is helyet kapnak a közösségi terek és éttermek mellett. Ezek a megoldások a bérlők és vendégeik jólétét és munkahelyi kényelmét szolgálják. A Mill Park tervezésekor az egyik célkitűzés az volt, hogy az irodaház a kreativitást és együttműködést tápláló, nyüzsgő találkozási pont legyen.
Az értékesítési folyamat során a Skanska számára a tanácsadói feladatokat a Cushman&Wakefield látta el. A tranzakcióval összefüggő jogi tanácsadást a vásárló részéről a NGYL Partners, az eladó részéről pedig a Dentons biztosította.
A Cushman&Wakefield szerint Budapest 3,3 milliós összlakossága  Magyarország 9,9 milliós lélekszámának 34 százalékát jelenti. A főváros 25 510 eurós (nominális) egy főre eső GDP-vel rendelkezik, itt állítják elő Magyarország bruttó nemzeti össztermékének mintegy 40 százalékát. Budapesten a közelmúltban ugrásszerűen megnőtt az idetelepülő szolgáltatási központok száma, hiszen számos vezető multinacionális vállalat – a legnagyobb nevek közül például a GE, a Morgan Stanley, az ExxonMobil, a BlackRock, az AVIS Budget Group, a BT, a BP és az IBM – helyezte át ide ezt a tevékenységét. Az idei év második negyedében a bérlői aktivitás felgyorsult, 161 548 négyzetméter alapterületet adtak bérbe. Ezzel az első félévi összesített bérbeadott alapterület 252 646 négyzetméterre ugrott, ami minden idők második legmagasabb értéke. A főváros a bérlői igények tovább bővülésére számíthat, amelyet a coworking szektorból jelentkező erős kereslet is táplál.

Skanska A Skanska Európa egyik vezető ingatlanfejlesztő és -építő vállalata. Skandinávián kívül más európai országokban is jelen van: épületek építésével és építőmérnöki munkákkal foglalkozik Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában és az Egyesült Királyságban. A Skanska emellett kereskedelmi ingatlanfejlesztést is  végez válogatott kulcspiacain, így Lengyelországban, Csehországban, Romániában és Magyarországon, emellett Prágában és Varsóban lakóépületek fejlesztésére is fókuszál. A Skanska a közmagán együttműködés (PPP) terén is kínál szolgáltatásokat. 2017-ben a vállalat 37 milliárd svéd korona árbevételt ért el, európai operációjában közel 16 ezer munkatárs dolgozik. További információk: www.skanska.com/property
Erste Alapkezelő Zrt.A Erste Alapkezelő Zrt. (www.erstealapkezelo.hu) 2018. második negyedévében a második legnagyobb szereplő volt a hazai piacon a maga 16,4 százalékos részesedésével. A cég az Erste Asset Management GmbH százszázalékos leányvállalataként működik. Az Erste Asset Management GmbH (www.erste-am.at ) koordinálja és irányítja az Erste Group Bank AG befektetési alapok és portfóliók kezelésére fókuszáló alapkezelési tevékenységeit. Ausztriai, németországi, horvátországi, romániai, szlovákiai, csehországi és magyarországi hálózatán keresztül az EAM közel 63,3 milliárd euró befektetést kezel (2017. decemberi adat szerint).