Mi az a CSOK?

Családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) A CSOK egy Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás.

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK, korábbi formájában “szocpol") új lakás vásárlásához vagy építéséhez, valamint használt lakás vásárlásához vagy bővítéséhez igényelhető vissza nem térítendő támogatás.

Az új lakások építéséhez, vásárlásához igényelhető lakáscélú támogatásról a 16/2016. (II.10.) Korm.rendelet, míg a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről a 17/2016. (II.10.) Korm.rendelet rendelkezik.

A kedvezményt a jogszabályban rögzített feltételek teljesülése esetén az arra jogosult támogatott személyek vehetik igénybe, legalább egy – meglévő és/vagy vállalt – gyermek után. A kedvezménynek az alábbi típusai vannak:

  • Családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK): a támogatott személyek a velük közös háztartásban élő és a megvásárlandó, építendő lakásba velük együtt költöző, lakóingatlan bővítése esetén velük együtt lakó, meglévő gyermeke(ik) után vehetik igénybe. A kérelem benyújtásakor 12. hetet betöltött magzat/ ikermagzat is meglévő gyermek(ek)nek tekintendő.
  • Megelőlegezett családi otthonteremtési kedvezmény (MCSOK): a fiatal házaspárnak minősülő (kérelem befogadásakor legalább az egyik fél 40 év alatti) támogatott személyek általuk vállalt gyermek(ek) után vehetik igénybe.
  • Családi otthonteremtési kedvezmény és megelőlegezett családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK+MCSOK): a támogatott személyek meglévő és általuk vállalt gyermekek után vehetik igénybe.

A kedvezmény összege új lakás vásárlása, építése esetén:

Gyermekek száma

A családi otthonteremtési kedvezmény legmagasabb összege új lakás vásárlása, építése esetén

egy gyermek esetén

600.000,-Ft

két gyermekesetén

2.600.000,-Ft

három gyermek esetén

10.000.000,-Ft

A kedvezmény összege használt lakás vásárlása, bővítése esetén:

Gyermekek száma

A családi otthonteremtési kedvezmény legmagasabb összege használt lakás vásárlása, bővítése esetén

egy gyermek esetén

600.000,-Ft

két gyermek esetén

1.430.000,-Ft

három gyermek esetén

2.200.000,-Ft

négy vagy annál több gyermek esetén

2.750.000,-Ft

Számolja ki, mekkora összeget igényelhet és nézze meg jogosultságellenőrzőnk segítségével, hogy a támogatást Ön is igénybe tudja-e venni!