Mekkora állami támogatásra lehet számítani a nyugdíjcélú megtakarítások esetén?

A nyugdíjcélú megtakarításokat az állam is támogatja. A támogatás mértéke 20%. Ezzel Ön évente akár 280 ezer forint adókedvezményben is részesülhet. *

Kezdje el időben az előtakarékoskodást, mert hosszú távon, kis összegekkel és az állami támogatással  jelentősen megnövelheti megtakarításának összegét!

*A nyugdíjcélú befizetések 20%-át a magánszemély befizetett személyi jövedelemadójából visszaigényelheti. A NAV az adót a magánszemély által a személyijövedelemadó-bevallásában megjelölt önkéntes nyugdíjpénztárhoz, nyugdíj-előtakarékossági számlára, biztosítási szerződés keretében utalja vissza. Az önkéntes nyugdíjpénztári, egyéni befizetések, a nyugdíj-előtakarékossági számlára (NYESZ-R) történt befizetések és a nyugdíjbiztosítási szerződésre fizetett díjak után az ügyfél nyilatkozata alapján igénybe vehető, adóhoz kapcsolódó kedvezmény összege együttesen nem haladhatja meg a 280 000 Ft-ot. Ezen belül az önkéntes nyugdíjpénztári befizetések után legfeljebb 150 000 Ft-ra, a nyugdíj-előtakarékossági számlára történő befizetések után legfeljebb 100 000 Ft-ra (aki 2020. január 1. előtt éri el az öregségi nyugdíjkorhatárt, annak 130 000 Ft-ra), a nyugdíjbiztosítás díja után pedig legfeljebb 130 000 Ft-ra tehető adóévenként rendelkező nyilatkozat. Ha a magánszemély adóalapja adójának az egyéb adókedvezmények levonása után fennmaradó része kevesebb, mint 280 000 Ft, akkor az adóhatóság arányosítja a nyilatkozatokban megjelölt összegeket, és ezek arányát veszi figyelembe az adó utalásánál.