Miért érdemes az Erste Nyugdíj-előtakarékossági számlát választania?

 • A befektetések hozama adómentes! A nyugdíjba vonulás és legalább 10 év nyugdíj-előtakarékossági számlavezetés után a számla felmondásakor a számlán keresztül történt befektetések árfolyamnyeresége, illetve hozama adómentes!
 • Személyi jövedelemadót is spórolhat! Befizetései után 20%, maximum 100 000 Ft adókedvezményt kap összevont adóalapja adójából. Ha már 2020 január 1. előtt eléri az Önre vonatkozó öregségi nyugdíjkorhatárt, akkor 130 000 Ft az adókedvezmény maximuma.
 • Önálló befektetői döntés! Ha Erste Nyugdíj-előtakarékossági Számlát nyit, Ön dönti el, hogy nyugdíjcélú megtakarítása milyen kockázatú, milyen várható hozamú eszközökbe kerül elhelyezésre.
 • Tranzakciós díjkedvezmény! Minden, a nyugdíj pénzszámlára történő befizetést követő, befektetési eszköz vételére vonatkozó tranzakció – a befizetés erejéig – díjmentes.

Fontos, hogy tudja!

 • Számlanyitáskor 5 000 Ft befizetése szükséges, a további befizetések összegét és gyakoriságát Ön határozza meg.
 • Az Erste Nyugdíj-előtakarékossági Számlára befizetett összegből vásárolhat befektetési jegyeket, részvényeket és állampapírokat.
 • A számlán tartott megtakarítás kifizetése csak akkor minősül adómentes nyugdíjszolgáltatásnak, ha Ön már nyugdíjjogosult és a kifizetés a számlanyitás utáni 10. adóévben vagy később történik, valamint a számla felmondásra kerül, és ebben az időpontban Ön nyugdíjas. Ebben az esetben a számlán keresztül történt befektetések árfolyamnyeresége, illetve hozama adómentes.
 • Ha azelőtt kíván hozzáférni befektetéséhez, mielőtt a kifizetés adómentes nyugdíjszolgáltatásnak minősülne, akkor
  • ez a számla megszűnését eredményezi,
  • amennyiben a kifizetéskor a számlán lévő állomány értéke nagyobb, mint az Ön befizetéseinek, kapott osztalékainak és kapott adójóváírásainak összege, akkor a különbözet egyéb jövedelemnek minősül. Ezt az egyéb jövedelmet Önnek az adóévet követően be kell vallania, valamint a személyi jövedelemadóját és egészségügyi hozzájárulását meg kell fizetnie,
  • arra az adóévre nézve, mikor nem adómentes nyugdíjszolgáltatásnak minősülő kifizetés történik, már nem vehet igénybe nyugdíj-előtakarékossági számla tekintetében adójóváírást, a korábban kapott adójóváírásokat (amit jóváírtak e számláján) 20%-kal növelten adóbevallásában be kell vallania és meg kell fizetnie. Kivéve abban az esetben, ha a számla felmondásakor már az Szja. törvény szerinti nyugdíjra jogosult és a kifizetés a számlanyitás éve utáni 3. adóévben vagy később történik.

Döntése meghozatala előtt kérjük, részletesen tájékozódjon a tartós befektetési számlára, a nyugdíj-előtakarékossági számlára, és az azon elhelyezett befektetések adózására vonatkozó mindenkor hatályos jogszabályi rendelkezésekről, valamint az ERSTE BEFEKTETÉSI ZRT. Üzletszabályzatáról, vonatkozó szerződéseiről és hirdetményeiről. Adózási kérdésekben kérjük, konzultáljon adótanácsadójával, mivel az adózási feltételek a befektető egyedi körülményei alapján ítélhetők meg. A számpéldákban feltüntetett hozamok csak elméletiek, amelyek a szemléltetést szolgálják, és nem jelentenek jövőbeli hozamra vonatkozó hozamígéretet. Nem számolnak továbbá az esetleges piaci és jogszabályi változásokkal, tranzakciós költségekkel, számlavezetési díjakkal.