Milyen egyéb tudnivalókat érdemes még elolvasnom a nyugdíjprogramokkal kapcsolatban?

Az Erste Nyugdíjprogram keretében kínált nyugdíjcélú megtakarítási termékeket az Erste Biztosító Zrt., az Erste Önkéntes Nyugdíjpénztár és az Erste Befektetési Zrt. biztosítja, melyek az Erste Bank fiókhálózatában elérhetők. Mindegyik termékkel elérhető személyi jövedelemadóhoz kapcsolódó kedvezmény. Ha a nyugdíjcél a tartam alatt meghiúsul, akkor a magánszemélynek a korábban érvényesített adójóváírását 20%-kal növelt összegben vissza kell fizetnie az adóhatóság részére, kivétel ez alól a Nyugdíjpénztár.*

Jelen tájékoztatás nem teljes körű, csak tájékoztató jellegű, és nem minősül sem ajánlattételnek, sem adótanácsadásnak. A közölt információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást, és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául az adótanácsadójával való előzetes konzultáció nélkül.   

*A nyugdíjcélú befizetések 20%-át a magánszemély a megfizetett személyi jövedelemadójából visszakérheti. A NAV által visszautalt adó a magánszemély által a személyi jövedelemadó bevallásában megjelölt önkéntes nyugdíjpénztárhoz, nyugdíj-előtakarékossági számlára, biztosítási szerződésre kerül kiutalásra. Az önkéntes nyugdíjpénztári saját tagi befizetések, a nyugdíj-előtakarékossági számlára (NYESZ-R) történt befizetések és a nyugdíjbiztosítási szerződésre fizetett díjak után az ügyfél nyilatkozata alapján igénybe vehető, adóhoz kapcsolódó kedvezmény összege együttesen nem haladhatja meg a 280 000 Ft-ot. Ezen belül az önkéntes nyugdíjpénztári befizetések után legfeljebb 150 ezer Ft-ra, a nyugdíj-előtakarékossági számlára történő befizetések után legfeljebb 100 ezer Ft-ra (aki 2020. január 1. előtt éri el az öregségi nyugdíjkorhatárt, annak 130 ezer Ft-ra), a nyugdíjbiztosítás díja után pedig legfeljebb 130 ezer Ft-ra tehető adóévenként rendelkező nyilatkozat. Amennyiben a magánszemély adóalapja adójának az egyéb adókedvezmények levonása után fennmaradó része kevesebb, mint 280 ezer Ft, akkor az adóhatóság arányosítja a nyilatkozatokban megjelölt összegeket, és ezek arányát veszi figyelembe az adó utalásánál.