Mit kell tudni az IBAN és SWIFT (BIC) formátumú számlaszámokról?

Külföldi bankok által vezetett számla javára történő, nem EGT-n belüli euró, illetve nem SEPA tagállamba indított euró devizaátutalások esetében a választott fizetési módozat lebonyolítási módjától függetlenül elvárás a SWIFT (BIC) kód és az IBAN formátumú számlaszám használata. Ezek hiányában vagy nem megfelelő megadásuk esetén előfordulhat, hogy a partnerbank visszautasítja az átutalás teljesítését, vagy csak többletköltség felszámítása mellett teljesíti azt.

Ezért javasoljuk, hogy partnereitől szíveskedjen ezeket az adatokat az átutalási megbízások elindítását megelőzően beszerezni, illetve Ön is lássa el partnereit ugyanezekkel az adatokkal.  

Az Erste Bank BIC- / SWIFT-kódja: GIBAHUHB

Ha 11 karakterű kódra van szükség: GIBAHUHBXXX

IBAN számlaszám ellenőrzése

Európán kívüli viszonylatokban fontos a kedvezményezett bankjának országában használatos bankazonosító (Fedwire, sortcode, chips, ABA stb.) megadása is a pontos teljesíthetőség érdekében – ha a kedvezményezett bank SWIFT-kódja nem áll rendelkezésre. (Egyes országokban, pl. Kanadában a SWIFT-kód feltüntetésével együtt kötelező a bankazonosító kód, azaz a Transit nr. megadása is.)

Az egyes országokban használatos IBAN nemzetközi számlaszámról részletesen tájékozódhat a http://www.swift.com/dsp/resources/documents/IBAN_Registry.pdf oldalon.