Kíméld a pénztárcádat és a környezetet is! – Az Erste Green tippjei az ünnepekre

Költségesnek ígérkeznek a karácsonyi ünnepek? Ez az időszak nemcsak a pénztárcádnak jelenthet terhelést, hanem a bolygónak is. Fogadd meg az Erste Green egyszerű tippjeit, faragjuk le együtt a költségeket és ökológiai lábnyomunkat az ünnepi időszakban! 

 
  • 2023. december 7.
  • 5 perc

Az ünnepi menü, ajándékok, a fenyőfa, utazás a rokonokhoz: ezek mind olyan költségek, amik plusz terhelést jelentenek a pénztárcádnak és a bolygónak is a karácsonyi-újévi időszakban. Megkérdeztük az Erste Green dolgozói szervezetünk tagjait, hogy mik azok a legfontosabb tippek, amelyekkel mérsékelhetjük ezt. Róluk egy korábbi cikkünkben írtunk, amit ide kattintva olvashatsz el.

Műfenyő vagy igazi?

Az utóbbi években egyre többen döntenek úgy, hogy műfenyőt választanak az élő helyett. De valóban ez a legjobb megoldás? Röviden: nem. Válassz fenyőfát hazai termelőtől!

  • Több helyi termelőnek jelenthet megélhetést, az így ültetett fák talajvizet tárolnak megelőzve a belvizeket, árvizeket és aszály esetén párologtatva segítik az újabb csapadék keletkezését. 
  • Minél nagyobb fát választasz, vélhetően annál tovább vett részt a fa a széndioxid megkötésében, több ideig támogatta a helyi biodiverzitást, szerves anyagot halmozott fel a gyökérzetével és a szerves tápanyagokat tartalmazó gyökér nem lesz kiemelve a természetes környezetéből, mint a földlabdás karácsonyfa esetében.
  • A műfenyő melletti leggyakoribb érv, hogy elméletileg akár 20 évig is használhatod, tehát „ennyi fát mentesz meg a kivágástól”. Sajnos a műanyag nemhogy 20 év alatt, de több milliárd év alatt se bomlik le szerves anyaggá, csak mikroműanyagként az ivóvizeinket szennyezi. Csakis az a műanyag a környezetbarát, amit soha nem gyártottak le.
  • Népszerű zöld tipp, hogy ne vegyél semmilyen fát, hiszen akkor se műanyag nem keletkezik, se fát nem kell kivágni, és még a gyökereket se kell megbolygatni. Ez igaz, de ezzel nem azt érjük el, hogy több fa lesz, épp ellenkezőleg, hiszen kevesebb fakitermelő biogazdaságra lesz szükség, vagyis a magán kézben lévő földterületeken nem fákat, hanem egyéb növényeket fognak termeszteni. Mind a talaj, mind pedig a klíma számára hasznosabb egy-egy hosszú évekig növekedő fenyőfa, mint az évről évre újra elültetett majd learatott növények termesztése. 

Legyél csapatunk tagja!

Tervezd a jövőd az Ersténél.

Fejedelmi lakoma tudatos döntésekkel

  • Sokak legszebb gyermekkori emlékeiben él a karácsonyi terített asztal, a sokféle étel és sütemény. Ettől nem kell elbúcsúznod, ha a pénztárcádat és a környezetet szeretnéd kímélni, ám ha megfogadsz pár tanácsot, mindkettővel jót teszel majd:
  • Csak annyit vásárolj, amennyit tényleg el is fogyasztotok!
  • Válassz hazai, illetve a környékeden termelt élelmiszert, keresd fel a piacokat!
  • Magyarországon évente rengeteg élelmiszer kerül a kukába, ami tulajdonképpen olyan, mintha a pénzedet dobnád ki. Állj kreatívan a maradékokhoz, készíts új fogasát például a megmaradt sültből, vagy készíts bejglipudingot a megmaradt bejgliből!

Az ajándékon is spórolhatsz

Úgy gondolod, hogy igazán egyedi és különleges ajándékot csak akkor adhatsz, ha igazán kinyitod a pénztárcádat?

  • Látogass el adományboltokba, bolhapiacokra, ahol igazi kincsekre lelhetsz. A másodkézből szerzett ajándékokkal pedig a környezetet is kíméled.
  • Vagy ajándékozz élményt, esetleg ehető ajándékokat! Válogass a helyi termelők vagy civil szerveztek portékáiból!
  • Ha bevásárolni indulsz vigyél magaddal saját szatyrokat, zsákokat!
  • A felbontás után keletkezett hulladékokat gyűjtsd szelektíven!

Látványos, mégis okos díszítés

A legtöbb dologra igaz, hogy a kevesebb több. Így van ez a karácsonyi dekorációnál is.

  • Használj természetes anyagokat a boltban vásárolt, eldobható, gyorsan rongálódó dolgok helyett!
  • Használj környezetbarát csomagolóanyagot, búcsúzz el az egyszer használatos csomagolópapírtól, vagy használd őket többször!
  • Használj LED világítást, napelemes fényfüzért, és éjszakára kapcsold ki őket!

Kövesd cikkeinket, és nézd meg, hogyan teszünk a környezetünkért az Ersténél! 😊

Kapcsolódó tartalmaink

Legyél csapatunk tagja!

Környezetbarát rendezvénytippek az Erste rendezvényszervezőjétől

Egy „zöld közösségre” vágysz? Vár az Erste Green!

Mitől zöld a zöld hitel?

Az ESG nem greenwashing – Mit teszünk az Ersténél a fenntarthatóságért?

Karbonsemlegesen működik Magyarországon az Erste