Így kerülhetők el a Babaváró hitel buktatói!

Ma már egyre népszerűbbé válik a tervezett gyermekvállalás, ami számos előnnyel járhat. Ilyen például az is, hogy a gyermek nem a legrosszabb anyagi- és élethelyzetbe csöppen bele, hanem valóban tudnak vele foglalkozni a szülei, és ami még ennél is fontosabb: felkészülve és szeretettel várják őt. A tervezett gyermekvállalás másik nagy előnye az is, hogy anyagilag biztonságosabb lehet mind a szülőknek, mind a babának. Szerencsére több olyan hitel és támogatás is elérhető, ami a családok jólétét szolgálja. 

A cikk megjelenésekor 2023.05.23-án a Babaváró Hitel THM 0,49%-12,97% volt. Az aktuális THM-ért kattints ide.

 
  • 2023. május 23.
  • 7 perc

A tervezett gyermekvállalás mellett azonban érdemes végignéznetek a Babaváró támogatás igénylésének feltételeit is. Hiszen a legtöbben ebbe belebuknak azért, mert például nem volt megfelelő TB jogviszonyuk, és végül nem is jutnak hozzá a kölcsönhöz a Babaváró hitel buktatói miatt. Ha szeretnétek kézhez kapni a Babaváró hitelt, akkor minden adott feltételnek pontosan meg kell felelnetek, és az elkövetkezendő években fenn is kell ezeket tartanotok.

Emellett a későbbiekben is teljesítenetek kell a vállalásaitokat ahhoz, hogy a hitel továbbra is megmaradjon, és ezt követően esetleg átalakulhasson vissza nem térítendő állami támogatássá. Mik lehetnek a Babaváró hitel buktatói és hogyan küszöbölhetők ki? Hogyan ne veszítsétek el a kedvező hitelt/támogatást a hitelfelvétel után sem? Hogyan kerülhetitek el a Babaváró hitel buktatóit? Cikkünkben fényt derítünk a kérdésekre, érdemes velünk tartanotok!

Mik a feltételek és a buktatók?

Fontos, hogy az igénylés során minden kritériumot teljesítsetek, és a további feltételeket is vállaljátok, így hozzájuthattok a 20 éves futamidejű, 10 millió forintos Babaváró hitelhez. Emellett érdemes minden feltételt betartani, hiszen a Babaváró hitel buktatói között csupa olyan dolog szerepel, ami a szerződés be nem tartása miatt keletkezhet. A cikk első felében megmutatjuk a feltételeket, a második felében pedig részletesen kitérünk majd arra is, hogy milyen esetekben nem kapjátok meg a Babaváró támogatást és mikor veszíthetitek el azt.

Miért jött létre a Babaváró hitel konstrukció?

Óriási segítség lehet ez azok számára, akik mindenképpen szeretnének gyermeket vállalni, de nem érzik úgy, hogy ezt anyagi oldalról több gyermek esetében is finanszírozni tudnák. Sokan azért nem vágnak bele a gyerekvállalásba, mert úgy érzik, hogy nincs meg az ahhoz szükséges anyagi hátterük. Már az első babánál is rengeteg kiadás keletkezik, de a második, vagy akár a harmadik gyermek esetén már nemcsak a gyermek ellátásában, hanem akár a lakhatásban is szükség lehet extra segítségre.

Ennek támogatására jött létre tehát a Babaváró hitel, amit szabad felhasználású hitelként tulajdonképpen bármire elkölthettek: a gyermek egészségügyi, ruházati, élelmezési, fejlesztési kiadásait is fedezhetitek vele. Ha pedig úgy látjátok, hogy már nem fértek el a jelenlegi otthonotokban, akkor akár egy nagyobb lakás önerejeként is jó szolgálatot tehet a Babaváró kölcsön összege.

Szerencsére a Babaváró hitel feltételei viszonylag könnyen teljesíthetőek, így sokkal inkább hozzájuthattok, mint például egy lakáshitelhez. A Babaváró hitelhez ugyanis nincsen szükség ingatlanfedezetre. Gyakorlatilag egy speciális és kedvezményes kölcsönnek számít, amelyet szabadon felhasználhattok. Emellett pedig sokkal gyorsabban megkaphatjátok, mint más hiteleket. A konstrukció - ahogy azt a neve is mutatja - azon alapszik, hogy a fiatal házaspárként segítsen benneteket a gyermekvállalás finanszírozásában. De mik a Babaváró hitel buktatói?

Babaváró hitel: feltételek és kritériumok dióhéjban

Fontos, hogy megfeleljetek az életkorral kapcsolatos igénylési feltételeknek: mindkettőtöknek legalább 18 évesnek kell lennie, emellett a nők maximális életkora 41 év lehet, míg a férfiaké a futamidő végén banktól függően maximum 70-75 év lehet. Nem véletlenül van ez így, hiszen a babaváráskor az egészségi állapot, és az életkor is nagyban meghatározza azt, hogy meg tud-e foganni vagy születni a gyermek.

Pár szó a gyermekek számáról

A Babaváró hitel buktatói lehetnek azok a kritériumok is, hogy házastársakként kötelesek vagytok legalább egy, de ideálisan három gyermeket szerződésben is vállalni. Az első gyermek születésére vagy örökbefogadására 5 év áll rendelkezésre, míg a többi gyermek később is megérkezhet.

Mi a helyzet a tartozásokkal?

Fontos kitétel még, hogy házasságban éljetek Magyarországon bejelentett állandó lakcímen, illetve büntetlen előélettel. Megemlítenénk még, hogy nem szerepelhettek a KHR negatív listáján, és 5000 forintnál több adótartozásotok sem lehet.

TB jogviszony esete

Ami a jövedelmet illeti legalább egyikőtöknek nem kevesebb, mint 3 éves, folyamatos TB jogviszonnyal kell rendelkeznie, ami sokak számára a Babaváró hitel buktatói között igazán kiemelt szerepet kap. Ennek ellenére viszonylag könnyen megszerezhető ez a státusz, hiszen nemcsak a munkaviszony, hanem a Tbj. törvény 6. paragrafusa szerinti több jogviszony is beleszámít. Ilyen például a külföldi munkaviszony, a belföldi vállalkozási jogviszony, és még a felsőoktatásban szerzett tanulmányok ideje is - hogy csak néhányat említsünk.

Az igazán népszerű Babaváró hitel buktatói között tényleg csak olyan dolgok vannak, melyeket házaspárként vállaltok a szerződésben. Ez azt jelenti tehát, hogy meg kell felelnetek minden olyan kritériumnak, amire kötelezettséget vállaltatok, és ezeket a vállalásokat még éveken át szükséges fenntartani. Így jogosulttá válhattok a Babaváró kölcsönnel kapcsolatos kedvezményekre, és biztosak lehettek abban is, hogy ezeket a kedvezményeket, és a támogatási formát nem veszítitek el.

Babaváró Hitel az Erste Banknál

Akár 72 órán belüli folyósítással, most 150 ezer forint kedvezménnyel.

THM 0,50%-9,93%

Melyek a Babaváró hitel buktatói?

Íme egy kis statisztika arról, hogy általánosságban melyek a vezető okok a Babaváró hitel buktatói között. Az igénylők majdnem 21%-ának nincs meg az elegendő TB jogviszonya, ami miatt nagyon ajánlott a tudatos tervezés már akkor, amikor először megfogalmazódik a gyermekvállalás kérdése. Emellett a hiteligénylés pillanatában az emberek 16%-a nem házas, ami pedig a Babaváró hitel buktatói között talán a legegyszerűbben megoldható lépés.

További 13% szerepel a negatív KHR listán, ami sajnos a Babaváró hitel buktatói között az azonnali kizárást jelenti. A Babaváró hitel buktatói emellett elenyészőbb százalékban lehetnek még a minimálbért el nem érő jövedelem, az 5000 forintnál magasabb adótartozás, a nők esetében a 41. életév betöltése, és a magyarországi lakcím hiánya akár az egyikőtök esetében is. Ezek tehát a Babaváró hitel buktatói közül is a leggyakoribbak.

TB jogviszony

Fontos, hogy a fentiek közül a legtöbb eset egyszerűen orvosolható, így a Babaváró hitel buktatói tulajdonképpen már nem is lesznek buktatók. A Babaváró hitel buktatói között a leginkább hangsúlyos azonban a TB jogviszony megléte, hiszen itt nemcsak 3 évre visszamenőleg kell tudni igazolnotok ennek meglétét, hanem az igénylést megelőző 180 napban még szigorúbb feltételeket is teljesítenetek kell. Ilyen például az is, hogy a hallgatói jogviszony már nem tartozik bele az elfogadható TB jogviszonyba az igénylés előtti 180 napban, hiába fogadják el az azt megelőző időszakra. Ekkor csupán már csak azok a jogviszonyok számítanak, amiben valamilyen keresőtevékenységet végeztetek.

Adósságok korrigálása

Kizáró ok, ha te vagy a házastársad szerepeltek a negatív KHR listán. A listáról a tartozás kifizetését követően 1 év múlva kerülhettek le véglegesen. Emellett az adótartozás kérdése is könnyen korrigálható, így befizetés után a köztartozás is rendezetté válik. A kormány 2024. december 31-ig terjesztette ki a Babaváró hitelre szerződéskötés lehetőségét, és fenntartja az ezzel kapcsolatos kedvezményeket is. A Babaváró hitel buktatói közül így még akár a TB jogviszonyt teljesíthetítek, és az adótartozás  is korrigálható azzal, ha az adót megfizetitek. Így a Babaváró hitel buktatói elkerülhetővé válnak.

Gyermekekkel kapcsolatos buktatók

A Babaváró hitel buktatói között érdemes megemlíteni magát a gyermekvállalást, és a házasságot is. Amennyiben nem születik gyermek a futamidő első 5 éve alatt, úgy a Babaváró hitel egy piaci kamatozású személyi kölcsönné alakul át, ami nem olyan kedvező, mint a Babaváró. Így fontos még az igénylés előtt átgondolni, hogy milyen terveitek vannak a gyermekvállalással kapcsolatban, és hogy teljesíteni tudjátok-e ezt a feltételt.

Könnyebbség lehet, hogyha az első gyermek születése után mégsem tudnátok több gyereket vállalni, akkor sem kell aggódnotok, mivel a kamatmentesség  a futamidő végéig megmarad . De a tőke részleteket vissza kell majd fizetnetek. Ha viszont  a 2.  gyermek megszületik , akkor a kamatmentesség mellett a fennálló tőketartozás 30%-a, 3. gyermek születése esetén a teljes fennálló tartozás elengedésre kerül.

Házasság megszűnése és egyéb problémák

Más a helyzet viszont akkor, ha a házasság felbomlik. Amennyiben nem született baba és a házaság felbomlik az addig kapott kamattámogatást meg kell fizetni és a hitelt a továbbiakban piaci kamattal kell törleszteni. Ha a váláskor a gyermek már megszületett, akkor a kamattámogatást nem kell visszafizetni, de a hitel piaci kamatozásúvá alakul.  Ha az egyik szülő meghal a hitel futamidejének első 5 évében és a gyermekvállalás addig még nem teljesült, akkor hitel továbbra is kamatmentes marad. Ugyanakkor óriási meggondolatlanság lenne csak, és kizárólag a Babaváró miatt összeházasodni és gyermeket vállalni, hiszen egyikőtöknek sem jó az, ha olyannal kell együtt élnie, akivel nem tervez hosszabb távra. Ezen kívül a gyermeknek a megszületése után biztonságra és szeretetteljes közegre van szüksége ahhoz, hogy egészségesen fejlődhessen. Érdemes tehát alaposan meggondolni, hogy miért szeretnétek összeházasodni és gyermeket vállalni.

Magyarországi lakcím megszűnése

Emellett a magyarországi lakcím megszűnése is a Babaváró hitel buktatói közé sorolható, hiszen ha külföldre költöztök, akkor ezzel a magyar lakcímetek sem él tovább. Amennyiben a Babaváró hitel buktatói közül akár csak egy is bekövetkezik, úgy számítanotok kell arra, hogy a támogatás elvész, és a Babaváró átalakul piaci kamatozású személyi kölcsönné.

Milyen kivételes esetek fordulhatnak elő?

Tegyük fel, hogy a futamidő első 5 évében eleget tettetek minden feltételnek, és az első gyermek már meg is született. Ez azt jelenti, hogy az állam a futamidő végéig átvállalja a Babaváró hitel kamatát (kamattámogatás), így csupán a tőke törlesztése marad hátra. Akkor kellene ugyanis 120 napon belül visszafizetni a teljes kamatot, ha nem született gyermek a házasságotok alatt, és így váltok el. Ha viszont például az 5. évben elváltok, akkor mivel már megszületett az első gyermek (azaz teljesítettétek a feltételt a kamattámogatáshoz), ezért visszamenőleg már nem kell visszafizetni a kamatokat 120 napon belül. A fennmaradó összeget azonban a piaci kamatot fizetnetek kell, így magasabb törlesztőrészletre számíthattok a válás után.

Miért fontos a pénzügyi tudatosság?

A Babaváró hitel buktatóinál már beszéltünk arról, hogy mekkora összeget bukhattok el akkor, ha nem teljesítitek a feltételeket. A pénzügyi tudatosság nemcsak a pénzügyekkel kapcsolatos tájékozottságot, tervezést és életvitelt jelenti, hanem azt is, hogy az ezzel kapcsolatos dolgokban is pont ilyen tudatosan jártok el. Mit jelent ez a gyakorlatban?

Ahhoz, hogy a pénzügyeiteket könnyen és gördülékenyen intézhessétek, szükségetek van arra is, hogy a környező kritériumok is teljesülhessenek. Remek példák erre a Babaváró hitel buktatói. Amikor eldöntitek, hogy összekötitek az életeteket, akkor előfordulhat, hogy házaspárként gyermeket is szeretnétek majd. Már a házasságkötés környékén (vagy akár még hamarabb is) érdemes előre tervezni és szépen lassan kipipálgatni a Babaváró hitel buktatóit.

Sokan sajnos nem gondolkoznak előre, és később fogják a fejüket, hogy a Babaváró hitel buktatói miatt nem tudják megigényelni az adott kölcsönt. Csupán 3 évre, és néhány feltételre van szükség ahhoz, hogy jogosultak legyetek a Babaváró hitelre. Éppen ezért fontos megtervezni a lépéseiteket már jó előre annak érdekében, hogy biztosra menjetek.

Emellett a pénzügyi tudatosságra is érdemes nagy hangsúlyt fektetni, hiszen ezzel jobban megérthetitek a pénzügyi döntéseitek következményeit, és azt is, hogy hogyan kezelhetitek hatékonyan, de mégis biztonságosan a pénzeteket. Itt is érdemes célkitűzésekkel segíteni a jelent a célok eléréséhez, így megfelelően beoszthatjátok a pénzt még úgy is, ha esetleg havi törlesztőrészletet kell fizetni a Babaváró hitelre egészen addig, ameddig meg nem születik a harmadik gyermeketek. Ekkor ugyanis vissza nem térítendő támogatássá válik, így a pénzügyeitek is új tervezésre várnak.

A pénzügyi tudatosság tehát sokat segít abban, hogy elkerülhessétek a Babaváró hitel buktatóit, illetve hatékonyan, mégis biztonságosan kezelhessétek a pénzügyeiteket.

Babaváró Hitel az Erste Banknál

Akár 72 órán belüli folyósítással, most 150 ezer forint kedvezménnyel.

THM 0,50%-9,93%

Konklúzió

Cikkünkben számos témát érintettünk, többek között a Babaváró hitel buktatóit is. De kezdjük az elején, és foglaljuk össze a cikk lényegét! Ha gyermekvállaláson gondolkoztok, és szeretnétek állami támogatáshoz jutni a babaváráshoz, akkor érdemes megigényelni a Babaváró hitelt. Ez egy 10 millió forintos kölcsönösszeg, ami 20 éves futamidőre szól, ráadásul igazán kedvező törlesztőrészletek is párosulnak hozzá annak érdekében, hogy minél inkább támogassa a fiatal családokat.

A szabad felhasználású kölcsön emellett bármire elkölthető, így akár egy új babaszoba kialakítása is lehetséges; de az újszülött ellátása, egészségügyi, élelmezési vagy ruházati kiadásainak fedezése, de akár még egy családi autó is megvásárolható a kölcsönből. Ha pedig több gyermek is érkezik, akkor akár még egy nagyobb ingatlan önerőként is jól funkcionál a 10 millió forintos Babaváró hitel, ami egy összegben kerül a számlátokra a folyósításkor.

Emellett átbeszéltük a Babaváró hitel buktatóit is, hiszen igazán fontos megérteni azt, hogy min csúszhat el ez a támogatás. A Babaváró hitel nagy segítséget nyújthat nektek, amennyiben a feltételeket, és a vállalásokat is maradéktalanul teljesítitek. Ilyen például az életkorral kapcsolatos elvárások, a gyermekvállalás kérdése (5 éven belül meg kell születnie az elsőnek), a tiszta pénzügyek és az adósságmentesség, valamint a TB jogviszony is. Igénylőként pedig házasoknak kell lennetek, ami a Babaváró hitel buktatói közül talán a legegyszerűbb lépés. A cikkben sorba vettük a feltételeket részletesebben, illetve a Babaváró hitel buktatóiról is rengeteget beszéltünk. Nem kérdéses tehát, hogy a Babaváró hitel buktatóinak elkerülése végett minden feltételt teljesíteni kell, hiszen ha akár csak egy is kimarad, akkor bukhatjátok a támogatást.

Arról is szót ejtettünk, hogy mennyit bukhattok el akkor, ha nem teljesülnek a feltételek már az igényléskor sem. Emellett arról is írtunk, hogy mi történik, ha az első 5 évben nem születik meg az első gyermek, vagy ha megszületik, de mégis szeretnétek elválni. Fontos tudni, hogyha időközben megváltozik a teljesített feltételekből akár egy is (például válás esetén), akkor megszűnik a támogatás is.

Mindezek után kitértünk a tudatosságra is mind pénzügyileg, mind pedig a gyermekvállalást illetően. Nemcsak a pénzügyekkel kell ugyanis tudatosan bánni, hanem az életvitelt is úgy érdemes alakítanotok, hogy az illeszkedjen a hosszabb távú célokba - legyen az a gyermekvállalás, a saját otthon megteremtése, vagy akár a Babaváró hitel buktatóinak elkerülése.

Érdemes igényelni a Babaváró hitelt!

A Babaváró hitel egy igazán kedvező konstrukció számotokra, amennyiben házaspárként gyermeket szeretnének vállalni. Így könnyebben finanszírozhatják az ilyenkor megnövekedett kiadásokat, és akár még lakáshitel önerőként is felhasználhatjátok. Ha ilyen törekvéseitek vannak, akkor mindenképpen érdemes belevágni, hiszen a Babaváró hitel buktatói könnyen elkerülhetőek, ha megfeleltek a feltételeknek.

Hogyan juthattok hozzá a kölcsönhöz? A Babaváró hitel igényléséhez érdemes elmenni az egyik bankfiókunkba, ahol ügyintézőink készséggel állnak rendelkezésetekre, amennyiben igénylésről, vagy akár csak információkérésről lenne szó. Igénylés esetén ajánlott összegyűjteni minden szükséges dokumentum eredeti példányát, és elvinni magatokkal az igényléshez. Amit még ezen felül javaslunk, hogy tudatosan döntsetek, és lehetőleg arra költsétek el az összeget, ami valóban fontos a gyermekneveléshez. Tegyétek tervezhetőbbé a jövőt a Babaváró hitel segítségével!

Kapcsolódó tartalmaink