A pénzügyi biztonság megteremtéséhez elengedhetetlen a rendszeres és tudatos megtakarítás is, mégis az adataink szerint 10 ügyfélből 8 többet hozhatna ki a pénzéből. A nyugdíj előtt állók, a nők és a vidéki nagyvárosok lakói ebből a szempontból valamivel jobban állnak, a fiatalok és a fővárosban élők viszont kevésbé tudatosak. Az Erste digitális platformja, George új szolgáltatása most már az egészséges befektetési portfólió kialakításában is segít. Nézd meg, hogyan!

 
  • 2023. augusztus 21.
  • 3 perc

Befektetésen gondolkodsz, de nem tudod, hogy mitől lenne jó a portfóliód összetétele? Az internetbanki és mobilalkalmazási szolgáltatásunk, azaz a George Web és a George App segít ebben.

Portfólió Egészség

George ezen új Portfólió Egészség funkciójával most megismerheted, hogy milyen szempontokra érdemes figyelned egy egészséges portfólió kialakítása során.

George mindenki számára egyénre szabottan mutatja meg, mennyire egészséges a portfóliója. És azonnali segítséget is kapnak a platformon. Akár mobilon is nyithatsz értékpapírszámlát, vagy kihasználhatod az adóelőnyöket NYESZ és/vagy TBSZ számla nyitásával. Ezen kívül George segít abban is, hogy – akár havi kis összeggel is – befektetéseid rendszeressé váljanak, vagy szélesebb körű termékpalettából tudj választani.

Így takarékoskodnak az Erste ügyfelek

A portfólióegészség-teszttel vizsgáljuk a portfóliókat, és az eredmények alapján szinte mindenki tehet még azért, hogy a legtöbbet hozza ki a pénzéből. Az ügyfeleink több mint 75 százalékának nincs értékpapírszámlája, és azok sem állnak jól, akik gondolkodnak ugyan befektetésekben, de nem többfélében. Az értékpapírszámlával rendelkezők csupán harmadának van ugyanis legalább három különböző típusú befektetése, pedig a portfólió megosztása az egyes lehetőségek között, azaz a diverzifikálás alapvető biztonsági szabály.

A rendszeres megtakarítás a befektetés egyik legegyszerűbb formája, mégis, az értékpapírszámlával rendelkezők alig 25 százalékának van ilyen programja. Holott a rendszeres megtakarítási programmal nemcsak a vagyon folyamatos gyarapításáért teszünk, hanem a folyamatos vásárlások miatt csökkentjük a befektetés kockázatát is. Jobb a helyzet, ha az adóelőnyök kihasználásáról van szó: az értékpapírszámlával rendelkező ügyfelek közel 40 százalékának van Tartós Befektetési Számlája (TBSZ) vagy Nyugdíj-előtakarékossági Számlája (NYESZ).

„A tapasztalatok szerint azok, akik már legalább egy lépést tettek az egészségesebb portfólió kialakításáért, sokkal inkább hajlamosak minden más területen is figyelni a megtakarításaikra. Jóval nagyobb az aránya a rendszeres megtakarítással rendelkezők között a portfóliójukat diverzifikáló befektetőknek, vagy az adóelőnyöket kihasználóknak. De a NYESZ/TBSZ számlával rendelkezők is jobban figyelnek az átlagosnál a befektetések biztonságára” – mondja Cselovszki Róbert, az Erste vállalati és pénzügyi piacok üzletág vezetője.

A nők tudatosabbak, mint a férfiak

Cselovszki Róbert hozzátette: a nők jobban figyelnek a portfóliójuk egészségére a férfiaknál. De látszik eltérés a korosztályok között is. A nyugdíj előtt állók pénzügyi portfóliója egészségesebb képet mutat, ahogyan a vidéki nagyvárosok lakói is jobban állnak. A fiataloknak és a fővárosiaknak lenne szükségük leginkább odafigyelésre, itt a legalacsonyabb az egészséges befektetési portfóliók aránya.

Tudni szeretnéd, hogy működik a Pénzügyi Egészség funkció? Nézd meg itt!

Online bankszámlanyitás

Akár egy szelfivel a George Appban!
Most 40 000 Ft díjkedvezménnyel!

Kapcsolódó tartalmaink