Bérelt vagy saját lakás? – Segítünk dönteni

Az otthonvásárlás minden ember életében fontos döntés, mivel ez hatással lehet a jövőjükre és pénzügyi helyzetükre is. Ám dönthetünk úgy is, hogy inkább bérlünk egy lakást vagy épp házat. Mindkét lehetőségnek megvannak az előnyei és hátrányai, ezért fontos, hogy megfontolt döntést hozzunk.

 
  • 2023. június 14.
  • 5 perc

Bérelt lakás előnyei

  • Olcsóbb, gyorsabb: Nem kell hozzá önerő, elég, ha az első néhány havi lakbér és a kaució összege a rendelkezésedre áll, és jelzáloghitelt sem kell felvenned.
  • Rugalmas: Még nem tudod, hol szeretnél élni igazán? Sokat költözöl? Bérelt lakás esetén egyszerűbb az új lakásba költözés, mivel nem kell eladnod a lakást, csupán felmondani a bérleti szerződést.
  • Kisebb felelősség: Bérelt lakás esetén a lakás fenntartása, javítása és karbantartása az épület tulajdonosának a felelőssége, míg a bérlőként csak a bérleti díjat kell kifizetned. Természetesen figyelned kell arra, hogy mit tartalmaz a szerződés, hiszen lehet, hogy vannak olyan károk, amelyeket neked kell térítened. Érdemes a szerződéskötésnél közjegyzőhöz fordulni, hiszen így a bérlő és a bérbeadó is nagyobb biztonságban érezheti magát.

Bérelt lakás hátrányai

  • Kisebb szabadság: Ha lakást bérelsz, a tulajdonos dönti el, hogy mikor végeznek javításokat, vagy mikor változik a bérleti díj. Sok esetben például a berendezésre és a fal színére sem lehet ráhatásod.
  • Alacsonyabb megtakarítás: Bérelni általában kisebb anyagi terhet jelent havonta, de érdemes azt is figyelembe venni, hogy ezzel az összeggel nem gyarapítod a megtakarításaidat, és nem a saját lakásodra fizeted ki. Érdemes mérlegelni, hogy hosszú távon mi a kifizetődőbb.
  • A szerződés lejár: Ha lakást bérelsz, számolnod kell azzal, hogy a szerződésed egyszer csak lejár, ilyenkor pedig hosszabbítanod kell, vagy újat otthon keresni. Illetve az is előfordul, hogy a főbérlő el szeretné adni a lakást, ilyenkor pedig szintén költözni kell.

Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek

A Magyar Nemzeti Bank által elismert, kedvező finanszírozási lehetőségek.

Saját lakás előnyei

  • Lehetsz lakberendező: Ha saját lakásodban élsz, dönthetsz a fal színéről, falakat bonthatsz ki vagy építhetsz, és a bútorokat is te választhatod ki. Lényeges nagyobb a szabadság, mint egy albérlet esetében.
  • Megtakarítás: Amit bérleti díjként fizetnél ki, azt megtakarításra is fordíthatod, vagy a saját lakásod hiteltörlesztésére.
  • Biztonság: Tulajdonosként te döntheted el, hogy mikor költözöl el, mikor adod el az ingatlant.

Saját lakás hátrányai

  1. Drágább az első lépés: Ha saját lakást vásárolsz, akkor vagy a vételár egészével, vagy a hitelfelvételhez szükséges önerővel kell rendelkezned. Mérlegelned kell azt is, hogy a jövedelmedhez viszonyítva mekkora az a törlesztőrészlet, amely fizetése mellett még kényelmesen tudod tervezni a mindennapi pénzügyeidet.
  2. Magasabb felelősség: Tulajdonosként te vagy felelős a lakás fenntartásáért, javításáért és karbantartásáért, ami időt és pénzt igényel.
  3. Neked kell megoldani a változásokat: Felújítanál vagy új lakásba költöznél? Ebben az esetben neked kell munkásokat keresned, intézned az eladást, ügyvédet fogadni. Ezek akár hosszan is elhúzódhatnak.

Fontos tehát, hogy mielőtt döntenél feltétlenül vedd figyelembe a lehetőségeidet, az élethelyzetedet és az igényeidet! Ne csak a jelenre gondolj, hanem próbálj egy kicsit előre is tervezni, hiszen például egy jelzálogszerződés hosszú távra szól.

Az anyagi lehetőségeidet is mérlegelned kell, ne hagyd figyelmen kívül, milyen fontos a tartalékképzés, a megtakarítás, hogy a váratlan helyzetekben is biztonságban legyél!

Kapcsolódó tartalmaink