Ezért fontos az anyagi tartalék - De mégis mennyi kellene a váratlan helyzetekre?

Az élet tele van olyan váratlan eseményekkel, amelyekre gyorsan kell reagálnunk. Az egészségügyi problémák, az elbocsátás, a járványok vagy épp egy árvíz mind olyan helyzetek, amelyek nagy költségeket jelenthetnek. Ezért rendkívül fontos, hogy legyen anyagi tartalékod, amely segíthet átvészelni ezeket a nehéz időket. A megtakarítások képezik a pénzügyi stabilitás és a biztonság alapját. De mit érdemes szem előtt tartanunk, ha megtakarításról beszélünk?

 
  • 2023. június 9.
  • 5 perc

Az anyagi tartalék az egyik legfontosabb pénzügyi eszköz. A nehéz helyzetekben segít fenntartani a stabilitást, valamint segít megelőzni, hogy adósságspirálba kerülj. Megtakarításaidra nemcsak váratlan balesetek vagy káresetek során támaszkodhatsz, de akár nyaralásaidba vagy tanulmányaidba is befektethetsz.

Mennyi anyagi tartalékot érdemes felhalmozni?

Az anyagi tartalék megfelelő összegének meghatározása nem mindig egyszerű. A szakértők általában azt javasolják, hogy legalább a havi költségvetésed háromszorosa álljon rendelkezésedre, de még jobb, ha ennél több. A megtakarítás mérete természetesen attól is függ, hogy milyen kockázatokkal számolsz.

Szabadúszó, esetleg vállalkozó vagy? Saját ingatlannal rendelkezel vagy albérletben élsz? Van passzív jövedelmed? Milyen szociális védőháló vesz körül? Ezek mind olyan szempontok, amelyek beleszólnak a megtakarításod ideális összegébe. 

A rugalmas, kötetlen életvitel számos előnye mellett könnyebben adódhatnak váratlan kiadások. Például ha valaki szabadúszó vagy vállalkozó, akkor érdemes hosszabb időre elegendő tartalékot összegyűjtenie.

Az életkor egy másik fontos szempont, ami beleszól a megtakarítási célokba. Fiatalon sokan úgy érzik, ráérnek az anyagi tartalékok felhalmozásával, ugyanakkor balesetek, váratlan káresetek sajnos életkortól függetlenül mindnyájunkat érinthetnek.

Érdemes minél előbb elkezdeni a takarékoskodást, hiszen következetes megtakarítással nagyobb biztonságot teremthetsz magadnak, családodnak és szeretteidnek egyaránt.

Nem csak a bajban jön jól

Az anyagi tartalék szintén nagy segítséget jelenthet például a karácsonyi ajándékozás vagy a nyaralás finanszírozásához is. Így szabadabban tervezhetsz, és elkerülhető egy esetleges hitelfelvétel.

Ám az, hogy pénzt teszel félre, nem csak a pénzügyi stabilitás szempontjából fontos. Segít a stressz és a szorongás csökkentésében, hiszen nem kell aggódnod, hogy mi lesz, ha esetleg valami baj történik. Ez az érzés pedig hosszú távon pozitív hatással lehet a mentális és fizikai egészségedre.

Erste lakástakarék akár kamat­bónusszal

Higgy magadban és érd el lakáscéljaidat velünk akár kamatbónusszal!

Hogyan kezdj hozzá?

Az anyagi tartalék felhalmozása nem mindig egyszerű feladat, sokak számára kihívást jelenthet. Többen úgy gondolják, nincs megfelelő jövedelmük ahhoz, hogy rendszeresen tegyenek félre, másoknak maga a hosszútávú tervezés okoz gondot. Következetességgel és türelemmel azonban bebizonyíthatod magadnak az ellenkezőjét.

Kezdd apró lépésekkel!

Az első lépés az, hogy meghatározd, mennyi pénzre van szükség ahhoz, hogy legalább három hónapig fedezni tudd az alapvető kiadásokat. Ezután következnek a megtakarítási célok, például egy autóvásárlás, lakásvásárlás vagy egy nagyobb utazás.

Légy következetes!

Fontos, hogy betartsd a költségvetést, amit kijelöltél magadnak, és lehetőség szerint csökkentsd a kiadásokat! Ajánlott, hogy csak a szükséges dolgokra költs pénzt, az impulzív vásárlásoknak határt kell szabni. Segíthet növelni a pénzügyi tudatosságod a mindennapokban, ha emlékezteted magad a hosszútávú céljaidra. A megtakarításokat érdemes automatikusan elutalni a megtakarítási számládra.

Miért fontos a megtakarítási számla?

Nyiss egy külön megtakarítási számlát az anyagi tartalékod számára. Ez segít elkülöníteni az összeget a mindennapi tranzakcióktól, így átláthatóbban tudod kezelni pénzügyeidet. A megtakarítási számla legnagyobb előnye, hogy rugalmasan hozzáférhetsz anyagi tartalékodhoz anélkül, hogy elveszítenéd a megtakarítás után járó kamatot.

Megtakarítási céljaidat és terved rendszeresen frissítheted, hiszen idővel a változó körülmények, és az új élethelyzetek anyagi céljainkra is hatással vannak. Egy megtakarítási számlán könnyedén igazíthatod terveid az aktuális célkitűzéseidhet.

Az olyan online banki szolgáltatások, mint az automatikus átutalások segítségével egyszerűbben tudod félretenni a pénzed: állíts be egy fix összeget, amit minden hónapban átutalnak a megtakarítási számládra.

Az Erste megtakarítási számláit akár ingyenesen is igényelheted, és havi változó vagy rendszeres befizetésekkel alapozhatsz meg egy kiszámítható jövőt. Céljaidtól függően válaszd az Erste EgyOtthon Lakástakarék vagy CélBetét számlát, vagy a kiskorúaknak szóló Erste Future programot.

Összegzés

Az anyagi tartalék a családok és az üzleti vállalkozások számára is fontos. Ha a vállalkozásnak van megtakarítása, akkor az segíthet átvészelni a váratlan nehézségeket, és megakadályozhatja a csődöt. Ugyanez érvényes a családra is, hiszen kiadásaikat (lakáshitel törlesztése, élelmiszerköltségek, rezsi stb.) egy krízishelyzetben is fedezni kell. 

Ám a megtakarítás nemcsak egy pénzügyi cél, hanem egy életmód is. Azt jelenti, hogy felelősséget vállalsz a saját pénzügyeidért, és gondolsz a jövőre. Jobban élvezheted majd a mindennapokat, és nyugodtabb leszel a váratlan helyzetekben. Ezért mindenkinek érdemes megfontolni, hogy az anyagi tartalék felépítése milyen szerepet játszhat az életében.

Kapcsolódó tartalmaink