Így tanítsd meg iskolás gyermekedet a zsebpénz kezelésére – 7 lépés a tudatossághoz

A pénzügyi tudatosság nélkülözhetetlen az életben, az iskola mellett pedig a szülők feladata, hogy bevezessék gyermekeiket ebbe a világba. Nem elég, ha matematika órán kiszámolják, hogy bizonyos vásárlás után és meghatározott pénzösszeg esetén mennyi visszajárót kell kapniuk. A pénzügyi tudatosság ennél sokkal összetettebb, amelynek megteremtése a megfontolt zsebpénzfelhasználásnál is kezdődhet.

 
  • 2023. április 17.
  • 3 perc

A zsebpénz kezelése megtanítja a gyerekeket, hogy megtanuljanak gazdálkodni abból az összegből, amilyük van. Pont úgy, mint a felnőttek a fizetésükből.

Mire figyelj a zsebpénzzel kapcsolatban?

A zsebpénz kezelése minél előbb legyen a gyerek feladata

Ha a számok már nem okoznak gondot gyermekednek, mielőbb fektessék a gyakorlatba tudásukat. Minél több idejük van arra, hogy a szülők felügyelete mellett elmerüljenek a pénz világában, annál tudatosabb felnőtté válhatnak. 

Beszélgessetek a zsebpénz kezelésének érzelmi aspektusairól is, hogy gyermeked megértse saját pénzzel kapcsolatos érzéseit, gondolatait. Hozd szóba, hogyan lehet megtanulni az egészséges pénzügyi szokásokat, és hogyan tarthatja kordában gyermeked a túlságosan impulzív pénzköltést.

Rendszeresen adj kis összeget!

Természetesen rajtad múlik, hogy mennyi zsebpénzt adsz gyermekeidnek. Ahhoz, hogy megtanulják felelősen kezelni a pénzt, nincs szükség nagy összegekre.

Egy hónap túl hosszú idő a gyerekeknek, ezért érdemes inkább hetente kisebb összeget adni. Ez egy számukra is jól körülhatárolható, tervezhető időszak, hiszen az iskolában is heti rendszerekben kell gondolkodniuk.  

A heti zsebpénz lehetőséget ad a rugalmasabb költségvetési tervezésre és az alkalmazkodásra, amelyek életre szóló pénzügyi készségekké válnak. A gyerekek azt is megtanulhatják, hogyan készítsenek költségvetést és eldöntsék, miképp osszák be a zsebpénz kezelését.

A zsebpénz nem jutalom

A zsebpénz kezelése közben a gyerekek megtanulnak egy adott összegből gazdálkodni. Ez egy olyan készség, amelyet felnőttkorban, a fizetésük beosztásakor is használniuk kell. Fontos, hogy a gyermekeid ne jutalomként éljék meg a zsebpénzüket, és büntetésként se használd annak megvonását.

E helyett kialakíthattok bónuszrendszereket, amelyekkel a gyermeked lelkiismeretes munkáját díjazod. Szintén fontos, hogy mindig nyíltan kommunikáljatok a pénzről. Ha gyermeked valamiféle absztrakt, megfoghatatlan vagy titkos dologként éli meg a pénzt, és az akörüli kérdéseket, nagy eséllyel felnőttként nehézséget fog okozni neki, hogy racionálisan kezelje pénzügyeit.

A zsebpénz kiosztásáról való döntéseket közös megegyezés alapján hozzátok meg. A közös beszélgetésekkel is segítheted a gyerekeknek megérteni a pénzügyi oktatás céljait és a zsebpénz kezelésének alapjait.

Légy türelmes!

Ne hidd, hogy ez a tanulási folyamat fájdalommentes lesz! Ez olyan, mint bármilyen más dolog, amelyet először csinál az életében. Ne vedd természetesnek, hogy a zsebpénz kezelése automatikusan megy neki. Senki sem így születik. Légy türelmes!

A pénzügyi tanulás során mutass feltétlen bizalmat és támogatást a gyerekek felé. Az őszinte dicséret és a pozitív megerősítés motiválhatja őket, és olyan biztonságos környezetet teremt, amelyben önállóbb, felelősebb döntéseket fog tudni meghozni.

Erste Cseperedő Bankszámla

Egy családban a legkisebbek jövője a legfontosabb. 7 éves kortól már bankkártya-szolgáltatással is igényelhető!

Hagyd őket hibázni!

A hiba a tanulási folyamat része, így ne mindig beszéld le őket egy rossz vásárlásról! Ha megbánnak egy-egy elhamarkodott döntést, abból sokat okulhatnak. Ez próbára teheti az idegeidet, de hosszú távon megéri. 

A hibák és sikerek megbeszélése jó lehetőséget teremt arra, hogy a gyerekekkel együtt elemezzétek a zsebpénz kezelésének legjobb módjait. Beszéljétek meg, mi történt, mi volt a hozzáállásuk, és milyen következtetéseket vonhatnak le a különböző helyzetekből.

 

Magyarázz, tanácsolj, keress megoldást!

Igaz, hogy a gyerekek döntenek a zsebpénzük felhasználásáról, de ez nem jelenti azt, hogy szülőként az ATM szerepét kell betöltened. Tegyél fel kérdéseket, érdeklődj a vásárlásaik iránt! Segíts a tervezésben, beszéljétek meg az egyes vásárlások előnyét és hátrányát, mondd el, mire jó a nyugta vagy épp a különböző kedvezménykártyák!

Emelj ki minden kis mérföldkövet a pénzügyi fejlődésük során. Ez segíthet abban, hogy a gyerekek számára a zsebpénz kezelése ne csak egy tanulási folyamat legyen, hanem valami olyasmi, amiben örömüket lelik és büszkék lehetnek a saját fejlődésükre.

Mutass jó példát a pénzkezelés terén, és mondd el nekik a saját tapasztalataidat. Az őszinte kommunikáció, és a személyes példák megosztása segíthet abban, hogy a pénzügyek ne tűnjenek elvont fogalmaknak számukra.

Zsebpénz kezelése: saját bankszámla a gyerekeknek

Már egy újszülöttnek is nyithatunk bankszámlát a saját nevére, vagy megtakarítást is indíthatunk neki, 8 éves korától pedig saját bankkártyája is lehet. Utóbbi aggasztónak tűnhet, ám ezt úgy tervezték, hogy a gyerekek biztonságosan, a szülők felügyelete mellett használhassák. 

Gyermeked Erste Cseperedő banszámlájára te is ráláthatsz banki applikációdon keresztül, így nem kell a bizonságát féltened, amíg megtapasztalja az online bankolás világát. 

A tudatos pénzügyi neveléssel megtaníthatod gyermeked a bankolás mikéntjére, és mire elhagyja a családi fészket, nagyobb pénzügyi tudatosságot is elérhettek együtt.

Kapcsolódó tartalmaink