Az internetes vásárlás biztonsága

A bankkártya használat egyik legkényelmesebb módja az interneten történő vásárlás. Ilyenkor a kártyát fizikailag nem használjuk a tranzakció során, csupán a bankkártya adatainak megadása szükséges. Ez sok szempontból nagyobb körültekintést igényel a kártyabirtokos részéről!

Vásárlás előtt

Amennyiben új helyen fizetne, alaposan vizsgálja meg a weboldalt és ellenőrizze az alábbi szempontok alapján:

 • Szerepelnie kell a cég telephelyének, vezetékes telefonszámának és e-mail címének.
 • Részletes termékismertetőt kell tartalmaznia.
 • A kereskedőnek fel kell tüntetnie a szerződési, fizetési és szállítási feltételeket, határidőket.
 • Az oldalon szerepelnie kell a reklamációs feltételeknek és folyamatoknak.
 • Az oldalnak tartalmaznia kell az adatok titkosítására vonatkozó információ(ka)t.
 • A kereskedőnek fel kell tüntetnie a tranzakció devizanemét.

Figyeljen az internetes oldalon fellelhető helyesírási hibákra, megfogalmazásra, valamint annak minőségére! Amennyiben a fentiek közül valamelyik gyanút kelt Önben, úgy ne vásároljon az adott weboldalon!

Vásárlás előtt ellenőrizze, hogy kártyája alkalmas-e internetes használatra! Az Erste Bank által kibocsátott, chipes bankkártyák mindegyikével tud interneten vásárolni (kivételt képez a Visa Electron Kölyök Kártya).

Kártyás fizetés

A termék vagy szolgáltatás kiválasztása után kerül sor a kártyás fizetésre.
A fizetéshez készítse elő bankkártyáját.
Az internetes kereskedők oldalán a hagyományos üzletekhez hasonlóan mindig ellenőrizze, hogy a kereskedő által elfogadott kártyák logója (MasterCard és/vagy VISA) fel van-e tüntetve! Az oldalon látható jelzést célszerű összehasonlítani a kártyáján lévővel!
A kártyás fizetés kezdetekor ellenőrizze, hogy kártyaadatai megadásakor a kommunikáció titkosítva van-e! Erre utal az URL címben a "https" és az oldal jobb alsó sarkában szereplő lakat vagy a bal alsó sarkában szereplő kulcs, melyre rákattintva megjelenik a tanúsítvány.

Adja meg bankkártyája adatait. Az internetes kártyahasználat során az alábbi adatokra lehet szüksége a vásárláskor:

 • Bankkártya birtokos neve
 • Bankkártyát kibocsátó bank neve
 • Bankkártya száma: a kártya előlapján található 16 jegyű szám
 • Bankkártya lejárati dátuma: a kártya előlapján található dátum hónap/év formátumban
 • CVC2 vagy CVV2 kód: a kártya hátoldalán az aláírási panelen (Virtuális kártya esetén a hátoldalon, a fekete sávon)található, a kártyaszám utolsó négy számjegye után szereplő 3 jegyű szám
 • Bankkártya típusa: VISA / MasterCard

2021. január elsejétől online kártyás vásárlások esetén kötelező az erős-ügyfélhitelesítés, ezért internetes vásárlását jóvá kell hagynia:

 1. Mobilalkalmazási szolgáltatásában (George App)
 2. E-csatorna jelszavának és a Bank által mobiltelefonjára küldött Internetes Vásárlás ellenőrző SMS kód megadásával.

További részletet az alábbi linken talál: https://www.myerste.hu/hu/myerste_lakossagi/bankkartya/bankkartya-hasznalat/erste-internetes-vasarlas

Biztonságos használathoz kapcsolódó tanácsok

 • Bankkártyája adatait mindig kezelje bizalmasan!
 • Ügyeljen rá, hogy a kártyaszámot és annak lejárati dátumát ne adja ki illetékteleneknek!
 • Internetes vásárlás során a kereskedő általában a kártya hátoldalán lévő CVC2 illetve CVV2 kódot is elkéri az egyéb adatok között. Ezt az azonosítót ugyanolyan gondossággal kezelje, mint a PIN kódját!
 • A kártyájához tartozó PIN kódot semmilyen körülmények között ne adja meg!
 • Mobiltelefonját, mellyel online kártyás vásárlását jóváhagyja, ne adja ki más személynek. 

Számos külföldi oldalon azzal találkozhatunk, hogy a bankkártya helyett a „credit card”, azaz hitelkártya megnevezést használják. Ezeken az oldalakon nem tesznek különbséget a hitelkártyák és egyéb betéti kártyák között, ezért fizetéskor javasoljuk, hogy adja meg annak adatait.

Különösen nagy figyelmet szenteljen az ingyenes vagy próbaszolgáltatást nyújtó honlapokon feltüntetett vásárlási feltételeknek. Figyelmesen olvassa el, milyen kötelezettségeket vállal (előfizetési díj, jutalékok stb.) a jövőre vonatkozóan! Előfizetések megrendelése esetén ügyeljen a felmondási időkre, és feltételekre.

Fizetés befejezése

A vásárlás befejezése után célszerű kinyomtatni, vagy elmenteni a megrendelését, illetve annak visszaigazolását valamint a fizetéskor megadott adatokat. Ezután jelentkezzen ki a weboldalról, különösen figyeljen erre olyan számítógépek esetében, amelyhez más is hozzáfér (pl.: internet kávézó).

Felhívjuk figyelmét, hogy külföldi weboldalon történő kártyahasználat esetén a bankkártyáján lefoglalt összeg eltérhet a számláján később terhelésre kerülő összegtől. Kérjük, hogy a vásárláshoz kapcsolódó árfolyamokról és az átváltás folyamatáról szíveskedjen a Hirdetményből és az ÁSZF-ből tájékozódni.

Kártyahasználatának biztonságos nyomon követése érdekében igényelje Őrszem Kártya figyelő szolgáltatásunkat, mely sikeres és sikertelen kártyahasználatáról is értesítést küld mobiltelefonjára.

Reklamáció

Amennyiben a termékkel vagy fizetéssel kapcsolatos problémája akad, először az internetes kereskedővel, annak panaszkezelési részlegével vegye fel a kapcsolatot, csak ezután forduljon bankjához.

Szállásfoglaláskor szenteljen különösen nagy figyelmet a határidőknek. Bankkártyás foglaláskor a honlapon feltüntetett határidőig térítésmentesen visszamondhatja foglalását. Amennyiben a határidőig ezt nem teszi meg, és a szolgáltatást nem kívánja igénybe venni, úgy a szállodának jogában áll egy éjszaka – illetve a honlapon meghatározott akár több éjszaka - árának megfelelő összeget számlájára terhelni.

E-mailes, telefonos adatkicsalás (scam)

Szeretnénk felhívni figyelmét arra a visszaélési módra, amely során illetéktelenek e-mailben próbálnak meg Öntől adatokat kicsalni. A kártyatársaságok sem e-mailben, sem telefonon nem keresik meg közvetlenül a kártyabirtokosokat! Bankunk telefonos és e-mailes kapcsolatfelvétel esetén sem kéri be kártyaadatait, titkosításra szolgáló kódjait, így ezeket senkinek se adja ki. Olyan esetekben, melyben arról tájékoztatják, hogy bankkártyájának adatait illetéktelenek megszerezték, semmilyen esetre ne vegye fel ügyfélszolgálatukkal a kapcsolatot az adott telefonszámon, helyette kérjük, haladéktalanul értesítse Bankunkat! 

Erste Visa virtuális kártya - Lakossági ügyfeleink részére

A biztonságos internetes vásárlás érdekében gyakran internetező ügyfeleink számára ideális és biztonságos megoldás a kizárólag interneten használható

Fontos telefonszámok: 

Erste TeleBank
+36 1 298 0222 (lakossági és mikrovállalati ügyfelek részére)
+36 1 298 0223 (vállalati ügyfelek részére)