Tájékoztató az agrár moratóriumról

Feltételek és nyilatkozási lehetőségek

A Kormány 292/2022. (VIII. 8.) Kormány rendeletben fizetési moratóriumot rendelt el a mezőgazdasági gazdálkodók hitel-, kölcsönszerződéseire, és pénzügyi lízingszerződéseire 2022. szeptember 1. és 2023. december 31. között.

A fizetési moratórium célja, hogy a nehéz pénzügyi helyzetbe került mezőgazdasági gazdálkodók (agrárvállalkozás, egyéni vállalkozók és mezőgazdasági őstermelők) számára segítséget nyújtson. A fizetési moratórium fizetési haladékot jelent, tehát a fizetési kötelezettséget a hitelintézet nem engedi el, a moratórium alatt felgyűlt meg nem fizetett tartozásokat a moratórium lejárta után meg kell fizetni.

A hiteltörlesztési moratórium igénybevételéhez alkalmazandó kérelemről szóló 23/2022. (VIII. 8.) AM rendelet 1. számú mellékletben található hivatalos tájékoztatást itt éri el.

Mit kell tennem, ha szeretnék belépni az agrár moratóriumba?

Az agrár moratórium nem automatikus. Ha szeretne belépni, nyilatkoznia kell jogosultságáról.

A nyilatkozatot legkésőbb 2022. szeptember 15-én 24:00 óráig kell beadnia. Ez a dátum jogvesztő, később már nem léphet be az agrár moratóriumba.

Milyen a jogosultsági feltételeknek kell megfelelnem?

Az az adós léphet be az agrár moratóriumba, akinek

(1)    növénytermesztés, állattenyésztés, vadgazdálkodás és kapcsolódó szolgáltatások (TEÁOR: 01 és ÖVTJ: 01), erdőgazdálkodás (TEÁOR: 02 és ÖVTJ: 02), halászat, halgazdálkodás (TEÁOR: 03 és ÖVTJ: 03) szakágazatból származó 2021. évi – az eladott áruk beszerzési értéke nélkül számított – nettó árbevétele eléri a 2021. évi nettó árbevételének 50%-át, vagy

(2)    a hitel célja megfelel az a) pont szerinti valamely szakágazatnak.

Milyen hitelekre vehetem igénybe az agrár moratóriumot?

Azokra a hitel-, kölcsön- és pénzügyi lízing ügyletekre veheti igénybe, amiket 2022. augusztus 31-ig már folyósítottunk Önnek. 

Hogy működik az agrár moratórium?

Ha jogosult és belép az agrár moratóriumba, akkor a moratórium ideje alatt nem kell megfizetnie a tőke, kamat és díj tartozását. A moratórium alatt felhalmozott tartozását majd a moratórium vége után, azaz 2023. december 31 után kell megfizetni. A moratórium időszaka alatt, azaz 2022. szeptember 1. és 2023. december 31. között bármikor dönthet úgy, hogy kilép majd az agrár moratóriumból, de kilépés után már nem lesz lehetősége a visszalépésre.  

Nyilatkozás benyújtása