Fizetési moratórium

2020. március 19. és 2021. szeptember 30. közötti időszakra vonatkozó és minden érintett ügyfelünk számára elérhető hitelkönnyítési intézkedések

2021. június 9-én megjelent a fizetési moratórium hosszabbításáról szóló Kormányrendelet. Ennek értelmében a moratórium változatlan feltételek mellett 2021. szeptember 30-ig tart. Az érintett ügyfeleink számára így 2021. június 30-án automatikusan meghosszabbítjuk a hiteltörlesztések felfüggesztését 2021. szeptember 30-ig. Az oldalon található tájékoztatást ennek megfelelően hamarosan frissítjük!

Legfontosabb információk a moratóriummal kapcsolatban

 • A Kormány 2020. tavaszán fizetési moratóriumot vezetett be, ami eredetileg 2020. március 19. és 2020. december 31. közötti időszakra szólt, ez a moratórium első szakasza (Moratórium1), amit minden ügyfelünknek a 2020. március 18-án már fennálló és folyósított hitelére automatikusan beállítottunk.
 • A fizetési haladék első szakasza véget ért, aminek értelmében elvégeztük a Moratórium1 lezárásával kapcsolatos elszámolást.
 • A 2020. évi LVIII. törvény alapján a Moratórium1-ben érintett szerződések a jogszabály erejénél fogva módosulnak.
 • Az elszámolásról, illetve a szerződésmódosulásról levél útján tájékoztatjuk ügyfeleinket.
 • A Kormány 2020. december 19-i bejelentése alapján a hiteltörlesztési moratóriumot 2021. június 30-ig meghosszabbította, így minden érintett ügyfelünk számára az utolsó moratóriumi státuszát automatikusan meghosszabbítottuk.

Hiteltörlesztés folytatása a Moratóriumban

A hiteltörlesztés folytatásához Önnek nyilatkoznia kell.

Felhívjuk figyelmét, hogy 2021. január 1-től a 2020. december 31-ig tett utolsó nyilatkozata lesz az érvényes! Ha korábban nem nyilatkozott, de hiteleit nem fizetette, akkor 2020. március 19-én a törvény erejénél fogva automatikusan moratóriumba vontuk hiteleit.

Ha 2021. január 1-től a jelenleg is érvényben lévő moratóriumi státuszát folytatni szeretné, akkor Önnek nincs teendője! Aktuális moratóriumi státuszát az internetbankban vagy moratóriumi kivonatán ellenőrizheti.

Ha jelenlegi moratóriumi státuszán változtatni szeretne, akkor ezt kérjük, az alábbi csatornák valamelyikén jelezze nekünk:

Ha szeretne kilépni a moratóriumból, akkor nyilatkozzon online!

 

Ha a 2020. március 18-án már folyósított hiteleivel szeretne visszalépni a moratóriumba, akkor nyilatkoznia szükséges.

Ha Ön több hiteltermékkel rendelkezik, és ezek esetében eltérően kíván nyilatkozni, termékenként is nyilatkozhat.

Ha a későbbiekben mégis úgy dönt, hogy élni kíván a hiteltörlesztés felfüggesztésével, megtett nyilatkozatát a fizetési moratórium időtartama alatt módosíthatja.

Felhívjuk figyelmét, hogy a korábbi tájékoztatásunkkal ellentétben a Moratórium2 beállításához szükséges nyilatkozattételre és jogosultság igazolására a továbbiakban nincs szükség!

Ha Ön a hitelfizetésének felfüggesztése mellett dönt, kérjük, vegye figyelembe a megváltozott törlesztési futamidőt és feltételeket! A hiteltörlesztési könnyítés igénybevételét azoknak az ügyfeleinknek ajánljuk, akinek alapvetően megváltoztak törlesztési lehetőségei és ezért ez valós segítséget jelenhet számukra.

Nyilatkozat benyújtása

Online

Nyilatkozati weboldalunkon gyorsan és egyszerűen beállíthatja moratóriumi státuszát, vagyis nyilatkozhat a belépésről, kilépésről vagy a visszalépésről is, amennyiben időközben fizetési nehézségei keletkeznének.

Telefonon

Hívja az Erste TeleBankot a +36 1 298 0222 számot hétfőtől-péntekig 7-21 óra között!

Bankfiókban

Nyilatkozatát személyesen bármelyik bankfiókunkban benyújthatja.

A járvány helyzetre tekintettel kérjük, hogy ügyintézése során az online nyilatkozást részesítse előnyben. Látogatása előtt mindig tájékozódjon aktuális nyitvatartásunkról és használja online időpontfoglalónkat!

Ha hitelügyletében adóstárs is szerepel, akkor a fizetési szándékról az adott hitelre vonatkozóan bármelyik szereplő nyilatkozhat és mindig a legfrissebb nyilatkozat alapján történik a fizetési szándék, azaz a moratóriumi státusz beállítása.

A fizetési moratórium működéséről szóló általános információk

A 47/2020. (III. 18.), valamint a 62/2020. (III.24.) Korm. rendeletek a 2020. március 18-án már fennálló és folyósított lakossági, kisvállalkozói és vállalati hitelek, kölcsön illetve lízingszerződések visszafizetése kapcsán fizetést könnyítő intézkedéseket, fizetési moratóriumot vezetettek be.

A fizetési moratórium első szakaszában, 2020. március 19. és 2020. december 31. között a lakossági hitel-, kölcsön-, lízingszerződések, illetve munkáltatói kölcsönök esetében automatikusan, a jogszabály alapján, a kölcsön tőke-, kamat- és díj megfizetésére fizetési haladékot biztosítottunk.

A 2020. évi CVII. törvény, a Kormány 2020. december 19-i bejelentése alapján, a hiteltörlesztési moratóriumot 2021. január 1-től 2021. június 30-ig, a moratórium második szakaszára, meghosszabbította.

Ennek megfelelően az érintett ügyfeleink 2020. december 31-én érvényes moratóriumi státuszát automatikusan meghosszabbítottuk 2021. június 30-ig!

Felhívjuk ügyfeleink figyelmét, hogy a moratórium fizetési haladékot jelent, tehát a fizetési kötelezettsége nem kerül elengedésre, azt a moratórium lejárta után kell majd teljesítenie. A fizetési moratórium célja, hogy a nehéz pénzügyi helyzetbe került ügyfeleink számára valós segítséget nyújtson.

FIX (határozott) futamidejű hitelekre és kölcsönök esetében:

 • Személyi kölcsön,
 • Jelzáloghitel (beleértve piaci feltétellel nyújtott lakáshitelek, állami kamattámogatott jelzáloghitelek, szabad felhasználású jelzáloghitelek),
 • Lakástakarék által nyújtott jelzáloghitel,
 • Babaváró hitel,
 • Munkáltatói kölcsön,
 • Lízingszerződés (autólízing, autóhitel, ingatlanlízing),
 • Lombardhitel,
 • Hitelkártya részletfizetési szolgáltatások.

Nem FIX (határozatlan) futamidejű hitelek esetében:

 • Hitelkártya,
 • Folyószámla hitelkeret.

Felhívjuk figyelmét, hogy 2020. március 18-át követően létrejött tartozás nem tartozik a fizetési moratórium hatálya alá, azt a megszokott módon kell kiegyenlítenie!

FIX (határozott) futamidejű hitelek és kölcsönök esetén:

 • A fizetési moratórium ideje alatt felhalmozódott kamatot és a tőketartozást a moratórium lejárta, 2021. június 30. után egyenlő részletekben kell megfizetnie.
 • Összesítjük a moratórium ideje alatt keletkezett kamatait és egyéb díjait, majd a futamidőt meghosszabbítjuk úgy, hogy havi törlesztő részlete ne emelkedjen.
 • Hitelszerződésének futamideje legalább a fizetési moratórium idejével meghosszabbodik.
 • A visszafizetés további részleteiről a fizetési moratórium lejártát követően külön elszámolásban tájékoztatjuk ügyfeleinket.

Nem FIX (határozatlan) futamidejű hitelek/kölcsönök esetén:

 • A tőke- és díjtartozás a fizetési moratórium lejárta után válik esedékessé,
 • A fizetési haladék alatt felgyűlt kamat a moratórium lejárta után válik esedékessé és 12 havi egyenlő részletben kell majd megfizetnie,
 • A visszafizetés további részleteiről a fizetési moratórium lejártát követően külön elszámolásban tájékoztatjuk.

Törlesztésvédelmi biztosítások (PPI) díjára nem vonatkozik a fizetés moratórium. A hiteleinkhez kapcsolódó törlesztésvédelmi biztosítások, nem várt, meghatározott események alkalmával segítenek a hitele törlesztésében. A törlesztésvédelmi biztosítások havi díja a moratórium ideje alatt is beszedésre kerülnek, hogy a biztosítás folytonos legyen a szerződésben foglalt biztosítási káreseményekre, például a keresőképesség elvesztésére.

Felhívjuk ügyfeleink figyelmét, hogy a törlesztésvédelmi biztosításaink feltételeiben nincs kizárva a koronavírus miatti káresemény!

Életbiztosítással kombinált jelzáloghitel (unit-linked) esetén a biztosítás díjára nem vonatkozik a moratórium, a díjfizetési kötelezettség a fizetési moratórium alatt változatlanul fennáll.

2021. június 30-ig bármikor dönthet úgy, hogy folytatja hitele törlesztését erre vonatkozó szándékát jelezheti nyilatkozat benyújtásával.

Felhívjuk viszont figyelmét, hogy a Moratórium első szakasza 2020. december 31-én lejárt. Ennek értelmében a Moratórium1 lezárásával kapcsolatos elszámolást elvégeztük minden érintett ügyfelünk esetében. A 2020. évi LVIII. törvény alapján a Moratórium1-ben érintett szerződések a jogszabály erejénél fogva módosulnak. Ha Ön 2021. január 1. után úgy dönt, hogy szeretne kilépni a Moratóriumból, akkor a Moratórium1 lezárását követően módosult szerződéses feltételek szerint fizetheti tovább hiteleit. A Moratórium1 elszámolásáról és ezáltal a hiteleit érintő szerződésmódosulásról postai levélben értesítjük, 2021. január 31-ig. 

2020. március 18-án már folyósított hitelei esetében bármikor dönthet úgy, hogy mégis kéri a fizetési haladékot 2021. június 30-ig, ehhez nyilatkoznia szükséges. 

Azoknak az ügyfeleinknek a hitelét, akik 2020. március 19. és 2020. december 31. között részt vettek a moratórium első szakaszában, a jogszabályban előírtaknak megfelelően, 2020. december 31. után a moratórium ideje alatt felgyűlt tartozásukat elszámoljuk és újraütemezzük.

Tájékoztatjuk, hogy hitelszerződése a 2020. évi LVIII. törvényben foglaltak alapján, a jogszabályi előírásoknak megfelelően és az elszámolás figyelembevétel módosul. A szerződés módosulásával kapcsolatban Önnek nincs teendője.

Lakossági folyószámlahitel

 • Ha nem nyilatkozott arról, hogy szeretné folytatni Folyószámlahitelének fizetését a 2020. március 18. 24:00-kor fennálló folyószámlahitel tartozását automatikusan a fizetési moratórium hatálya alá vontuk.
 • Folyószámlahiteléhez egy moratóriumi számlát nyitottunk és a lakossági folyószámlájáról a 2020.03.18-án 24:00 órakor fennálló tőke-, kamat és díj tartozást átvezettük a moratóriumi számlájára. Lakossági folyószámlán a tőketartozás összegét zároltuk.
 • A 2021. június 30-ig meghosszabbított hiteltörlesztési moratóriumba minden érintett ügyfelünk az 2020. december 31-i moratóriumi státuszával és záró egyenlegével lépett át a moratórium második szakaszába.
 • A moratóriumi tartozását moratóriumi számláján tartjuk nyilván, a tartozásáról havonta kivonatot küldünk, amit az az internetbanki és mobilalkalmazási felületeken is megtekinthet.
 • A moratóriumi tartozás a Lakossági Hitel Hirdetmény 2.sz. melléklete szerinti folyószámlahitel ügyleti kamattal kamatozik a moratórium időszaka alatt is, amely növeli az Ön tartozását.
 • A kamat-, tőke- és díjfizetési kötelezettségei 2021. június 30-át követően válnak esedékessé.
 • A felhalmozódott kamatot 2021. június 30. után egyenlő részletekben kell majd megfizetnie.
 • A moratórium első szakaszának végét követően, a 2020.12.31 záró egyenlegéről, és az ezzel kapcsolatos elszámolásról 2021 januárban postai levélben küldünk Önnek részletes tájékoztatást.
 • A 2020. március 18-án már folyósított kölcsönök esetében minden ügyfelünk számára hitelenként nyitottunk egy, kizárólag hiteltörlesztésre szolgáló, moratóriumi számlát.
 • A moratóriumi számlájára a fizetési moratórium ideje alatt folyószámlájáról bármikor bankon belüli átvezetéssel törleszthet, így nyilatkozat tétel nélkül is lehetősége van tartozását csökkenteni anélkül, hogy kilépne a fizetési moratóriumból.
 • Amennyiben 2020.12.31 napján vagy azt megelőzően lépett ki a fizetési moratóriumból, a moratóriumi számlán nyilvántartott felgyűlt kamatot 12 havi egyenlő részletben szedjük be lakossági folyószámlájáról, minden hónap 15. napján. Ha a kamat összege 1.000 Ft vagy annál kevesebb, akkor azt egy összegben szedjük be lakossági folyószámlájáról. A kamattartozás összege a Moratórium alá vont kamattartozást és a Moratórium alatt felgyűlt kamattartozást is tartalmazza.
 • Ha 2020. december 31. után nyilatkozik arról, hogy kilép a Moratóriumból a moratóriumi számlán nyilvántartott tartozás összegét visszavezetjük a lakossági folyószámlájára a nyilatkozás napjával. Kiléphet úgy is, hogy a moratóriumi számláján lévő tartozását teljes összegben, bankon belüli átvezetéssel kiegyenlíti. A fizetési haladék alatt felgyűlt kamat a moratórium lejárta után válik esedékessé és 12 havi egyenlő részletben kell majd megfizetnie. Kérheti a felgyűlt kamatok elszámolását 2021. június 30. előtt is. Ezután a fizetési moratóriumba nem lesz lehetősége visszalépni.

Lakossági Hitelkártya

 • Ha nem nyilatkozott arról, hogy szeretné folytatni hitelkártya tartozásának fizetését, a 2020. március 18. 24:00-kor fennálló kihasznált hitelkártya egyenlegét, beleértve élő hitelkártya részletfizetési szolgáltatásait automatikusan a fizetési moratórium hatálya alá vontuk. Hitelkártyájához moratóriumi számlát nyitottunk és a 2020. március 18-án 24:00 órakor fennálló tőke-, kamat és díj tartozást átvezettük a moratóriumi számlájára, beleértve a hitelkártya részletfizetési szolgáltatásokból származó tartozását is. A részletfizetési szolgáltatás esedékes tartozásai nem kerülnek elszámolásra.
 • A 2021. június 30-ig meghosszabbított hiteltörlesztési moratóriumba minden érintett ügyfelünk az 2020. december 31-i moratóriumi státuszával és záró egyenlegével lépett át a moratórium második szakaszába.
 • A moratóriumi tartozását moratóriumi számláján tartjuk nyilván, a tartozásáról havonta kivonatot küldünk, amit az internetbanki és mobilalkalmazási felületeken is megtekinthet. A moratóriumi számlájáról havonta levélben küldünk kimutatást.
 • A moratóriumi tartozás a Lakossági Hitelkártya Hirdetmények szerinti hitelkártya ügyleti kamattal kamatozik (a részletfizetési szolgáltatásokra a részletfizetési szolgáltatás kamata vonatkozik) a moratórium időszaka alatt is, amely növeli az Ön tartozását.
 • A havi törlesztés minimum összeg számítási módja nem változik, a felhalmozott kamatot a 2021. június 30. után egyenlő részletekben kell majd megfizetni.
 • Hitelkártya részletfizetési szolgáltatások esetén a fizetési moratórium után a futamidőt automatikusan meghosszabbítjuk úgy, hogy a fizetendő törlesztőrészlet ne emelkedjen, ugyanakkor a futamidő végéig a fizetési haladék alatt felhalmozott kamat is megfizetésre kerüljön.
 • A 2021. június 30. előtt lejáró részletfizetési szolgáltatások futamideje is automatikusan meghosszabbodik 2021. június 30-ig, illetve a 2020. március 19. és a részletfizetési szolgáltatás eredeti lejárata közötti időszakkal.
 • Felhívjuk ügyfeleink figyelmét, hogy a 2020. március 19-e utáni tartozás - beleértve például: havi számlavezetési díjat és a kártya éves díját - továbbra is fizetési kötelezettséggel jár, melyet az eddig megszokott módon rendezhet.
 • A moratórium első szakaszának végét követően, a 2020.12.31 záró egyenlegéről, és az ezzel kapcsolatos elszámolásról 2021 januárban levélben küldünk Önnek részletes tájékoztatást.
 • A moratóriumi számlájára a fizetési moratórium ideje alatt bármikor átutalhat vagy befizethet, így nyilatkozat tétel nélkül is lehetősége van tartozását részben vagy egészben rendezni anélkül, hogy a kilépne a fizetési moratóriumból.
 • Ha részletfizetési szolgáltatásból származó tartozását szeretné csökkenteni, ez esetben az Erste TeleBankon bejelentett előtörlesztési kérésként tudjuk befogadni.
 • A moratóriumi számlára történő befizetések a részletfizetési szolgáltatások helyzetét nem befolyásolják, azok továbbra is a moratórium hatálya alatt maradnak, ellentétes nyilatkozat megtételéig.

Amennyiben 2021. december 31-ig vagy azt megelőzően kilépett a fizetési moratóriumból hitelkártya szerződésével:

 • A hitelkártya moratóriumi számlán nyilvántartott felgyűlt kamatot 12 havi egyenlő részletben minden fordulónapon kiterheljük hitelkártya számlájára. Ezzel egyidejűleg a Moratóriumi számlán fennálló kamattartozást csökkentjük.
 • Ha a kamat összege 1.000 Ft vagy annál kevesebb, akkor azt egy összegben számoljuk el. A kamattartozás összege a Moratórium hatálya alá vont kamattartozást és a 2020. március. 19. és 2020. december 31. között felgyűlt kamattartozást is tartalmazza.
 • 2021. január 1-től a megszokott módon terheljük a részletfizetési szolgáltatás aktuális törlesztő részletét. Hitelének futamidejét meghosszabbítjuk úgy, hogy törlesztőrészlete nem változik.

Ha 2020. december 31. után nyilatkozik arról, hogy kilép a Moratóriumból:

 • A moratóriumi számlán nyilvántartott tartozás összegét fordulónapján visszavezetjük hitelkártya számlájára. Kiléphet úgy is, hogy a moratóriumi számláján lévő tartozását teljes összegben kiegyenlíti. A fizetési haladék alatt felgyűlt kamat a moratórium lejárta után válik esedékessé és 12 havi egyenlő részletben kell majd megfizetnie. Kérheti a felgyűlt kamatok elszámolását 2021. június 30. előtt is. Ezután a fizetési moratóriumba nem lesz lehetősége visszalépni.
 • Ha rendelkezik részletfizetési szolgáltatással, úgy annak elő- vagy végtörlesztését hitelkártya számláján rendezheti Erste TeleBankon történő bejelentését követően.
 • Felhívjuk figyelmét, amennyiben korábban jelezte, hogy nem kíván élni a fizetési moratóriummal, de a hitelkártya számláján a moratórium hatálya alá eső tartozást még nem egyenlítette ki teljes mértékben, és a hitelkártya havi minimum visszafizetendő összegét fizetési határidőig nem, vagy nem teljes összegben rendezi, akkor hitelét automatikusan a fizetési moratórium alá vonjuk.

Személyi kölcsön

 • Ha nem nyilatkozott arról, hogy szeretné folytatni személyi kölcsön tartozásának fizetését, a 2020. március 18. 24:00-kor fennálló tartozása fizetési moratóriumban van és ennek megfelelően mentesül a tőke, kamat, díj megfizetése alól. A nem teljesített kamata és díja összegével a tőketartozása nem növekszik, késedelmi kamatot nem számítunk fel.
 • A fennálló tartozását a továbbiakban a moratóriumi számláján tartjuk nyilván, a tartozásáról havonta kivonatot küldünk, amit az internetbanki és mobilalkalmazási felületeken is megtekinthet.
 • A 2020. március 18-án 24:00 órakor fennálló lejárt tartozása szintén a fizetési moratórium hatálya alatt áll, ha azt még időközben nem rendezte, így ezekre a késedelmes tételekre sem számolunk további késedelmi kamatot a fizetési moratórium ideje alatt. A késedelmes napok száma is változatlan marad a fizetési haladék kezdetétől. További részletes tájékoztatást a „Késedelmes fizetések” fejezetben talál.
 • A fizetési moratórium ideje alatt felgyűlt és meg nem fizetett kamatát és díjtartozását a 2021. június 30. után szükséges majd törlesztenie.
 • A fizetési haladék lejárta után a felhalmozott kamat és díj tartozását egyenlő részletekre osztjuk és hozzáadjuk esedékes törlesztőrészleteihez úgy, hogy futamidejét meghosszabbítjuk, hogy havi törlesztőrészlete ne emelkedjen az eredeti szerződésben meghatározotthoz képest.
 • Ha szerződése 2020. március 19. és 2021. június 30. között jár le, futamideje legalább 2021. június 30-ig meghosszabbodik.
 • A moratóriumi számlájára a fizetési moratórium ideje alatt bármikor átutalhat vagy befizethet, így nyilatkozat tétel nélkül is lehetősége van tartozását részben vagy egészben rendezni anélkül, hogy a kilépne a fizetési moratóriumból.
 • A moratóriumi számlára érkező befizetések elsődlegesen - a moratóriumi időszak előttről hozott, illetve a moratórium alatt meg nem fizetett - felgyűlt tartozást csökkenthetik.
 • Ha nincs felgyűlt tartozása a moratóriumi számlára érkező további befizetéseket, az eredeti szerződés szerint esedékes havi törlesztőrészletek elszámolására fordítjuk.
 • Ha nincs felgyűlt tartozása és a moratóriumi számlára befizetett összeg nem éri el a teljes havi törlesztés mértékét, a befizetett összeget– díj, kamat, tőke – sorrendben számoljuk el az adott havi törlesztőrészletére.
 • Ha nincs felgyűlt tartozás és a befizetés meghaladja az esedékes havi törlesztés mértékét, úgy azt a következő havi törlesztőrészlet elszámolásához használjuk fel
 • A Polgári Törvénykönyv szerinti elszámolási sorrendet tartjuk azzal, hogy ha nincs felhalmozott tartozása, a befizetését kizárólag a jövőbeni tartozásra fordítjuk. Ha korábbi időszakról hozott tartozása van, illetve ha a fizetési moratórium ideje alatt halmozódott fel tartozás, akkor a fentiekben leírtak szerint történik az elszámolás.
 • A törlesztőrészlet szerződéses feltételek szerinti befizetése vagy átutalása a nyilatkozat megtétele nélkül is azt jelenti, hogy nem kíván élni a fizetési moratóriummal.
 • A Moratórium első szakasza 2020. december 31-én lejárt. Ennek értelmében a Moratórium1 lezárásával kapcsolatos elszámolást elvégeztük minden érintett ügyfelünk esetében. A 2020. évi LVIII. törvény alapján a Moratórium1-ben érintett szerződések a jogszabály erejénél fogva módosulnak. Ha Ön 2021. január 1. után úgy dönt, hogy szeretne kilépni a Moratóriumból, akkor a Moratórium1 lezárását követően módosult szerződéses feltételek szerint fizetheti tovább hiteleit. A Moratórium1 elszámolásáról és ezáltal a hiteleit érintő szerződésmódosulásról postai levélben értesítjük, 2021. január 31-ig. Ezután a hitel törlesztése újra esedékessé válik és a soron következő esedékességtől ismételten fizetnie kell, ezért kérjük, gondoskodjon annak rendezéséről és a törlesztés fedezetének biztosításáról.
 • Felhívjuk a moratóriumból kilépett, hitelét törleszteni kívánó ügyfeleink figyelmét, hogy technikai okok miatt, nem tudjuk biztosítani a nem Erste Banknál vezetett folyószámláról indított beszedési megbízások teljesítését. Amennyiben nem szeretne élni a fizetési moratóriummal és korábban ezzel a fizetési móddal rendezte tartozását, kérjük a moratórium ideje alatt az esedékességkor, az aktuális törlesztőrészletet befizetéssel vagy átutalással tegye meg!
 • A külső banki beszedési megbízással rendelkező ügyfeleknek az esedékesség napján SMS-ben emlékeztetőt küldünk. A szolgáltatás újraindításáról külön értesítést fogunk küldeni.

Jelzáloghitel, babaváró hitel, munkáltatói kölcsön

 • Ha nem nyilatkozott arról, hogy szeretné folytatni hitelének törlesztését, a 2020. március 18. 24:00-kor fennálló tartozása fizetési moratóriumban van és ennek megfelelően mentesül a tőke, kamat, díj megfizetése alól.
 • A Babaváró hitelek esetén nem kell megfizetnie a kezességvállalási díjat sem.
 • A fennálló tartozását a továbbiakban a moratóriumi számláján tartjuk nyilván, a tartozásáról havonta kivonatot küldünk, amit az internetbanki és mobilalkalmazási felületeken is megtekinthet.
 • A 2020. március.18-án 24:00 órakor fennálló lejárt tartozása szintén a fizetési moratórium hatálya alatt áll, ha azt még időközben nem rendezte, így ezekre a késedelmes tételekre sem számolunk további késedelmi kamatot a fizetési moratórium ideje alatt. A késedelmes napok száma is változatlan marad a fizetési haladék kezdetétől. További részletes tájékoztatást a „Késedelmes fizetések” fejezetben talál.
 • A fizetési moratórium ideje alatt felgyűlt és meg nem fizetett kamatát és díjtartozását a 2021. június 30. után szükséges majd törlesztenie.
 • A fizetési haladék lejárta után a felhalmozott kamat és díj tartozását egyenlő részletekre osztjuk és hozzáadjuk esedékes törlesztőrészleteihez úgy, hogy futamidejét meghosszabbítjuk, hogy havi törlesztő részlete ne emelkedjen az eredeti szerződésben meghatározotthoz képest.
 • Ha szerződése 2020. március 19. és 2021. június 30. között jár le, futamideje legalább 2021. június 30-ig meghosszabbodik.
 • A moratóriumi számlájára a fizetési moratórium ideje alatt bármikor átutalhat vagy befizethet, így nyilatkozat tétel nélkül is lehetősége van tartozását csökkenteni anélkül, hogy a kilépne a fizetési moratóriumból.
 • A moratóriumi számlára érkező befizetések elsődlegesen - a moratóriumi időszak előttről hozott, illetve a moratórium alatt meg nem fizetett - felgyűlt tartozást csökkenthetik.
 • Ha nincs felgyűlt tartozása a moratóriumi számlára érkező további befizetéseket, az eredeti szerződés szerint esedékes havi törlesztőrészletek elszámolására fordítjuk.
 • Ha nincs felgyűlt tartozása és a moratóriumi számlára befizetett összeg nem éri el a teljes havi törlesztés mértékét, a befizetett összeget– díj, kamat, tőke – sorrendben számoljuk el az adott havi törlesztőrészletére.
 • Ha nincs felgyűlt tartozása és a befizetés meghaladja az esedékes havi törlesztés mértékét, úgy azt a következő havi törlesztőrészlet elszámolásához használjuk fel.
 • A Polgári Törvénykönyv szerinti elszámolási sorrendet tartjuk azzal, hogy ha nincs felhalmozott tartozása, a befizetését kizárólag a jövőbeni tartozásra fordítjuk. Ha korábbi időszakról hozott tartozása van, illetve ha a fizetési moratórium ideje alatt halmozódott fel tartozás, akkor a fentiekben leírtak szerint történik az elszámolás.
 • Felhívjuk figyelmét, hogy a törlesztőrészlet szerződéses feltételek szerinti befizetése vagy átutalása a nyilatkozat megtétele nélkül is azt jelenti, hogy nem kíván élni a fizetési moratóriummal.
 • A Moratórium első szakasza 2020. december 31-én lejárt. Ennek értelmében a Moratórium1 lezárásával kapcsolatos elszámolást elvégeztük minden érintett ügyfelünk esetében. A 2020. évi LVIII. törvény alapján a Moratórium1-ben érintett szerződések a jogszabály erejénél fogva módosulnak. Ha Ön 2021. január 1. után úgy dönt, hogy szeretne kilépni a Moratóriumból, akkor a Moratórium1 lezárását követően módosult szerződéses feltételek szerint fizetheti tovább hiteleit. A Moratórium1 elszámolásáról és ezáltal a hiteleit érintő szerződésmódosulásról postai levélben értesítjük, 2021. január 31-ig.
 • Ezután a hitel törlesztése újra esedékessé válik és a soron következő esedékességtől ismételten fizetnie kell, ezért kérjük, gondoskodjon annak rendezéséről és a törlesztés fedezetének biztosításáról.

Lakástakarék által nyújtott jelzáloghitel 

 • Ha nem nyilatkozott arról, hogy szeretné folytatni törlesztését, akkor a 2020. március 18. 24:00-kor fennálló tartozása fizetési moratóriumban van és ennek megfelelően mentesül a tőke, kamat megfizetése alól, valamint az áthidaló kölcsönhöz kapcsolódó megtakarításra, illetve annak számlavezetési díjára is vonatkozik a fizetési haladék, így ezek szintén 2021. június 30. után válnak esedékessé. Ebben az esetben az állami támogatás lehívásának lehetősége meghosszabbodik.
 • Ezután a Lakástakarék nem indít beszedést az esedékes havi tőke, kamat megfizetésére és az áthidaló kölcsönhöz kapcsolódó havi megtakarítás és megtakarításhoz kapcsolódó számlavezetési díj összegére sem. Ebben az időszakban a hitel teljesítése kizárólag a kölcsön törlesztésére kijelölt központi számlán keresztül lehetséges.
 • A moratóriumi tartozásáról havonta kivonatot küldünk.
 • 2020. március 18-án 24:00 órakor fennálló lejárt tartozása szintén a fizetési moratórium hatálya alatt áll, amennyiben azt még időközben nem rendezte, így ezekre a késedelmes tételekre sem számolunk további késedelmi kamatot a fizetési haladék ideje alatt. A késedelmes napok száma is változatlan marad a moratórium kezdetétől. További részletes tájékoztatást a Késedelmes fizetések fejezetben talál.
 • A fizetési moratórium ideje alatt felgyűlt és meg nem fizetett kamatát 2021. június 30. után szükséges majd törlesztenie 2021. júliustól a beszedések az eredeti szerződés feltételei szerint fognak teljesülni.
 • A fizetési haladék lejárta után Lakáskölcsön esetén a felhalmozott kamat tartozását egyenlő részletekre osztjuk és hozzáadjuk esedékes törlesztőrészleteihez úgy, hogy futamidejét meghosszabbítjuk, ezzel havi törlesztő részlete ne emelkedjen az eredeti szerződésben meghatározotthoz képest.
 • Áthidaló és Azonnali áthidaló kölcsön esetén a megtakarítási futamidő, és az állami támogatásra való jogosultság a meg nem fizetett vállalt havi megtakarítás függvényében meghosszabbodhat. A moratórium alatt felhalmozott kamat tartozás a megtakarítás lejártát és betörlesztését követően, egyenlő részletekben kerül megfizetésre, úgy hogy ez a havi összeg a megtakarítás betörlesztése előtti hitelkamat és vállalt megtakarítás, valamint számlavezetési díj együttes összegét ne haladja meg
 • Ha szerződése 2020. március 19. és 2021. június 30. között jár le, futamideje legalább 2021. június 30-ig meghosszabbodik.
 • A moratórium ideje alatt a moratóriumi tartozás megfizetésére kijelölt központi számlára történő átutalással vagy befizetéssel, nyilatkozat tétel nélkül is bármikor lehetősége van tartozását részben vagy egészben rendezni, így a moratórium alatt nyilvántartott tartozásának összege csökken, anélkül, hogy a kilépne a fizetési moratóriumból.
 • A befizetések elsődlegesen - a moratóriumi időszak előttről hozott, illetve a moratórium alatt meg nem fizetett - felgyűlt tartozást csökkenthetik.
 • Áthidaló kölcsön és Azonnali áthidaló kölcsön esetén lehetősége van a megtakarítást is fizetni egyedi átutalással, pénztári befizetéssel a megtakarítás megfizetésére kijelölt központi számlán keresztül. Ebben az esetben a beérkező összeget először a számlavezetési díjelmaradások rendezésére, majd utána az adott megtakarítási éven belül legkorábban esedékes megtakarítására fordítjuk. A szerződés szerinti betét megfizetése után az állami támogatás is lehívásra kerül.
 • Ha nincs felgyűlt tartozása, a központi számlára érkező befizetéseket először az eredeti szerződés szerint esedékes havi törlesztő-részleteket, megtakarítások, számlavezetési díjak elszámolására fordítjuk.
 • Ha nincs felgyűlt tartozása és a központi számlára befizetett összeg nem éri el a kölcsön teljes havi törlesztés mértékét, úgy a befizetett összeget részben számoljuk el a kölcsön adott havi kamatának törlesztésére.
 • Ha nincs felgyűlt tartozása és a befizetés meghaladja az esedékes havi törlesztés mértékét, úgy azt a következő havi törlesztőrészlet elszámolásához használjuk fel.
 • A Polgári Törvénykönyv szerinti elszámolási sorrendet tartjuk azzal, hogy ha nincs felhalmozott tartozása, a befizetését kizárólag a jövőbeni tartozásra fordítjuk. Ha korábbi időszakról hozott tartozása van, illetve ha a fizetési moratórium ideje alatt halmozódott fel tartozás, akkor elsődlegesen ezek elszámolása történik meg.
 • A törlesztőrészlet szerződéses feltételek szerinti befizetése vagy átutalása a nyilatkozat megtétele nélkül is azt jelenti, hogy nem kíván élni a fizetési moratóriummal a befizetésre kerülő összeg erejéig.
 • A moratórium első szakasza 2020. december 31-én lejárt. Ennek értelmében a Moratórium1 lezárásával kapcsolatos elszámolást elvégeztük minden érintett ügyfelünk esetében. A 2020. évi LVIII. törvény alapján a Moratórium1-ben érintett szerződések a jogszabály erejénél fogva módosulnak. Ha Ön 2021. január 1. után úgy dönt, hogy szeretne kilépni a moratóriumból, akkor a Moratórium1 lezárását követően módosult szerződéses feltételek szerint fizetheti tovább hiteleit. A Moratórium1 elszámolásáról és ezáltal a hiteleit érintő szerződésmódosulásról postai levélben értesítjük, 2021. január 31-ig.
 • Ezután a hitel törlesztése újra esedékessé válik és a soron következő esedékességtől ismételten fizetnie kell, ezért kérjük, gondoskodjon annak rendezéséről és a törlesztés fedezetének biztosításáról.
 • Ha Ön nyilatkozott arról, hogy tovább szeretné fizetni kölcsönét az eredeti szerződéses feltételei szerint, de a moratórium alatt mégis élni kíván a fizetési haladék lehetőségével, akkor ezt a moratórium ideje alatt, azaz 2021. június 30-ig bármikor megteheti. Ha nem fizeti meg soron következő esedékes törlesztőrészletét, akkor annak ellenére se alkalmazzuk a fizetési késedelem következményeit, ha ezt nem jelezte külön nyilatkozatba számunkra:
  • Amennyiben esedékességkor nem, vagy nem teljes összegben áll rendelkezésre a szerződésben megjelölt lakossági bankszámláján vagy a moratóriumi számláján az aktuális törlesztő összege, akkor automatikusan fizetési moratórium szabályai lépnek életbe az aktuális és a jövőbeli törlesztők esetében is.
  • Amennyiben esedékességkor teljes összegben rendelkezésre áll a szerződésben megjelölt lakossági bankszámlán az esedékes törleszőrészlet összege, és azt szeretné, hogy ezt az összeget ne vonjuk le, mindenképpen időben nyilatkozatot kell tennie! A nyilatkozat benyújtása után a moratórium szabályai lépnek életbe az aktuális és a jövőbeli törlesztők esetében is.

Gépjármű-finanszírozási hitel, pénzügyi lízing, ingatlanlízing

 • Ha Ön nem nyilatkozott arról, hogy szeretné folytatni gépjármű- finanszírozási hitel, pénzügyi lízing, vagy ingatlanlízing törlesztését, akkor fizetési moratóriumban van mindaddig, amíg erről nem nyilatkozik, vagy befizetéssel nem jelzi fizetési szándékát.
 • A fizetési moratóriumban mentesül a tőke-, kamat fizetési kötelezettség teljesítése alól.
 • A moratórium hatálya alá tartozó törlesztő részletekről, lízingdíjakról a szokásos havi fizetési értesítőt, illetve számlát nem állítjuk ki, és a csoportos beszedési megbízással történő beszedéseket is felfüggesztettük.
 • A fizetési moratórium nem terjed ki a tovább számlázott költségekre. Ilyenek például a havi biztosítási díj, az építményadó és a csekkfeldolgozási díj. A biztosítási díjat és az építményadót a szerződés eredeti feltételeinek megfelelően számlázzuk ki, és az esedékességig kérjük, gondoskodjon a befizetésről!
 • A csekkfeldolgozási díjakat a moratórium lejárta után esedékessé váló törlesztőrészletekkel együtt kell majd kiegyenlíteni.
 • A fizetési moratórium ideje alatt meg nem fizetett kamatokat a fizetési moratórium lejártát követően, 2021. június 30. után, az esedékessé váló törlesztő részletek/lízingdíjak mellett, havonta egyenlő részletekben kell majd teljesíteni.
 • Szerződésének futamideje legalább a fizetési moratórium idejével meghosszabbodik. A moratórium lejártát követően a futamidő úgy hosszabbodik meg, hogy a szerződés feltételeinek aktuálisan megfelelő törlesztőrészletnél ne legyen magasabb a havonta fizetendő összeg.
 • Ha szerződése 2020. március 19. és 2021. június 30. között jár le, futamideje legalább 2021. június 30-ig meghosszabbodik.
 • Kivételt képeznek a kamatmentes részletfizetések, ahol sem a fizetendő összeg, sem a futamidő nem változik.
 • A tartozás pontos összegéről, a moratórium alatt meg nem fizetett kamatok és esetleges díjak visszafizetéséről a moratórium lejártát követően részletesen tájékoztatjuk ügyfeleinket.
 • Felhívjuk figyelmét, hogy vizsgálja felül a korábban beállított állandó átutalási megbízásait, mert a havi törlesztésnek megfelelő összegű befizetést szerződés szerinti teljesítésnek tekintjük és törlesztésként könyveljük el. Ha szerződés szerint törleszti hitelét, automatikusan kilép a fizetési moratóriumból.
 • Ha kilépés nélkül kívánja csökkenteni a tartozását, akkor azt külön írásban tett nyilatkozat alapján, előtörlesztésként teheti meg.
 • Ebben az esetben a befizetésből elsőként a moratórium alatt felgyűlt kamatot és díjat egyenlítjük ki, a fennmaradó rész pedig a tőketartozást csökkenti.
 • A tőketartozás csökkentése mellett Ön dönthet arról, hogy a szerződés futamidejét, vagy – a futamidő megtartásával – a havi fizetési kötelezettséget csökkentsük.
 • Amennyiben Ön jelzi felénk fizetési szándékát, a szerződést a nyilatkozat beérkezését követően elsőként esedékessé váló fizetési kötelezettségtől kiléptetjük a moratóriumból.
 • A törlesztőrészlet szerződéses feltételek szerinti befizetése vagy átutalása a nyilatkozat megtétele nélkül is azt jelenti, hogy nem kíván élni a fizetési moratóriummal.
 • A kilépés után a törlesztőrészletekről a szerződés feltételei szerint kiállítjuk a fizetési értesítőt, vagy számlát, és megküldjük az esedékességet megelőzően.
 • Postai csekkes fizetési módnál a csekk is megküldésre kerül.
 • Csoportos beszedésnél a beszedéseket is újra indítjuk.

Lakossági lombard hitel

 • Ha nem nyilatkozott arról, hogy szeretné folytatni Lombard hitelének törlesztését, a 2020. március 18. 24:00-kor fennálló tartozása fizetési moratóriumban van és ennek megfelelően felfüggesztésre került a tőke, kamat, díj megfizetése.
 • A fizetési moratórium ideje alatt felgyűlt kamatot az eredetileg beállított kamatfizetési periódusonként (1 hónap, 3 hónap vagy 1 év) porlasztva kell megfizetnie.
 • Ha szerződése 2020. március 19. és 2021. június 30. között jár le, futamideje legalább 2021. június 30-ig meghosszabbodik.
 • A hitelszerződéséhez kapcsolódóan speciális moratóriumi számlát nyitottunk. A moratóriumi számla, az Ön lombard hiteléhez létrehozott technikai számla, amelynek célja, hogy hitelével kapcsolatos, a moratórium időszaka alatti esetleges befizetéseit nyilvántartsuk.
 • A moratóriumi számlán a moratóriumi tartozás nem látható, a tartozás hónap végi egyenlegét a havi számlakivonat tartalmazza.
 • A moratóriumi számlának nincs külön számlavezetési díja.
 • Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a törlesztésen felüli valamennyi szerződéses kötelezettsége, különös tekintettel a fedezeti előírásokra, továbbra is fennáll.
 • A hitelek után 2021. június 30. után a változatlan mértékű ügyleti kamatot ismét fizetnie kell az eredeti fizetési gyakoriság szerint. Továbbá, a fizetési moratóriumban töltött idő alatt keletkezett meg nem fizetett ügyleti kamatot is fizetni szükséges, egyenlő részletekben, amikor az egyébként is esedékes kamatokat fizetné.
 • A futamidő vége hitelenként egyedi, igazodva az eredeti lejárathoz és a fizetési moratóriumban töltött napok számához.
 • A fizetési moratórium igénybevétele miatt a kamatfizetési kötelezettségei nem kerülnek elengedésre. 2021. június 30. után teljesítenie szükséges a teljes, megnövelt futamidőre a banknak járó kamatot, amelynek mértéke azonos az eredetileg nyújtott lombard hitel kamatával.
 • Amennyiben él a fizetési könnyítés lehetőségével, ezen időszak alatt dönthet úgy is, hogy lehetőségeihez mérten csökkenteni szeretné a tartozását.
 • Erre az esetre nyújt megoldást a moratóriumi számlára történő befizetés. Befizetésével így a moratórium alatt meg nem fizetett díj- és kamattartozását saját rendelkezése alapján csökkentheti.
 • A moratóriumi számlára érkező befizetéseket automatikusan az eredeti szerződés szerint esedékes díjak, kamatok elszámolására fordítjuk. Amennyiben a befizetés meghaladja az esedékes – törlesztési gyakoriságtól függően az adott havi, negyedéves vagy éves – kamatfizetés mértékét, akkor a fennmaradó összeget elsődlegesen a moratórium időszaka alatt korábban felgyűlt díj, kamat törlesztésére számoljuk el és azt követően a következő esedékességkor a törlesztés elszámolásához használjuk fel.
 • A moratóriumi számlájáról havonta kimutatást küldünk, az internetbanki és mobilalkalmazási felületeken is megtekintheti, befizetéseit és a befizetések felhasználását nyomon követheti.
 • A Moratórium első szakasza 2020. december 31-én lejárt. Ennek értelmében a Moratórium1 lezárásával kapcsolatos elszámolást elvégeztük minden érintett ügyfelünk esetében. A 2020. évi LVIII. törvény alapján a Moratórium1-ben érintett szerződések a jogszabály erejénél fogva módosulnak. Ha Ön 2021. január 1. után úgy dönt, hogy szeretne kilépni a Moratóriumból, akkor a Moratórium1 lezárását követően módosult szerződéses feltételek szerint fizetheti tovább hiteleit. A Moratórium1 elszámolásáról és ezáltal a hiteleit érintő szerződésmódosulásról postai levélben értesítjük, 2021. január 31-ig.
 • Ezután a hitel törlesztése újra esedékessé válik és a soron következő esedékességtől ismételten fizetnie kell, ezért kérjük, gondoskodjon annak rendezéséről és a törlesztés fedezetének biztosításáról.

Hiteltörlesztés felfüggesztése kisvállalkozói ügyfeleknek

Késedelmes fizetések

A Bank azon (természetes személy) ügyfelek referenciaadatait átadja a KHR-be, akik a kölcsönszerződésben/hitelszerződésben/pénzügyi lízingszerződésben vállalt kötelezettségeiknek az alábbi módon nem tesznek eleget:

 • a lejárt és meg nem fizetett tartozása összege meghaladja a késedelembe esés időpontjában érvényes legkisebb összegű havi minimálbért

  és

 • ezen összeget meghaladó késedelem folyamatosan, több mint 90 napon keresztül fennállt.
 • Amennyiben több jogviszony (kölcsön/hitelszerződés/pénzügyi lízingszerződés) áll fenn egyidejűleg, azok figyelembe vétele külön-külön történik.
 • Az adat-átadás megtörténte előtt 30 nappal a Bank írásbeli tájékoztatást küld minden ügyfele részére arról, hogy adatai be fognak kerülni a KHR-be, ha nem tesz eleget a szerződésben foglalt kötelezettségének, azaz nem rendezi mulasztását.

A nyilvántartott személy jogorvoslati lehetőségei:

 • kifogást emelhet referenciaadatainak a KHR-t kezelő pénzügyi vállalkozás részére történt átadása ellen
 • kifogást emelhet referenciaadatainak a KHR-t kezelő pénzügyi vállalkozás által történő kezelése ellen
 • kérheti a referenciaadat helyesbítését,
 • kérheti a referencia adat törlését
 • keresetet indíthat: a nyilvántartott személy referenciaadatainak jogellenes átadása és kezelése miatt, illetőleg azok helyesbítése vagy törlése céljából a referenciaadat-szolgáltató és a KHR-t kezelő pénzügyi vállalkozás ellen.

A jogorvoslat folyamata:

 • A nyilvántartott személy a kifogást az alábbi két intézményhez nyújthatja be:
  • a KHR-t kezelő pénzügyi vállalkozáshoz, vagy
  • ahhoz a hitelintézethez, aki a kifogásolt adatot a fenti intézménynek szolgáltattaA kifogást annak kézhezvételét követő 5 munkanapon belül kell kivizsgálni.
 • A vizsgálat eredményéről a nyilvántartott személyt írásban, legkésőbb a vizsgálat lezárását követő két munkanapon belül írásban kell tájékoztatni.
 • Ha a referenciaadat-szolgáltató a kifogásnak helyt ad, haladéktalanul, de legkésőbb 5 munkanapon belül köteles a helyesbített vagy törlendő referenciaadatot a KHR-t kezelő pénzügyi vállalkozás részére átadni. Ez a változást két munkanapon belül köteles átvezetni és a nyilvántartott személyt egyidejűleg értesíteni.
 • Keresetindítás esetén a keresetlevelet a kifogás kivizsgálását lezáró értesítés kézhezvételét követő 30 napon belül a nyilvántartott személy lakóhelye szerint illetékes járásbírósághoz kell benyújtani. Határidőben előterjesztettnek kell tekinteni a keresetlevelet, ha azt a határidő utolsó napján ajánlott küldeményként postára adták, vagy elektronikus úton az informatikai követelményeknek megfelelően előterjesztették. E határidő elmulasztása miatt igazolásnak van helye. Az eljárásra vonatkozó további szabályokat a KHR tv. 17-19.§ rendelkezései tartalmazzák.

A késedelmes tartozás (mulasztás) ténye a KHR tv-ben foglalt feltételek fennállása esetén. Az ott meghatározott időtartam leteltétől számított öt munkanapon belül köteles a referenciaadat-szolgáltató a vonatkozó referenciaadatokat a KHR-t kezelő pénzügyi vállalkozás részére írásban átadni.

A késedelmes tartozás tényének KHR-ben való rögzítése azt is eredményezheti, hogy amíg ezen tény szerepel a nyilvántartásban, addig

 • nem

  vagy

 • csak jóval szigorúbb feltételekkel kaphat újabb hitelt.

Adatkezelés határideje:

A KHR-t kezelő pénzügyi vállalkozás

 • a referenciaadatokat az adatátadás időpontjától számított ötödik év végétől kezdődően még további öt évig, azaz tíz évig kezeli, amennyiben a tartozás nem szűnt meg és a törvényi feltételek együttesen fennállnak.
 • az adatkezelés határidejének lejártát követően az adatokat véglegesen és vissza nem állítható módon törli.
 • a késedelmes tartozás teljesítése esetén, a késedelmes tartozás teljesítésétől számított egy 1 elteltével törli a késedelemre vonatkozó referenciaadatokat.
 • haladéktalanul és véglegesen törli a referenciaadatot abban az esetben is, ha a referencia-adatszolgáltató nem állapítható meg, vagy ha tudomására jut, hogy az adat jogellenesen került a KHR-be.

Külön tartjuk nyilván azokat az eseteket, ahol a törvényi feltételek a fenti időpontban fennállnak, vagyis a tartozásának összege meghaladja a legkisebb összegű havi minimálbért és a késedelem folyamatosan, több mint 90 napon keresztül fennállt (továbbiakban: törvényi feltételek).

Azon ügyleteknél, melyek a Fizetési Moratórium kezdő időpontjában (2020.03.18. 24.00 óra) késedelmes tartozásban voltak, rögzítettük az ezen időpontban fennálló állapotnak megfelelő késedelmes napok számát és a késedelmes tartozás összegét.

A 2020. március 18-án rögzített állapot szerint kimutatott és nyilvántartott késedelmes napok számával és késedelem összegével fog folytatódni a nyilvántartott mulasztás számolása a moratórium megszűnését követően.

2021. június 30-ig nem rögzítünk új fizetési késedelmet azoknál a hiteleknél és kölcsönöknél, melyek 2020. március 18-a 24.00 óráig folyósításra kerültek.

Amennyiben nem él a Fizetési Moratórium lehetőségével, úgy ebben az esetben sem adja át a Bank a KHR részére a mulasztás/késedelem tényét a Moratórium időtartama alatt.

A 2020. március 18. napján 24.00 órakor fennálló, de még nem folyósított és 2020. március 18-a után kötött szerződésekre nem vonatkozik a Moratórium, így esetükben rögzítjük az esetleges fizetési késedelmet.

Minden olyan mulasztást rögzítésre került a KHR-ben, ahol 2020.03.18-án éjfélig a mulasztással kapcsolatban a jogszabályban előírt együttes feltételek bekövetkeztek.

A Fizetési Moratórium kezdete előtti késedelmes tartozás részben / egészben történő rendezése a Fizetési Moratórium ideje alatt:

 • Ha a késedelmes tartozás (mulasztás) ténye a KHR-ben már rögzítésre került a Fizetési Moratórium kezdete előtt, és
  • Ön a Fizetési Moratórium alatt teljes egészében rendezte a fennálló tartozását, úgy a rendezést követően a mulasztás lezárását továbbítja a Bank a KHR felé
  • Ön a Fizetési Moratórium alatt részben rendezte a tartozását, úgy a mulasztás továbbra is élő státuszban szerepel a KHR-ben és a Fizetési Moratórium megszűnését követő nappal a Banki nyilvántartásban a késedelmes napok száma változatlanul megmarad, de a fennálló tartozás összege a teljesítés szerint csökken.
 • Ha a késedelmes tartozás (mulasztás) ténye a KHR-ben még nem került rögzítésre a Fizetési Moratórium kezdete előtt és
  • Ön a Fizetési Moratórium időszaka alatt teljes egészében rendezte a fennálló tartozását, úgy a Fizetési Moratórium megszűnését követő nappal a késedelmes napok száma és a fennálló tartozás összege 0 lesz.
  • Ön a Fizetési Moratórium időszaka alatt részben rendezte a fennálló tartozását, úgy a Fizetési Moratórium megszűnését követő nappal a késedelmes napok száma változatlanul megmarad, de a fennálló tartozás összege a teljesítés szerint csökken.
  • Ön a Fizetési Moratórium időszaka alatt egyáltalán nem rendezte a fennálló tartozását, akkor a 2020. március 18-án rögzített állapot szerint kimutatott és nyilvántartott késedelmes napok számával és késedelem összegével fog folytatódni a nyilvántartott mulasztás számolása.

További hasznos tartalmaink