Fizetési moratórium a kisvállalkozó ügyfelek számára

Magyarország Kormánya meghosszabbította a hitelmoratóriumot 2022. június 30-ig. A lent található tájékoztatást folyamatosan frissítjük a részletszabályok értelmezése után.

Legfontosabb információk a moratóriummal kapcsolatban:

Az 536/2021. (IX.15.) Kormányrendelet meghosszabbította a moratórium második szakaszát, így az 2021. szeptember 30. helyett 2021.október 31-ig tart. Ez azt jelenti, hogy ha vállalkozása hitele 2021. szeptember 30-án moratóriumban van, az automatikusan moratóriumban marad 2021. október 31-ig.

Ezenkívül a Kormány jogosultsági alapon meghosszabbította a moratóriumot a résztvevő vállalkozások számára 2021. november 1-től 2022. június 30-ig. (Ezt hívjuk a moratórium 3. szakaszának.)

Vállalkozása akkor vehet részt a moratórium 3. szakaszában, ha minden feltételt teljesít:

 • 2021. szeptember 30-án hitele moratóriumban van,
 • 2021. október 1. és 2021. október 31. között nyilatkozat benyújtásával kéri a moratórium folytatását,
 • a nettó árbevétele legalább 25%-kal csökkent a nyilatkozat benyújtását megelőző 18 hónapban,
 • 2020. március 18. és a nyilatkozat benyújtása között nem kötött új szerződést gazdaságélénkítő hitelre és kölcsönre.

Felhívjuk figyelmét, hogy jelenlegi felsorolás csupán tájékoztató jellegű, nem tekinthető véglegesnek!

MNB Növekedési Hitelprogram Hajrá

Széchenyi Kártya Programok:

 • Széchenyi Beruházási Hitel GO!
 • Agrár Széchenyi Beruházási Hitel GO!
 • Széchenyi Turisztikai Kártya GO!
 • Széchenyi Kártya Folyószámlahitel GO!
 • Széchenyi Likviditási Hitel GO!
 • Széchenyi Önerő Kiegészítő Hitel GO!
 • Széchenyi Munkahelymegtartó Hitel
 • Széchenyi Beruházási Hitel Plusz
 • Agrár Széchenyi Beruházási Hitel Plusz
 • Széchenyi Turisztikai Kártya Folyószámlahitel
 • Széchenyi Kártya Folyószámlahitel Plusz
 • Széchenyi Likviditási Hitel

Krízis garanciaprogram biztosítékával nyújtott hiteltermékek:

 • Garantiqa Hitelgarancia Zrt.
 • Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány

 EXIM:

 • Kárenyhítő Hitelprogram,
 • Fordulat beruházási KKV hitelprogram

MFB

MFB saját forrású termékek:

 • MFB Krízis Hitelprogram
 • MFB Krízis Hitelprogram Plusz
 • MFB Gazdaság Újjáépítési Hitel Program

EU-s forrású termékek:

 • GINOP-8.3.5-18 / B Mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai korszerűsítése célú Hitelprogram
  A hitelprogram már lezárult, új kérelem nem nyújtható be, de még a szerződéskötések folyamatosan zajlanak.
 • GINOP-9.1.1-21 Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön hitelprogram
  A hitelprogram vonatkozásában 2021.11.30-ig nyújthatók be kérelmek.

Mikor és hogy nyilatkozhatok?

Ha vállalkozása hitelével szeretné folytatni a moratóriumot 2021. november 1. és 2022. június 30. között, akkor arról kifejezetten nyilatkoznia kell. A BELÉPÉSI nyilatkozat benyújtására kizárólag 2021. október 1. és október 31. között van lehetősége személyesen bankfiókjainkban, vagy e-mailben elektronikus aláírással.

Megéri moratóriumban maradnom?

Felhívjuk figyelmét, hogy a moratórium fizetési halasztást jelent, nem elengedést. A moratórium után mindenképpen meg kell fizetni a moratórium ideje alatt felgyűlt tőketartozást, hitelkamat tartozást és a felhalmozott egyéb díjtartozásokat. A moratóriumban maradásnak hosszú távú hatásai lehetnek vállalkozása hitelére, ezért csak akkor ajánljuk, ha komoly fizetési nehézségei vannak.

Nyilatkozási lehetőségek

Szeretne kilépni?

Ha szeretné kiléptetni a vállalkozói hitelét a moratóriumból, adja le a KILÉPÉSI nyilatkozatát.

Szeretné folytatni a moratóriumot 2022. június 30-ig?

Ha vállalkozói hitelével moratóriumban szeretne maradni 2022. június 30-ig, akkor 2021. október 31-ig adja le BELÉPÉSI nyilatkozatát!

Nyilatkozás benyújtása

Kérjük, a kitöltött nyilatkozatot az alábbi csatornák egyikén nyújtsa be:

E-mailben bármely kisvállalkozói ügyfél benyújthatja nyilatkozatát, de elektronikus aláírással kell ellátni a nyilatkozatot.

1. Kitöltés és elektronikus aláírás

Teljes körűen töltse ki a választott nyilatkozatot, majd írja alá elektronikusan. A vállalkozás együttes képviselete esetén a nyilatkozás külön-külön is megtörténhet. Ebben az esetben, a vállalkozás képviseletében eljáró személyeknek megegyező tartalmú nyilatkozatot szükséges külön-külön elektronikusan aláírniuk és e-mailben benyújtaniuk.

2. Nyilatkozat benyújtása e-mailben:

 • Az e-mail formai követelménye, adatai és tartalma:
  1. A nyilatkozatot írja alá elektronikusan Microsec vagy Netlock szoftverrel!
  2. Címzett: Mikrohitelek@erstebank.hu
  3. E-mail tárgya: <Vállalkozás neve> – Fizetési Moratórium Nyilatkozat

Bankfiókban bármely kisvállalkozói ügyfél benyújthatja nyilatkozatát.

Kérjük, a járványhelyzetre való tekintettel, amennyiben lehetősége engedi, nyilatkozatát e-mailben nyújtsa be! Amennyiben nyilatkozatát csak a bankfiókban van lehetősége benyújtani, előzetesen vegye fel a kapcsolatot Kisvállalkozói Bankárával!

Folyószámlahitelek kezelése

Hogyan működik a folyószámlahitel?

A folyószámlahitel a vállalkozás pénzforgalmi bankszámlájához kapcsolódó hitelkeret, ami lehetővé teszi, hogy miután a vállalkozás a bankszámáról elköltötte a saját pénzét, a hitelkeretből költsön, negatív irányba húzva ezzel a bankszámla egyenlegét. Ha a bankszámla egyenlege negatív, akkor a hitelkert ki van használva. Ha kihasznált a hitelkeret, de érkezik jóváírás a bankszámlára, a hitelkeret kihasználtsága csökken (vagy akár átmenetileg meg is szűnik, ha nulla vagy pozitív lesz a bankszámla egyenlege). Ha kihasznált a hitelkeret és további utalások történnek a bankszámláról vagy további terhelések történnek a bankszámlán, akkor a hitelkeret kihasználtsága tovább nő. A hitelkeret kihasználtsága a bankszámla terhelései és jóváírásai függvényében akár minden percben változhat. A hitelkeret a hitelkeret lejáratának napjáig és a hitelkert összegéig szabadon használható.

Mely folyószámlahitelekre vonatkozik és mit jelent a fizetési moratórium?

Az a hitelkeret került fizetési moratóriumba, amely 2020. március 18-án 24:00 órakor ki volt használva (negatív volt a bankszámla egyenlege), de a hitelkeretnek csak a kihasznált összege került fizetési moratóriumba (azaz a bankszámla ebben az időpontban fennálló negatív számlaegyenlegének összege). A ki nem használt hitelkeret részt bankunk nem vonta moratórium alá.

A moratóriumba vonást bankunk pontosan 2020. április 1-re virradóra végezte el a 2020. március 18-i 24:00 órakori állapotnak megfelelően. Így azt a hitelkeretet, ahol a vállalkozás március 31-ig jelezte a moratóriumból történő kilépési szándékát, eleve nem vontuk moratórium alá.

A következő kisvállalkozói folyószámlahitelek lehetnek érintettek a fizetési moratóriummal: Széchenyi Kártya Folyószámlahitel, csökkenő összegű Széchenyi Kártya Folyószámlahitel, Power Business Folyószámlahitel, Agro Folyószámlahitel, Mikrovállalati Egyszerű Folyószámlahitel, Kisvállalkozói Lépéselőny Folyószámlahitel, értékpapír vagy készpénz fedezetes lombard folyószámlahitel, ingatlan fedezetes (jelzálog alapú) folyószámlahitel

A következő példán keresztül mutatjuk be mi történt a moratóriumba vont hitelkerettel: Vegyünk egy 10 millió Ft-os hitelkeretet, amiből 2020. március 18-án 24:00-kor pontosan 6 millió Ft volt a kihasznált rész (a vállalkozás pénzforgalmi bankszámlájának egyenlege mínusz 6 millió Ft volt). A ki nem használt hitelkeret összeg 4 millió Ft. 2020. április 1-vel ez történt a hitelkerettel:

 • A kormányrendelet értelmében a kihasznált hitelkeret részt, azaz a 6 millió Ft-ot félretettük egy a vállalkozás nevére nyitott moratóriumi számlára. Tehát ennyi összeg elvételre került a szabadon használható hitelkeretből. Ez a moratóriumba helyezett tőkeösszeg a moratórium lejáratáig (jelenleg 2021. szeptember 30-ig) moratóriumban marad, hacsak a vállalkozás nem jelzi a moratóriumból történő kilépési szándékát (lásd fentebb), amit 2021. szeptember 30-ig bármikor megtehet. A moratóriumi számlát megtekintheti a Vállalati NetBank és Electra felületeken.
 • A kormányrendelet értelmében moratóriumba vontuk, azaz a moratóriumi számlára elkülönítettük a 2020. március hónapra fizetendő hitelkamat összegét is. A vállalkozásnak március végén kizárólag a szabadon megmaradt hitelkeret rész után 2020. március 19-31 között fizetendő hitelkamatot kellett megfizetnie.
 • 2020. április 1-től, a moratóriumba helyezett tőkeösszeg a folyószámlahitel szerződésben rögzített hitelkamat mértékével kamatozik tovább, azaz a moratóriumi számlán lévő meg nem fizetett hitelkamat tartozás összege havonta emelkedik.
 • A kormányrendelet értelmében a moratóriummal érintett folyószámlahitelek esetében bankunk nem terhelheti be a hitelkerethez kapcsolód hiteldíjakat sem (kezelési költséget, éves felülvizsgálati díjat), így március végétől ezeket a tételeket sem kell megfizetnie a vállalkozásnak.

A fizetési moratórium azt jelenti, hogy a moratórium lejáratáig (jelenleg 2021. szeptember 30-ig) vagy a moratóriumból történő önkéntes kilépésig a vállalkozásnak nem kell megfizetnie a moratóriumba vont tőkeösszeget (a példánál maradva a 6 millió Ft-ot), a moratóriumi számlán gyűlő hitelkamatot, valamint a 2020. március vége óta be nem szedett hiteldíjakat sem. A moratórium lejáratát követően azonban meg kell fizetni a moratóriumi számlán elkülönített tőkeösszeget, a moratórium időszaka alatt a moratóriumi számlán felgyűlt hitelkamatot és a 2020. március vége óta meg nem fizetett hiteldíjakat (részleteket lásd fentebb).

Annak érdekében, hogy a vállalkozásnak ne kelljen fizetnie hitelkamatot és hiteldíjakat a moratóriumba vont hitelkeret rész után egészen a moratórium lejáratáig (jelenleg 2021. szeptember 30-ig), a 2020. március 18-a és 2021. szeptember 30-a között lejáró hitelkeretek lejáratát bankunk automatikusan meghosszabbította 2021. szeptember 30-ig.

A pénzforgalmi bankszámlán maradt szabadon használható hitelkeret összegre (a példánál maradva a 4 millió Ft-ra) nem vonatkozik a moratórium, ezt a hitelkert részt a vállalkozás továbbra is szabadon használhatja. Ennek a hitelkeret résznek a használatából adódó hitelkamatot (és esetlegesen rendelkezésre tartási jutalékot) azonban továbbra is meg kell fizetni havonta.

Amennyiben a vállalkozás hitelkerete túlhúzott állapotban volt 2020. március 18-án 24:00 órakor (a példánál maradva pl. mínusz 10,1 millió Ft volt a pénzforgalmi bankszámla egyenlege), úgy a hitelkeret teljes összege (10 millió Ft) és a túlhúzás összege (0,1 millió Ft) is moratóriumba került és moratóriumi tőketartozásként van kezelve.

Amennyiben a vállalkozásnak 2020. március 18-án 24:00 órakor egyáltalán nem volt kihasználva a hitelkerete (nulla vagy pozitív volt a pénzforgalmi bankszámlájának egyenlege), úgy a folyószámlahitele egyáltalán nem került moratóriumba. A hitelkeretét szabadon használhatja a teljes hitelkeret összeg erejéig, és szerződésnek megfelelően kell törlesztenie. A hitelkeret lejáratát bankunk nem módosította. A moratóriummal nem érintett folyószámlahitelekre a jövőben nem lehet semmilyen fizetési könnyítést vagy futamidő módosítást kérni.

Mi történt, ha a hitelkeret moratóriumban volt 2020. december 31-én, azaz a Moratórium1 szakaszának lezárásakor?

Ebben az esetben a hitelkert automatikusan bekerült a Moratórum2 szakaszba, vagyis a hitelkeret továbbra is moratóriumban van (kivéve, ha Ön kiléptette a hitelt a moratóriumból). Amennyiben a hitelkeret 2021. június 30-ig lejárt volna, úgy a hitelkeret lejáratát 2021. június 30-ra kitoltuk. Amennyiben a hitelkeret 2021. június 30-án még mindig moratóriumban van és lejárna 2021. szeptember 30-ig, úgy a lejáratát 2021. szeptember 30-ra kitoltuk. A vállalkozás 2021. szeptember 30-ig bármikor dönthet úgy, hogy kilépteti a hitelkeretet a moratóriumból.

Mi történt, ha a hitelkeret nem volt moratóriumban 2020. december 31-én, azaz a Moratórium1 szakaszának lezárásakor, de még volt a hitelnél moratóriumi hitelkamat és hiteldíj tartozás?

Ebben az esetben a 2020. december 31-én fennálló meg nem fizetett moratóriumi hitelkamat és hiteldíj tartozás összegét bankunk 12 egyenlő részre elosztja, és 2021 hónapjaiban, minden hónap 15-én beterhel egy-tizenketted részletet a hitelkeret számláján. Az első terhelés 2021. január 15-én, az utolsó 2021. december 15-én esedékes. Széchenyi Kártya Folyószámlahitel esetén, a kezelési költség tartozás nem havonta, hanem háromhavonta kerül beterhelésre (egyszerre három-tizenketted rész kerül beterhelésre). Ügyfeleinket a postai elszámoló levélben értesítettük a havonta fizetendő összegről.

A havonta fizetendő összegen felül kötelező megfizetni a hitelkeret használatából eredő, szerződés szerinti törlesztő részleteket is.

Ha egy ilyen hitelkeret eredetileg (szerződés szerint) 2020-ban járt volna le, úgy a hitelkeret lejáratát kitoltuk az eredeti lejárat + 288. napra (288 nap volt a Moratórium1 szakasza). Ha a hitelkeret eredetileg is 2021. január 1. után járt volna le, úgy a hitelkeret lejáratát nem módosítottuk.

Amennyiben a vállalkozás a Moratórium1 szakaszából hátramaradt hitelkamat és hiteldíj tartozást nem tizenketted részletekre elosztva szeretné megfizetni, hanem egyösszegben törlesztené, akkor ezt az igényét a kilépési nyilatkozaton tudja benyújtani az A.) opció megjelölésével.

Amennyiben meggondolja magát a vállalkozás, 2021. szeptember 30-ig visszaléptetheti a hitelkeretét a moratóriumba, ha a hitelkeret még mindig fennáll a visszaléptetés igénylésekor. Visszalépés esetén felfüggesztjük a havi egy-tizenketted törlesztőrészletek beszedését 2021. szeptember 30-ig.

Mi történt, ha a hitelkeret nem volt moratóriumban 2020. december 31-én, azaz a Moratórium1 szakaszának lezárásakor, és nem volt moratóriumi hitelkamat és hiteldíj tartozás sem?

Ebben az esetben a hitelkeret nem került be a Moratórium2 szakaszba. A vállalkozásnak továbbra is szerződés szerint fizetnie kell a törlesztőrészleteket. De amennyiben meggondolja magát a vállalkozás, 2021. szeptember 30-ig visszaléptetheti a hitelkeretet a moratóriumban, ha a hitelkeret még mindig fennáll a visszaléptetés igénylésekor.

Mi történik, ha a hitelkeret moratóriumban lesz 2021. szeptember 30-án?

Ebben az esetben 2021. október elején felszabadítjuk a moratóriumban lévő hitelkeret részt a moratóriumból és visszaadjuk azt a szabadon használható hitelkeretbe. Innentől újra a teljes szerződött hitelkeret összeget tudja használni a vállalkozás.

A 2021. szeptember 30-ig felgyűlt meg nem fizetett moratóriumi hitelkamat és hiteldíj tartozást pedig 12 egyenlő részletre elosztva kell megfizetnie a vállalkozásnak az elkövetkezendő 12 hónapban, minden hónap 15-én. Az első részlet 2021. október 15-én, az utolsó részlet 2022. szeptember 15-én lesz esedékes.

Ha a hitelkeret 2020. szeptember 30-án járna le, úgy a hitelkeret lejárata meghosszabbításra kerül (az új lejáratról postai levélben fogjuk értesíteni a vállalkozást).

Visszalépésre bármikor lehetősége van a moratórium végig, azaz 2021. szeptember 30-ig, de a moratóriumba csak azt a hitelkeretet lehet visszaléptetni, amely hitelkeretet 2020. márciusban moratóriumba vontunk és az a hitelkeret még mindig fennáll a visszaléptetés igénylésekor. Kérjük, hogy a vállalkozás ezen igényét a fent megtalálható „Nyilatkozat fizetési moratóriumba történő VISSZALÉPÉSRŐL” c. nyilatkozat benyújtásával jelezze! Megfelelő nyilatkozást követő 5 munkanapon belül bankunk visszalépteti a hitelkeretet a moratóriumba.

A vállalkozás a moratórium lejáratáig (jelenleg 2021. szeptember 30-ig) bármikor kiléptetheti a moratóriummal érintett hitelkeretét a moratóriumból. Kérjük, hogy a vállalkozás ezen igényét a fent megtalálható „Nyilatkozat fizetési moratóriumból történő KILÉPÉSRŐL” c. nyilatkozat benyújtásával jelezze! Megfelelő nyilatkozást követő 5 munkanapon belül bankunk kilépteti a hitelkeretet a moratóriumból.

A 2020. augusztus 11-ig kilépési nyilatkozatot tevő vállalkozások esetében, kilépéskor csak a moratóriumban lévő tőkeösszeg került felszabadításra a moratóriumból, ami azt jelenti, hogy kilépést követően a vállalkozás ismét a leszerződött hitelkeretének teljes összegét szabadon használhatta a pénzforgalmi bankszámláján, a moratórium időszaka alatt felgyűlt meg nem fizetett hitelkamat és hiteldíjak összege azonban továbbra is moratóriumban maradt.

A 2020. augusztus 11-e után kilépési nyilatkozatot benyújtó vállalkozások esetében, nyilatkozáskor már arról is döntenie kell a vállalkozásnak, hogy a moratórium időszaka alatt felgyűlt meg nem fizetett hitelkamat és hiteldíjak összegét megfizeti-e egyösszegben a kilépéskor, vagy ezeket a tartozásokat továbbra is moratóriumban tartja a moratórium lejáratáig (jelenleg 2021. szeptember 30-ig). A kilépési nyilatkozaton az A.) opciót kell választani, ha minden moratóriumi tartozást szeretne egyösszegben kifizetni a kilépéssel. A kilépési nyilatkozaton a B.) opciót kell választani, ha kizárólag a moratóriumban lévő tőkeösszeget szeretné kiléptetni a moratóriumból, a felgyűlt tartozásokat pedig csak a moratórium lejáratát követően fizeti meg.

Amennyiben a vállalkozás a Moratórium1 szakaszából hátramaradt hitelkamat és hiteldíj tartozást nem tizenketted részletekre elosztva szeretné megfizetni, hanem egyösszegben törlesztené, akkor ezt az igényét szintén a kilépési nyilatkozaton tudja benyújtani az A.) opció megjelölésével.

Amennyiben kilépést követően a vállalkozás meggondolja magát, a moratórium lejáratáig (jelenleg 2020. szeptember 30-ig) bármikor visszaléptetheti a hitelkeretét a moratóriumba, de a moratóriumba csak azt a hitelkeretet lehet visszaléptetni, amely hitelkeretet 2020. márciusban moratóriumba vontunk és az a hitelkeret még mindig fennáll a visszaléptetés igénylésekor. Kérjük, hogy a vállalkozás ezen igényét a fent megtalálható „Nyilatkozat fizetési moratóriumba történő VISSZALÉPÉSRŐL” c. nyilatkozat benyújtásával jelezze! Megfelelő nyilatkozást követő 5 munkanapon belül bankunk visszalépteti a hitelkeretet a moratóriumba.

Beruházási és szabad felhasználású hitelek kezelése

Milyen ügyletekre vonatkozik a fizetési moratórium?

 • 2020. március 18-án 24:00 órakor fennálló tartozását és azt követő esedékességeket (tőke, kamat, díj) automatikusan a fizetési moratórium hatálya alá vontuk.

Mi történik, ha az ügylete a rendelet kihirdetésekor a fizetési moratórium hatálya alá tartozott?

 • Azon ügyfeleinknek, akik 2020. március 18-án 24:00 órakor fennálló szerződés alapján folyósított kölcsönnel rendelkeztek, hitelenként egy, kizárólag hiteltörlesztésre szolgáló díjmentes moratóriumi számlát nyitottunk (melyet a vállalkozás kezelni tud a vállalati Netbankban és az Electra felületen).

Mire szolgál a moratóriumi számla?

 • Amennyiben él a fizetési moratórium lehetőségével, úgy az Ön elsődleges törlesztési számlája a moratóriumi számla és nem a szerződés szerinti törlesztőszámlája lesz. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a moratórium miatt nem rendezett esedékességét ezen moratóriumi számlára történő utalással tudja megtenni.

Milyen műveleteket tud elvégezni a moratóriumi számlán? Hogyan tudja rendezni a moratórium miatt meg nem fizetett tartozásait?

 • A moratóriumi számla csak fogadó számla lehet, azaz csak átutalás, átvezetés és pénztári befizetés tranzakciók fogadására képes. Átvezetés és átutalás a moratóriumi számláról nem indítható.
 • Amennyiben befizetést kezdeményez a moratóriumi számlára:
  • Amennyiben a befizetés összege meghaladja az addig felgyűlt esedékességek összegét, abban az esetben a felgyűlt esedékességek összege kiegyenlítésre kerül és az azt meghaladó összeg a moratóriumi számlán marad. A következő esedékesség elszámolásához használjuk fel.
  • Amennyiben a moratóriumi számlára befizetett összeg nem éri el a teljes havi törlesztés mértékét, úgy a befizetett összeget díj, kamat, tőke sorrendben számoljuk el az adott havi törlesztőrészletére.

Hogyan tud információhoz jutni a moratórium miatt meg nem fizetett tartozásáról?

 • A moratóriumi számlájáról havonta készül számlakivonat, amelyet minden hónapban eljuttatunk Önnek.
 • Továbbá érdeklődhet Kisvállalkozói Bankárjánál.

Mi történik az ügyletével a moratórium hatálya alatt, illetve milyen következményei lesznek a moratóriumnak az ügyletére nézve?

 • A fizetési moratórium ideje alatt késedelmi kamatot nem számítunk fel, attól függetlenül, hogy élni kíván-e a fizetési moratórium lehetőségével.
 • A fizetési moratórium ideje alatt meg nem fizetett, felhalmozódott kamatokat és díjakat a fizetési moratórium lejártát követően, a hátralévő futamidőben esedékes törlesztőrészletekkel együtt, havonta egyenlő részletekben kell megfizetni.
 • A moratórium lejártát követően a futamidő úgy hosszabbodik, hogy az esedékessé váló törlesztőrészlet és a moratórium alatt felhalmozott tartozás felosztást követően meghatározott havi összeg együttesen ne haladja meg az eredeti szerződése szerinti törlesztőrészlet nagyságát.

A Moratórium1 szakaszának lezárása és a Moratórium2 szakasza

A Moratórium első szakasza, azaz a Moratórium1 2020. december 31-én lejárt. Bankunk az alábbiak szerint végezte el a Moratórium1 szakaszának elszámolását.

Amennyiben 2020. december 31-én volt a Moratórium1 szakaszából fennmaradt tartozás (tőke, hitelkamat, hiteldíj), úgy bankunk ezeket a tartozásokat hozzáadta a fennálló tőketartozáshoz, majd az így kapott teljes tartozás összegére meghatározott egy új törlesztési ütemezést. Az új törlesztési ütemezés meghatározásánál az alábbi szabályokat tartotta be:

-          a törlesztés ütemezése nem változott (tehát ha szerződés szerint pl. havonta esedékes a törlesztőrészlet, akkor az újraütemezést követően is havonta lesz esedékes),

-          és az újraütemezés szerinti esedékes összeg nem lehet magasabb a szerződés szerint esedékes összegnél.

A fenti szabályok követése azzal járt, hogy a hitel lejárata kitolódott, tehát a hitel a szerződés szerinti lejárathoz képest ténylegesen egy későbbi időpontban jár majd le.

A fentiek szerinti újraütemezést a moratóriumban lévő és a moratóriumból kiléptetett hiteleknél egyaránt elvégeztük, amennyiben 2020. december 31-én volt a Moratórium1 szakaszából fennmaradt tartozás.

Ha a hitel moratóriumban van, akkor az újraütemezés szerint esedékes törlesztőrészleteket (tőke, hitelkamat, hiteldíj) nem kell megfizetni 2021. szeptember 30-ig, de a törlesztés 2021. szeptember 30-a után újraindul. Moratóriumban lévő hitel biztosan nem fog lejárni 2021. szeptember 30-ig.

Ha a hitel nincs moratóriumban, akkor az újraütemezés szerint esedékes törlesztőrészleteket a vállalkozásnak fizetnie kell, az esedékes összegeket a szerződés szerinti törlesztőszámlán terheljük.

Amennyiben 2020. december 31-én nem volt a Moratórium1 szakaszából fennmaradt tartozás, úgy a szerződés szerinti törlesztési ütemezés maradt érvényben.

Mi történik, ha a hitel moratóriumban lesz 2021. szeptember 30-án?

Ebben az esetben 2021. szeptember 30-át követően a Moratórium2 szakaszából fennmaradt tartozást (tőke, hitelkamat, hiteldíj) hozzáadjuk a fennálló tőketartozáshoz, majd az így kapott teljes tartozás összegét – a fentiekben leírt szabályok betartása mellett – újraütemezzük, és a hitel lejárata kitolódik.

 • Ebben az esetben visszalépési nyilatkozatot kell benyújtania a fentebb leírt módon, de a moratóriumba csak azt a hitelt lehet visszaléptetni, amely hitelt 2020. márciusban moratóriumba vontunk és az a hitel még mindig fennáll a visszaléptetés igénylésekor.
 • A visszalépést követően esedékes törlesztőrészletet (tőke, hitelkamat, hiteldíj) nem kell megfizetni 2021. szeptember 30-ig, de a törlesztés 2021. szeptember 30-a után újraindul.
 • Ebben az esetben kilépési nyilatkozatot kell benyújtania a fentebb leírt módon.
 • Nyilatkozattételt követően, az aktuális törlesztőrészleteket a szerződés szerinti törlesztőszámlájáról szedjük be. Esedékességekor a moratórium alatt meg nem fizetett, felgyűlt költség (díj), kamat és tőke összege is beszedésre kerül az adott esedékességkor fizetendő költség (díj), kamat és tőke összegével együtt az adott havi esedékesség összegének erejéig.
 • A moratórium ideje alatt felgyűlt meg nem fizetett tőke/hitelkamat/hiteldíj tartozást az ügyfél saját maga tudja rendezni (akár részben is) a moratóriumi számlára történő átutalással/befizetéssel.
 • Az elszámolás a  2013. évi V. törvény (Ptk.) 6:46.§ szerinti sorrendben (1. költség, 2. kamat, 3. tőke) történik.
 • A moratórium időszaka alatt meg nem fizetett tőke összegét a moratórium lejáratát követően a hitel tőketartozásának részeként kezeljük.

Moratórium első szakaszának elszámolása

A Moratórium első szakasza, azaz a Moratórium1 2020. december 31-én lejárt, ennek értelmében elvégeztük a Moratórium1 lezárásával kapcsolatos elszámolást. A 2020. évi LVIII. törvény alapján a Moratórium1-ben érintett szerződések a jogszabály erejénél fogva módosultak. Az elszámolásról, illetve a szerződésmódosulásról postai levélben tájékoztattuk a vállalkozásokat 2021. februárban.

Cikkek a fizetési moratórium témájában