Moratórium vállalati ügyfeleknek

Magyarország Kormánya meghosszabbította a hitelmoratóriumot 2022. június 30-ig. A lent található tájékoztatást folyamatosan frissítjük a részletszabályok értelmezése után.

Legfontosabb információk a moratóriummal kapcsolatban:

Az 536/2021. (IX.15.) Kormányrendelet meghosszabbította a moratórium második szakaszát, így az 2021. szeptember 30. helyett 2021.október 31-ig tart. Ez azt jelenti, hogy ha vállalatának hitele 2021. szeptember 30-án moratóriumban van, az automatikusan moratóriumban marad 2021. október 31-ig.

Ezenkívül a Kormány jogosultsági alapon meghosszabbította a moratóriumot a résztvevő vállalatok számára 2021. november 1-től 2022. június 30-ig. (Ezt hívjuk a moratórium 3. szakaszának.)

Vállalata akkor vehet részt a moratórium 3. szakaszában, ha minden feltételt teljesít:

 • 2021. szeptember 30-án hitele moratóriumban van,
 • 2021. október 1. és 2021. október 31. között nyilatkozat benyújtásával kéri a moratórium folytatását,
 • a nettó árbevétele legalább 25%-kal csökkent a nyilatkozat benyújtását megelőző 18 hónapban,
 • 2020. március 18. és a nyilatkozat benyújtása között nem kötött új szerződést gazdaságélénkítő hitelre és kölcsönre.

Felhívjuk figyelmét, hogy jelenlegi felsorolás csupán tájékoztató jellegű, nem tekinthető véglegesnek!

MNB Növekedési Hitelprogram Hajrá

Széchenyi Kártya Programok:

 • Széchenyi Beruházási Hitel GO!
 • Agrár Széchenyi Beruházási Hitel GO!
 • Széchenyi Turisztikai Kártya GO!
 • Széchenyi Kártya Folyószámlahitel GO!
 • Széchenyi Likviditási Hitel GO!
 • Széchenyi Önerő Kiegészítő Hitel GO!
 • Széchenyi Munkahelymegtartó Hitel
 • Széchenyi Beruházási Hitel Plusz
 • Agrár Széchenyi Beruházási Hitel Plusz
 • Széchenyi Turisztikai Kártya Folyószámlahitel
 • Széchenyi Kártya Folyószámlahitel Plusz
 • Széchenyi Likviditási Hitel

Krízis garanciaprogram biztosítékával nyújtott hiteltermékek:

 • Garantiqa Hitelgarancia Zrt.
 • Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány

 EXIM:

 • Kárenyhítő Hitelprogram,
 • Fordulat beruházási KKV hitelprogram

MFB

MFB saját forrású termékek:

 • MFB Krízis Hitelprogram
 • MFB Krízis Hitelprogram Plusz
 • MFB Gazdaság Újjáépítési Hitel Program

EU-s forrású termékek:

 • GINOP-8.3.5-18 / B Mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai korszerűsítése célú Hitelprogram
  A hitelprogram már lezárult, új kérelem nem nyújtható be, de még a szerződéskötések folyamatosan zajlanak.
 • GINOP-9.1.1-21 Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön hitelprogram
  A hitelprogram vonatkozásában 2021.11.30-ig nyújthatók be kérelmek.

Mikor és hogy nyilatkozhatok?

Ha vállalata hitelével szeretné folytatni a moratóriumot 2021. november 1. és 2022. június 30. között, akkor arról kifejezetten nyilatkoznia kell. A belépésre kizárólag 2021. október 1. és október 31. között van lehetősége e-mailben elektronikus aláírással, vagy személyesen vállalati irodáinkban.

Megéri moratóriumban maradnom?

Felhívjuk figyelmét, hogy a moratórium fizetési halasztást jelent, nem elengedést. A moratórium után mindenképpen meg kell fizetni a moratórium ideje alatt felgyűlt tőketartozást, hitelkamat tartozást és a felhalmozott egyéb díjtartozásokat. A moratóriumban maradásnak hosszú távú hatásai lehetnek vállalata hitelére, ezért csak akkor ajánljuk, ha komoly fizetési nehézségei vannak.

Nyilatkozási lehetőségek

Szeretne kilépni?

Ha szeretné kiléptetni a vállalati hitelét a moratóriumból, akkor vegye fel ügyfélmenedzserével a kapcsolatot. Ő fogja elküldeni Önnek a cégére szabott KILÉPÉSI nyilatkozatot, amit cégszerű aláírással ellátva kell visszajuttatnia neki.

Szeretné folytatni a moratóriumot 2022. június 30-ig?

Ha vállalati hitelével moratóriumban szeretne maradni 2022. június 30-ig, akkor adja le BELÉPÉSI nyilatkozatát személyesen vállalati irodáinkban vagy elektronikus aláírással ellátva küldje el e-mailben kapcsolattartójának legkésőbb 2021. október 31-ig!

Fontos tudnia:

A Moratórium2 időszaka alatt az ügyleti kamat és hiteldíj felszámításra kerül. A Moratórium2 ideje alatt nem teljesített tőke-, kamat- illetve hiteldíj fizetési kötelezettséget a Moratórium2 lejáratát követően kell teljesíteni.

Amennyiben a Moratórium2 hatálya alá tartozó ügyfelünktől – erre irányuló megállapodás hiányában – a fizetési moratóriummal érintett tételeket mégis levonjuk, azokat a bankunk visszautalja törlesztő-számlára.

A Moratórium2 időtartama alatt lejáró szerződések futamideje legalább 2021. július 01-ig meghosszabbodik.

A Moratórium2 igénybevételével a hitel- és pénzügyi lízing szerződések futamideje a moratórium időtartamán túl is meghosszabbodhat.

Amennyiben korábbi nyilatkozatban lemondott a fizetési moratóriumban való részvételről, de a jövőben mégis szüksége lenne a Moratórium2 által biztosított fizetési haladékra, úgy lehetősége van a nyilatkozat megtételét követően esedékessé váló tőke-, kamat- és hiteldíj fizetési kötelezettségekre fizetési haladékot kérni. 

Mit jelent a Moratórium2 igénybevétele egyes banki termékek esetén?

Folyószámla és forgóeszközhitelek

A Moratórium2 a 2020. március 18-án 24:00 órakor folyósított kölcsönökre vehető igénybe.  A 2020. március 18 után folyósított kölcsönökre a Moratórium2 nem vonatkozik, így a hitelkeret 2020. március 18. napján le nem hívott része terhére folyósított kölcsönök tekintetében a Moratórium2 időtartama alatt továbbra is kamat-, és hiteldíj fizetési kötelezettsége áll fenn.

Beruházási hitelek, pénzügyi lízing finanszírozások

Beruházási hitelek és pénzügyi lízing finanszírozások esetében a Moratórium2 szintén a 2020. március 18-án 24:00 órakor folyósított kölcsönökre, lízing összegekre vonatkozik, a 2020. március 19-től folyósított kölcsön-, és lízing összegekre a Moratórium2 nem terjed ki, így ezen kölcsön-, és lízing összegek tekintetében tőke-, kamat és hiteldíj fizetési kötelezettségét a Moratórium2 időszaka alatt is teljesítenie kell a vonatkozó szerződés szerinti esedékességi időpontokban.

 Amennyiben beruházási hitele, pénzügyi  lízingszerződése lejár a Moratórium2 időszaka alatt, és igénybe veszi a Moratórium2 által biztosított fizetési haladékot, úgy tőke-, kamat-, és hiteldíj fizetési kötelezettsége a Moratórium2  lejáratát követően válik esedékessé.

Garanciák, garancia-keretek

A garanciákra és a garancia-keretekre a Moratórium2 által biztosított fizetési haladék nem vonatkozik.

A Moratórium kapcsán felmerülő további kérdésekkel forduljanak a vállalati kapcsolattartójukhoz a megszokott elérhetőségeken!