Tervezett karbantartás / Planned maintenance

Tájékoztatjuk ügyfeleinket, hogy a magyarországi Erste Bank Csoport elektronikus rendszerein 2020. 03. 27. 22:00 óra és 2020. 03. 28. 02:00 óra közötti időszakban tervezett és ütemezett karbantartási munkálatokat végzünk, amely digitális szolgáltatásaink működését befolyásolhatja.

 

We hereby inform you that planned maintenance and development activities will be performed this Friday and Saturday on certain electronic systems of the Hungarian Erste Group, affecting the following dates and services: Between 10:00 p.m. on March 27, 2020 and 2 a. m. on March 28, 2020 the operation of digital services will be suspended.


Köszönjük a türelmet! / Thank you for your patience

Kattintson a részletekért! / Please click here for details

Nyilatkozat vállalatok számára

A kormány rendelete lehetőséget biztosít arra, hogy a magánszemélyekhez hasonlóan a vállalkozások és vállalatok is dönthetnek úgy, hogy nem igénylik a hitelkönnyítést. Amennyiben cégük gazdasági és likviditási helyzetét úgy ítélik meg, hogy a hitelüket, szerződés szerinti törlesztéseiket és egyéb szerződéses kötelezettségeit változatlanul, az eredeti szerződési feltételek alapján teljesítenék, nyilatkozatot kell tenniük.

Mit tegyek, ha nem szeretném a hiteltörlesztés felfüggesztését?

A fizetési moratóriumról bankunkhoz eljuttatott, cégszerűen aláírt nyilatkozatával tud lemondani. 

A cége ügyleteire szabott nyilatkozatot ügyfélmenedzsere fogja eljuttatni Önnek, kérjük cégszerűen aláírva juttassa vissza ügyfélmenedzsere részére e-mailben a lehető legrövidebb időn belül. 

Amennyiben nem szeretné a fizetés felfüggesztését, és erről nyilatkozik, a későbbiekben bármikor módosíthatja ezt, és lehetősége van kérni a moratóriumot.

Akár részlegesen is le tud mondani az fizetési moratóriumról!

Lehetőséget biztosítunk arra vállalati ügyfeleinknek, hogy csak a fennálló kölcsönszerződésekből eredő tőke fizetési kötelezettségre vonatkozóan vegyék igénybe a fizetési moratóriumot, díj- és kamatfizetési kötelezettségeit a továbbiakban is teljesítse a megkötött kölcsönszerződésekben meghatározott módon.

Mit jelent a fizetési moratórium igénybevétele egyes banki termékek esetén? Hogyan tud a fizetési moratóriumról részlegesen lemondani?

Folyószámla és forgóeszközhitelek

A moratórium a 2020. március 18-án 24:00 órakor folyósított kölcsönökre vonatkozik. A 2020. március 19. utáni kölcsönökre a moratórium nem vonatkozik, tehát a hitelkeret ezen részére továbbra is díj- és kamatfizetési kötelezettsége áll fenn.

Amennyiben folyószámla illetve forgóeszközhitelének lejárata a moratórium időszaka alá esik, akkor annak lejárati ideje automatikusan meghosszabbodik 2020. december 31-ig. Dönthet arról, hogy a folyószámla illetve forgóeszközhiteléhez kapcsolódó díj- és kamatfizetési kötelezettségeit teljesíti, vagy moratóriumot kér a díj- és kamatfizetésre vonatkozóan is. Amennyiben él a kormányrendelet által biztosított moratóriummal, a moratórium alatt felhalmozódott díj- és kamatkötelezettséget a moratórium lejárata után szükséges teljesítenie. 

A moratórium ideje alatt dönthet arról, hogy a forgóeszközhiteléhez kapcsolódó díj- és kamatfizetési kötelezettségeit teljesíti, vagy moratóriumot kér a kamatfizetésre vonatkozóan. A moratórium alatt felhalmozódott díj- és kamatkötelezettséget a moratórium lejárata után szükséges teljesítenie.

Beruházási hitelek, lízingfinanszírozások

Beruházási hitelek és lízingfinanszírozások esetében bankunk lehetőséget ad arra, hogy díj- és kamatfizetési kötelezettségeit a továbbiakban is teljesítse a megkötött szerződésekben meghatározott módon, csak a tőkefizetésre vonatkozóan kérve részleges moratóriumot.

Amennyiben beruházási hitele, lízingszerződése lejár a moratórium időszaka alatt, és igénybe veszi a moratóriumot, akkor tőke-, díj- és kamatfizetési kötelezettsége a moratórium lejáratával lesz esedékes.

Beruházási hitelek/lízingfinanszírozások esetében a moratórium 2020. március 18-án 24:00 órakor folyósított keretekre vonatkozik, azaz a 2020. március 19-től folyósított keretekre vonatkozóan díj-, kamat- és tőkefizetési kötelezettsége keletkezik

Bankgaranciák, bankgarancia-keretek

A bankgaranciára és a bankgarancia-keretekre vonatkozóan a rendelet jelenleg nem vonatkozik, így azok esetében egyelőre nem történik változás.

A járványhelyzetre tekintettel kérjük ügyfeleinket, hogy a hitelfelfüggesztés  kapcsán felmerülő további kérdésekkel lehetőség szerint az elektronikus és telefonos csatornáinkat vegyék igénybe vállalati kapcsolattartójuk megszokott elérhetőségein!

Felhívjuk figyelmüket, hogy a jelenlegi tájékoztatót a jelenleg rendelkezésre álló jogszabályi rendelkezések alapján állítottuk össze, és a későbbiekben változhat. A vonatkozó jogszabály értelmezése és egyeztetése a jogalkotóval folyamatban van.