Nyilatkozat vállalatok számára

A kormány rendelete lehetőséget biztosít arra, hogy a magánszemélyekhez hasonlóan a vállalkozások és vállalatok is dönthetnek úgy, hogy nem igénylik a hitelkönnyítést. Amennyiben cégük gazdasági és likviditási helyzetét úgy ítélik meg, hogy a hitelüket, szerződés szerinti törlesztéseiket és egyéb szerződéses kötelezettségeit változatlanul, az eredeti szerződési feltételek alapján teljesítenék, nyilatkozatot kell tenniük.

Mit tegyek, ha nem szeretném a hiteltörlesztés felfüggesztését?

A fizetési moratóriumról bankunkhoz eljuttatott, cégszerűen aláírt nyilatkozatával tud lemondani. 

A cége ügyleteire szabott nyilatkozatot ügyfélmenedzsere fogja eljuttatni Önnek, kérjük cégszerűen aláírva juttassa vissza ügyfélmenedzsere részére e-mailben a lehető legrövidebb időn belül. 

Amennyiben nem szeretné a fizetés felfüggesztését, és erről nyilatkozik, a későbbiekben bármikor módosíthatja ezt, és lehetősége van kérni a moratóriumot.

Akár részlegesen is le tud mondani az fizetési moratóriumról!

Lehetőséget biztosítunk arra vállalati ügyfeleinknek, hogy csak a fennálló kölcsönszerződésekből eredő tőke fizetési kötelezettségre vonatkozóan vegyék igénybe a fizetési moratóriumot, díj- és kamatfizetési kötelezettségeit a továbbiakban is teljesítse a megkötött kölcsönszerződésekben meghatározott módon.

Mit jelent a fizetési moratórium igénybevétele egyes banki termékek esetén? Hogyan tud a fizetési moratóriumról részlegesen lemondani?

Folyószámla és forgóeszközhitelek

A moratórium a 2020. március 18-án 24:00 órakor folyósított kölcsönökre vonatkozik. A 2020. március 19. utáni kölcsönökre a moratórium nem vonatkozik, tehát a hitelkeret ezen részére továbbra is díj- és kamatfizetési kötelezettsége áll fenn.

Amennyiben folyószámla illetve forgóeszközhitelének lejárata a moratórium időszaka alá esik, akkor annak lejárati ideje automatikusan meghosszabbodik 2020. december 31-ig. Dönthet arról, hogy a folyószámla illetve forgóeszközhiteléhez kapcsolódó díj- és kamatfizetési kötelezettségeit teljesíti, vagy moratóriumot kér a díj- és kamatfizetésre vonatkozóan is. Amennyiben él a kormányrendelet által biztosított moratóriummal, a moratórium alatt felhalmozódott díj- és kamatkötelezettséget a moratórium lejárata után szükséges teljesítenie. 

A moratórium ideje alatt dönthet arról, hogy a forgóeszközhiteléhez kapcsolódó díj- és kamatfizetési kötelezettségeit teljesíti, vagy moratóriumot kér a kamatfizetésre vonatkozóan. A moratórium alatt felhalmozódott díj- és kamatkötelezettséget a moratórium lejárata után szükséges teljesítenie.

Beruházási hitelek, lízingfinanszírozások

Beruházási hitelek és lízingfinanszírozások esetében bankunk lehetőséget ad arra, hogy díj- és kamatfizetési kötelezettségeit a továbbiakban is teljesítse a megkötött szerződésekben meghatározott módon, csak a tőkefizetésre vonatkozóan kérve részleges moratóriumot.

Amennyiben beruházási hitele, lízingszerződése lejár a moratórium időszaka alatt, és igénybe veszi a moratóriumot, akkor tőke-, díj- és kamatfizetési kötelezettsége a moratórium lejáratával lesz esedékes.

Beruházási hitelek/lízingfinanszírozások esetében a moratórium 2020. március 18-án 24:00 órakor folyósított keretekre vonatkozik, azaz a 2020. március 19-től folyósított keretekre vonatkozóan díj-, kamat- és tőkefizetési kötelezettsége keletkezik

Bankgaranciák, bankgarancia-keretek

A bankgaranciára és a bankgarancia-keretekre vonatkozóan a rendelet jelenleg nem vonatkozik, így azok esetében egyelőre nem történik változás.

A járványhelyzetre tekintettel kérjük ügyfeleinket, hogy a hitelfelfüggesztés  kapcsán felmerülő további kérdésekkel lehetőség szerint az elektronikus és telefonos csatornáinkat vegyék igénybe vállalati kapcsolattartójuk megszokott elérhetőségein!

Felhívjuk figyelmüket, hogy a jelenlegi tájékoztatót a jelenleg rendelkezésre álló jogszabályi rendelkezések alapján állítottuk össze, és a későbbiekben változhat. A vonatkozó jogszabály értelmezése és egyeztetése a jogalkotóval folyamatban van.