Moratórium vállalati ügyfeleknek

Legfontosabb információk

A Kormány meghosszabbította a moratóriumot egészen 2022. december 31-ig.

A moratóriumban maradásnak feltételei voltak:

  • Azok a vállalatok folytathatták a moratóriumot 2022. december 31-ig, akik a moratórium 3. szakaszában (2021. november 1-től 2022. július 31-ig) végig benne voltak,
  • és 2022. július 31. éjfélig nyilatkoztak a moratórium folytatásáról.

Ha ezek közül bármelyik feltételnek nem felelt meg, vagy nem tett belépési nyilatkozatot, akkor az Ön vállalatának a moratórium 2022. július 31-én véget ér. 2022. augusztustól újra fizetnie kell vállalati hitelét.

Megéri moratóriumban maradnom?

Felhívjuk figyelmét, hogy a moratórium fizetési halasztást jelent, nem elengedést. A moratórium után mindenképpen meg kell fizetni a moratórium ideje alatt felgyűlt tőketartozást, hitelkamat tartozást és a felhalmozott egyéb díjtartozásokat. A moratóriumban maradásnak hosszú távú hatásai lehetnek vállalata hitelére, ezért csak akkor ajánljuk, ha komoly fizetési nehézségei vannak.

Nyilatkozási lehetőségek

Szeretne kilépni a moratóriumból?

Ha szeretné kiléptetni a vállalati hitelét a moratórium 4. szakaszába, akkor vegye fel ügyfélmenedzserével a kapcsolatot. Ő fogja elküldeni Önnek a cégére szabott KILÉPÉSI nyilatkozatot, amit cégszerű aláírással ellátva kell visszajuttatnia neki.

A Moratórium kapcsán felmerülő további kérdésekkel forduljanak a vállalati kapcsolattartójukhoz a megszokott elérhetőségeken!

Fontos tudnia:

A Moratórium2 időszaka alatt az ügyleti kamat és hiteldíj felszámításra kerül. A Moratórium2 ideje alatt nem teljesített tőke-, kamat- illetve hiteldíj fizetési kötelezettséget a Moratórium2 lejáratát követően kell teljesíteni.

Amennyiben a Moratórium2 hatálya alá tartozó ügyfelünktől – erre irányuló megállapodás hiányában – a fizetési moratóriummal érintett tételeket mégis levonjuk, azokat a bankunk visszautalja törlesztő-számlára.

A Moratórium2 időtartama alatt lejáró szerződések futamideje legalább 2021. július 01-ig meghosszabbodik.

A Moratórium2 igénybevételével a hitel- és pénzügyi lízing szerződések futamideje a moratórium időtartamán túl is meghosszabbodhat.

Amennyiben korábbi nyilatkozatban lemondott a fizetési moratóriumban való részvételről, de a jövőben mégis szüksége lenne a Moratórium2 által biztosított fizetési haladékra, úgy lehetősége van a nyilatkozat megtételét követően esedékessé váló tőke-, kamat- és hiteldíj fizetési kötelezettségekre fizetési haladékot kérni. 

Mit jelent a Moratórium2 igénybevétele egyes banki termékek esetén?

Folyószámla és forgóeszközhitelek

A Moratórium2 a 2020. március 18-án 24:00 órakor folyósított kölcsönökre vehető igénybe.  A 2020. március 18 után folyósított kölcsönökre a Moratórium2 nem vonatkozik, így a hitelkeret 2020. március 18. napján le nem hívott része terhére folyósított kölcsönök tekintetében a Moratórium2 időtartama alatt továbbra is kamat-, és hiteldíj fizetési kötelezettsége áll fenn.

Beruházási hitelek, pénzügyi lízing finanszírozások

Beruházási hitelek és pénzügyi lízing finanszírozások esetében a Moratórium2 szintén a 2020. március 18-án 24:00 órakor folyósított kölcsönökre, lízing összegekre vonatkozik, a 2020. március 19-től folyósított kölcsön-, és lízing összegekre a Moratórium2 nem terjed ki, így ezen kölcsön-, és lízing összegek tekintetében tőke-, kamat és hiteldíj fizetési kötelezettségét a Moratórium2 időszaka alatt is teljesítenie kell a vonatkozó szerződés szerinti esedékességi időpontokban.

 Amennyiben beruházási hitele, pénzügyi  lízingszerződése lejár a Moratórium2 időszaka alatt, és igénybe veszi a Moratórium2 által biztosított fizetési haladékot, úgy tőke-, kamat-, és hiteldíj fizetési kötelezettsége a Moratórium2  lejáratát követően válik esedékessé.

Garanciák, garancia-keretek

A garanciákra és a garancia-keretekre a Moratórium2 által biztosított fizetési haladék nem vonatkozik.