Így tanítsd meg iskolás gyermekedet a zsebpénz kezelésére – 7 lépés a tudatossághoz

A pénzügyi tudatosság nélkülözhetetlen az életben, és az iskola mellett a szülők feladata is, hogy bevezessék gyermekeiket ebbe a világba. Nem elég, ha matematika órán kiszámolják, hogy bizonyos vásárlás után és meghatározott pénzösszeg esetén mennyi visszajárót kell kapniuk. A pénzügyi tudatosság ennél sokkal összetettebb, amelynek megteremtése a megfontolt zsebpénzfelhasználásnál is kezdődhet.

Mikre figyelj a zsebpénzzel kapcsolatban?

1

Zsebpénzhasználat minél előbb

Miután a gyerekek elsajátították az alapvető számokat, eljött az ideje, hogy ezt a pénzérméken is megmutassák. Minél több idejük van arra, hogy a szülők felügyelete mellett elmerüljenek a pénz világában, annál tudatosabb felnőtté válhatnak. 

2

Rendszeresen adj kis összeget!

Kis összegek is elegendőek ahhoz, hogy a gyerekek megtanulják a pénzkezelést. Természetesen a szülőkön múlik, hogy mennyit szeretnének és tudnak adni a csemetéknek. Egy hónap túl hosszú idő a gyerekeknek, ezért érdemes inkább hetente kisebb összeget adni. Gondolj csak bele: az iskolában is heti rendszerben gondolkodnak, számukra egy hónapra tervezni még nagyon nehéz.  

3

A zsebpénz nem jutalom

A zsebpénz annak az eszköze, hogy a gyerekek megtanuljanak gazdálkodni abból, amilyük van. Pont úgy, mint a felnőttek a fizetésből. Ha dühös vagy, mert rossz jegyet hozott az iskolából, nem biztos, hogy az a jó taktika, ha megvonod a zsebpénzt. Viszont megállapodhattok egy bónuszrendszerben, ami motivációként is szolgálhat a gyerekeknek. 

4

Légy türelmes!

Ne hidd, hogy ez a tanulási folyamat fájdalommentes lesz! Ez olyan, mint bármilyen más dolog, amelyet először csinál az életében. Ne vedd természetesnek, hogy tud a pénzzel bánni, senki sem így születik. Légy türelmes! 

5

Hagyd őket hibázni!

A hiba a tanulási folyamat része, így ne beszéld le őket mindig egy rossz vásárlásról! Ha megbánnak egy-egy elhamarkodott döntést, abból sokat okulhatnak. Ez próbára teheti az idegeidet, de hosszú távon megéri. 

6

Magyarázz, tanácsolj, keress megoldást!

Igaz, hogy a gyerekek döntenek a zsebpénzükről felhasználásáról, de ez nem jelenti azt, hogy szülőként az ATM szerepét kell betöltened. Tegyél fel kérdéseket, érdeklődj a vásárlásaik iránt! Segíts a tervezésben, beszéljétek meg az egyes vásárlások előnyét és hátrányát, mondd el, mire jó a nyugta vagy épp a különböző kedvezménykártyák! 

7

Saját bankszámla a gyerekeknek

Már egy újszülöttnek is nyithatunk bankszámlát a saját nevére, vagy megtakarítást is indíthatunk neki, és 8 éves korától pedig saját bankkártyája is lehet. Utóbbi aggasztónak tűnhet, ám ezt úgy tervezték, hogy a gyerekek biztonságosan, a szülők felügyelete mellett használhassák. Ezzel megtaníthatod a bankolás mikéntjére, és mire gyermeked elhagyja a családi fészket, nagyobb pénzügyi tudatosságot is elérhettek.

További tippek

Kapcsolódó termékek