Több zsebpénzt kapnak az osztálytársak? Így kezeld a helyzetet szülőként!

A gyerekek világa sokszor igazságtalan. Észreveszik, ha az osztálytársuk több zsebpénzt kap, vagy ha a szülei jutalmazzák a jó jegyekért. Az is feszültséget okozhat, ha a többieknek hamarabb lesz bankkártyája, mint neki. Nem ők hozzák a szabályokat, hanem a szülők, de vajon mikor jön el az ideje a zsebpénz növelésének? Mi az észszerű, és hol kezdődik a kényeztetés? Nem beszélve arról, hogy sokszor a szülőnek nincs lehetősége magasabb összeget adni gyermekének.

Rengeteg szülő mindennapjaiban vetődnek fel a fenti kérdések. Nem vagy egyedül, és gondos tervezéssel megoldást is találhatsz.

Zsebpénz helyett bankkártya? Megmenthet a kínos helyzetektől

Nyiss saját bankszámlát gyermekednek, és utald oda a zsebpénzét! Így az osztálytársak nem látják majd, mennyi pénzt visz például az iskolai büfébe. Sőt, biztonságosabb is lehet, hiszen ha gyermeked elveszíti kártyáját, azonnal le is tilthatod.

A zsebpénz nem jutalom

A zsebpénz annak az eszköze, hogy a gyerekek megtanuljanak gazdálkodni abból, amilyük van. Pont úgy, mint a felnőttek a fizetésből. Ha dühös vagy, mert rossz jegyet hozott az iskolából, nem biztos, hogy az a jó taktika, ha megvonod a zsebpénzt. Viszont megállapodhattok egy bónuszrendszerben, ami motivációként is szolgálhat a gyerekeknek.

Tippek a szűkös költségvetéshez

Adj gyermekednek zsebpénzt olyan dolgokra, amelyeket amúgy is megvennél neki. Ilyen lehet például a mobilegyenleg vagy épp a tanszervásárlás. Beszéljétek meg a lehetőségeket, de hagyd őt dönteni., Válasszon, melyik ceruzakészlet éri meg jobban, és azt is látja majd, hogy ha elveszíti a tollait újakat kell vásárolni. Ez pedig az ő kasszáját is megterheli. Nem csak a családi költségvetést kímélheted így, de a csemetéket is megtaníthatod takarékoskodni.

Mi a helyzet a nagyszülőkkel?

Mit tegyél, ha a nagyszülők plusz zsebpénzt adnak a gyerekeknek? Nehéz őket arra kérni, hogy változtassák meg ezt a szokást, és ezzel azt is kockáztatod, hogy közösen eltitkolják majd ezt.  Jobban teszed, ha ezt arra használod, hogy valami újat taníts! Magyarázd el a gyermeknek, hogy mire elég a plusz összeg, vagy ha esetleg valamilyen nagyobb dolgot szeretne vásárolni, hogyan takarékoskodhat erre! Ha nagyobb összeget ajándékoznak a csemetédnek, nyiss neki bankszámlát, és tanítsd meg a bankolás fortélyaira!

További tippek

Kapcsolódó termékek